Geçen haftanın en heyecan verici konserlerinden biriydi Medeski, Martin & Wood + Nels Cline konserini izleyen arkadaşımız Burak Sülünbaz notlarını kaleme aldı.

Geçen haftanın en heyecan verici konserlerinden biriydi Medeski, Martin & Wood + Nels Cline konserini izleyen arkadaşımız Burak Sülünbaz notlarını kaleme aldı.

4 Nisan gecesi Babylon sahnesinde bir patlama yaşandı... 1991`de sahne aldıkları ilk geceden beri yaptıkları müziğin alışılmadık kimyasına akıl sır erdirmek güç. Günümüzün değil geleceğin müziğini yaptıklarını kesin ama onların müziğini her hangi bir akıma ya da benzer başka bir müzisyene yaklaştırmamın da imkansız olduğu kesin.

* * *

Babylon sahnesine ayak basmalarına dakikalar kala "ateşli" taraftarları en önde sabırsızlanmaya başlamışlardı bile. Ülkemizde hatırı sayılır bir hayrana sahip oldukları bilmediğimiz bir şey değil, hatta konserin büyük bir kısmında parçalara çığlıklar da eşlik ediyordu. Hatta kimi zaman ilginç boyutlara ulaşmış olsa dahi sahnenin dikkati biran olsun dağılmadı. Arada teşekkür için verilen molalar haricinde birbirine eklenen parçalar bana Pat Metheny`nin The Way Up albümündeki konsept bütünlüğünü ve 78 dakikalık albümün tek parçaymış gibi icra edildiği etkileyici müzikal şovlarını hatırlattı. Medeski, Martin & Wood + Nels Cline`ın her bir enstrümanı ayrı bir patlayıcı gibiydi. Medeski tuşlularla adeta dans ediyor ama asıl dikkati müziğin omurgasını kuran Chris Wood çekiyordu. Sahne duruşu, dudaklarının arasına sıkıştırdığı penasıyla hayranlarının aklına kazınan bir figür. Billy Martin ise sahnenin ortasında davul ve perküsyondaydı. Elektronik seslerin Martin`in çaldığı tefiyle aynı dilden konuşarak ana melodiye eşlik edişi akıldan çıkacak gibi değil.

* * *

Öncü müzikseverler için beklenmedik darbelerle dinleyenleri sarsan müzikleri sahneden üstümüze keskin ve dikey yükselişlerle zıpkın gibi bir punk rock stiline dönüşürek akarken funk ve groove hatta kilise müziğine ilgi duyanları bile ağına düşürücek şehvette besteleriyle aklımızı karıştırıyorlardı. John Scofield ile performanslarından çok keyif aldığım grubu bu sefer Nels Cline ile izledik. Rolling Stones dergisi tarafından en iyi yüz gitarist listesinde kedine yer bulmuş çok yönlü ve seçkin bir gitarist olan Cline grubun deneysel yaklaşımını albüm kayıtlarında ve sahne performanslarındaki enstrüman kullanımlarıyla mükemmel hissettiriyor.

* * *

MMW + Cline günümüzde birçok müzisyenin benzer söylemlerine yakın bir deyişle dersek A`dan Z`ye herşeyden etkilendiklerini ve bunu tamamen açık groove etkili funk ve caz müziği şemsiyesi altında topladığını ısrarla belirtiyor. Yirmi yılı aşkın süredir beraberler ve sürekli yeni müzikler yazdıklarından belli ki birbirlerinden memnunlar. Onları sahnede izleme şansı bulan bizler ise daha nice yıllar boyu müziklerini dinlemekten büyük haz alacağımız kesin.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 16 Nisan 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.