30 Nisan Dünya Caz Günü konserlerinin öne çıkan iki önemli ustası Richie Beirach ve Gregor Huebner`in Akbank Sanat konserini arkadaşımız Burak Sülünbaz izleyip yazdı.

30 Nisan Dünya Caz Günü konserlerinin öne çıkan iki önemli ustası Richie Beirach ve Gregor Huebner`in Akbank Sanat konserini arkadaşımız Burak Sülünbaz izleyip yazdı.

Konser fotoğrafları için caz fotoğrafçısı arkadaşımız sevgili Seda Özgüven Erdoğan`a çok teşekkür ederiz.


Geçen yıl İstanbul`da gerçekleşen görkemli kutlamaların ardından (geçen yılki evsahipliği gibi olmasa da) bu sene de merakla beklediğimiz Dünya Caz Günü`nün Türkiye`deki bana göre belki de en önemli etkinliği beklendiği gibi Richie Beirach ve Gregor Huebner konseri oldu. Üç yıl önce Nardis`e konuk olan usta piyanist dün geceki (30 Nisan) konserinde Akbank Sanat`tan büyük bir keyif almış. Beirach için şahsen söyleyebildiğim ilk sözler yaklaşık kırk yıllık deneyimiyle iki yüzü kaydedilmiş üç yüze yakın bestesiyle caz dünyasının profesyonellik ve kalite çıtalarından birine sahip olmasıdır. Kendisine sahnede kemanıyla eşlik eden Gregor Huebner kemanını alışagelmişin dışında kullanan, sadece bir eşlikçi değil doğaçlamaları ve sololarıyla hayli etkileyici bir müzisyen.

* * *

Beirach`ın sahnedeki varlığı son günlerde yaşadığımız siyasal ve sosyal çalkantıların etkisiyle hayatımızın kasvetli günlerinde üzerimize çöken kara bulutları dağıtan, ayrıca hızlı tüketim müziğin kalitesinin yerlerde süründüğü günümüzde cazın hala insanoğlunu en çok geliştiren, güzel olana ve doğruya yönlendiren, ütopyalara inandıran bir müzik oluşunun kanıtı. Büyük piyanist performansını caz standartlarından, kendi bestelerinden ve doğaçlamalardan oluşan bir çizgide seçmişti dün akşam. 2012 `de Alte Kirche Boswil`de kaydedip yayınladıkları konser albümünde olduğu gibi konsere Miles`ın ünlü Nardis`iyle başladı. Sonrasında Macar Besteci Béla Bartok`un parçası bir Bach yorumu takip etti. Bach için "Eğer Bach bir besteciyse geriye kalanlar sadece aranjör olabilir" diyen Beirach ardından ünlü caz standartları bestecisi Richard Rogers`dan My Romance`ı seslendirdi. İşbu parça dün gece izlediğimiz bu güzel konserin Akbank Sanat`ta gerçekleşmesi için destek olan sevgili Viktor Bey içindi. Viktor Bey`den tam bu noktada sözetmemizin nedeni usta piyanistin konser boyunca defalarca kendisinden bizzat övgüyle söz etmesinden başka bir şey değil. Dün geceki konser bildiğim kadarıyla sanatçıların konser programlarının yoğunluğu ile Akbank Sanat`ın takviminin uyuşabilmesi için yaklaşık iki yıldır çaba gösterilen bir konserdi ve doğrusu beklediğimize fazlasıyla değdi. dün gece yalnızca caz standartları çalmadılar, kendi bestelerini de dinledik. Konseri ayrıca değerli kılan kendi bestelerine de yer vermeleriydi ama besteleriyle standartların yorumlanışında bariz dikkat çeken bir fark vardı. Standartlarda nasıl şiirsel icralar dinlediysek kendi bestelerinde de mükemmel free jazz örnekleri dinlettiler. İşte bu farklılık Beirach - Huebner ikilisini standart icracısı veya free jazz çalan diğer müzisyenlerin bir adım önüne taşıyordu. Şubatta ilk defa seslendirdikleri Beirach bestesi "Testement" bir kez de Akbank Sanat sahnesinde hayat buldu. Büyüleyiciydi... Standartlarda yazılı olanın dışına çıkarak doğaçlama üsluptaki farklılıklarını gösteren ikili salondan coşkulu alkışlarla ödüllerini de aldılar.

* * *

Beirach, büyük bestecilerin bestelerinde çoğu zaman doğaçlamalardan yola çıktığını ve bu doğaçlamaların zamanla yazılarak büyük bestelerin ilk izlerinin oluştuğundan sözetmesi kendi müziğini şekillendirirken doğaçlamaya ne denli önem verdiği konusunda bize fikir veren bir ipucu olarak değerlendirmek mümkün. Sahnede performans hızla akarken dinlediğimiz caz dehası Wayne Shorter`ın Footprints`inde kemanın yarattığı farkı doyasıya yaşadığımız bir yorum olarak akıllarda kalırken bir caz standardı olarak kabul edilen "Elm"in Polonyalı kemancı dostu Zbigniew Seifert için yazıldığını öğrendik. Biste dinlediğimiz parça ise konserin güzelliğine yakışıcak şekilde Miles Davis`den All Blues dinleyicilerin evlerine gidene kadar mırıldanmalarını sağlayacak kadar güzeldi...

* * *

Yeri gelmişken belirtmek isterim Akbank Sanat bizim en sakin, büyük bir zevkle ve rahatça oturup dikkatlice odaklanarak performansları takip edebildiğimiz eşsiz bir salon. Orada izlediğim her perfomansta ülkemize davet edilen gerek Avrupalı gerek Amerikalı müzisyenlere Akbank Sanat`ın yıllardır iyi müziğe verdiği desteğe özel bir teşekkür etmemiz gerektiğine inanıyorum. Caz tutkunları için Dünya Caz Günü gibi bir özel günde dünyanın birçok ülkesinde efsaneler sahnelerde buluşurken bizim de burada iki önemli usta Richie Beirach ve Gregor Huebner konserini izlememiz harika bir duyguydu. Umarım en kısa sürede bir kez daha buralara yolları düşer ve dün gece izleyemeyen cazseverler de bu kez izlemiş olur.

* * *

We celebrated International Jazz Day in Istanbul, and this year (in my opinion) most important concert of this year was Richie Beirach and Gregor Huebner Concert on AKSANAT. He was here in İstanbul 3 years ago in Nardis Jazz Club and he is so pleased for this concert. As i can simply say that he has over 40 years experienced with over 300 hundered works, he is the symbol of professionalism and high quality music making. In this concert Violanist Gregor Huebner is with him not only as an accompanist but also as solo performer with his perfectly detailed solo performance.

His playing makes us feel better in this chaotic and dark days in Turkey due to bad influence political and social events, and makes us remember jazz is the most beautiful music it can develop our musical taste and its sure can makes us believe the utopias.

Their performance can be divided into three parts.One is standarts that we all love Wayne Shorter , Miles Davis, Bela Bartok, Coltrane and so... The performance started with Miles Davis’ Nardis “the same like their concert album that they recorded in Alte Kirche Boswil released 2012 “after that continued with Hungarian composer Béla Bartók’s piece and then a beautiful Bach work came in to our ear peacefully.According to Beirach“ If Bach is a composer then the others are only arrangers”. After that My Romans from Richard Roger has been played for Mr. Viktor Bensusan who has been arrange all the things for this concert, who is the only person that make this event possible.

Meanwhile Aksanat as a small avenue is always right place for this kind of events .So quiet and listener care avenue with a perfect sound balance , musician can be communicate with the audience so easily .

In my oppinion Beirach is good at making free jazz in his compositions while he is good at playing standarts in a harmony , telling his lyric stories in his own way.

30th of April has been celebrated as International Jazz Day worldwide and Richie Beirach & Gregor Huebner Concert was the finest concert of that night in Istanbul, no doubt about it. Thanks for Aksanat for their endless supporting high quality music. I hope they will come back soon so that people who couldn’t catch this event can be lucky enough to see them on stage in near future.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 01 Mayıs 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.