Bu konser gözden kaçmamalı: Arkadaşımız Burak Sülünbaz 7 Mayıs akşamı gerçekleşecek İtalyan piyanist Kekko Fornarelli üzerine yazdı.

Bu konser gözden kaçmamalı: Arkadaşımız Burak Sülünbaz 7 Mayıs akşamı gerçekleşecek İtalyan piyanist Kekko Fornarelli üzerine yazdı.

Dinlediğiniz müzik Kekko Fornarelli`nin "Outrush" isimli albümünün giriş parçası olan "The Big Bang Theory"dir.


Yoğun konser gündeminin arasında gözden kaçırmamanız için İtalyan piyanist Kekko Fornarelli`nin 7 Mayıs Çarşamba günkü konserini arkadaşımız Burak Sülünbaz önceden kaleme alıp konseri mutlaka izlemeniz gerektiğini hatırlatıyor.


Fransız besteci Darius Milhoud bir sözünde `her müzik öğrencisi güzel bir teknik geliştirebilir, hatta yapmaları gereken zaten budur` demiştir. Asıl gerçek olan, bir bestecinin dinleyicisini bir anda çarpacak, onun cebine bir melodi koyup ona bütün gün o melodiyi ıslıkla söyletebilmesinin asıl güç olduğunu söylemiştir. Italyanların gururu, başarılı piyanist Enrico Pieranunzi ve Stefano Bollani isimleri caz müzikle ilgilenen herkes için kulağa tanıdık gelir, işte Kekko Fornarelli de son dönemde Italya ve Avrupa cazının yavaş yavaş tanıyıp sevdiği, sosyal medyadaki paylaşımları ve müziğini yaparken en yüce amacının müziğini satmak değil paylaşmak olduğunu dile getiren yetenekli bir enstrüman sanatçısı. Fornarelli`nin müziği bana Milhoud`un sözlerini anımsatıyor. Çoğu müzisyen gibi Fornarelli`de klasik köklerden geliyor pop`tan trip hop`a, kilise müziğine kadar etkilendikleri hikayeleri yirmi beşten fazla ülkede modern Kuzey Avrupa fikirleri ve lirik neo-klasik bildiğimiz, tanıdığımız, sıcaklığını sevdiğimiz Akdeniz mirasıyla sarmalayarak servis ediyor. Onu tanımama sebep olan görüşlerine en çok güvendiğim binlerce kayıt koleksiyonu ve yüzlerce konser tecrübesiyle bana her zaman yol göstermiş bir dostum Fornarelli`nin çok dikkat çekici ve yakın gelecekte adından herkesin adından söz edeceği bir isim olduğunu söylemesi üzerine yayınlanan dört albümünü dikkatle inceledim. Circular Thought 2005`de yayınlandığında Italya`da o yıl yayınlanan en iyi projelerden biri kabul edilmiş. 2008`deki A French Man in New York, Fransız piyanist Michel Petrucciani`nin Fransa`da bulunduğu üç albümden ilham almış. 2011`de yayınlanan Room of Mirrors kariyerinde bir dönüm noktası olmuş. Albümü birkaç kelime ile değerlendirirsek romantik klasik müzik ile modern cazın 21. yüzyıl dans ritimleriyle kesiştiği kavşakta duran bir italyan piyano üçlüsünün kalpten icrası diyebiliriz. Son albümü Outrush deyim yerindeyse ustalık eseri albümde bulunan sekiz eserinde kendine has bir hikayesi var. Örneğin ilk parçada Fornarelli`nin Room of Mirrors albüm turnesinde yakaladığı başarı sayesinde kendi kabuğunu kırışı, dengesini yitirişi ve sonra yeniden yakalayışı üzerine bir özeleştri yaparken, albümün isim parçası olan Outrush`da filtresiz, ödün vermeksizin medyanın, politikanın, sanatın ve ilişkilerin kusurlarının bilincinde olarak bir kaçış, güçlü, geriye bakmadan, nefes nefese bir kaçış anlatılır.

* * *

7 Mayıs Çarşamba günü İtalyan Kültür Merkezi`nde izleyeceğimiz Shine projesinde Italya`nın Jazzit Ödülleri 2012`ye göre en iyi üç sesinden biri olan Roberto Cherillo ile aynı sahneyi paylaşacaklar. iki sanatçının farklı kişiliklerinin etkilediği klasik piyanodan elektroniğe, Kuzey Avrupa ezgilerinden Anglosakson trip hop ve doğu izlerinde cazdan elektroniğe bir yolculuk olduğu duyruldu. Yarattıkları müziği Cherillo`nun saf sesi ve Fornarelli`nin virtüözlüğü ile ve son dönemde güzelliği yeniden keşfedilen synthesizer`ın yarattığı distorsiyonlarla harmanlayarak birbirlerini karşılıklı tetikleyerek kendi atmosferlerini oluşturuyorlar. 7 Mayıs Çarşamba İtalyan Kültür Merkezi Casa d`Italia Kültür Salonu`nda onları dinleyebilme şansı olanlar için ilerde "iyi ki dinlemişim" diyecekleri bir performans olmaya aday.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 06 Mayıs 2014, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.