Burak Sülünbaz Yazdı: 26. Akbank Caz Festival`i öncesi festivalin yıldız ismi Ron Carter`la bir anı.

<strong>Burak Sülünbaz Yazdı:</strong> 26. Akbank Caz Festival`i öncesi festivalin yıldız ismi Ron Carter`la bir anı.

Caz yüzyılının uzun boylu, zarif ve sakin beyefendisi; Ron Carter

Geçen yüzyıl cazın doğuşuna ve yükselişine tanıklık etti. Yine bu dönem isimleri sonsuza dek anılacak caz müzisyenleri yaşadı, albümler kaydetti, sayıları azalsa da bir kısmı hâlâ hayatta ve çalmayı sürdürüyor. Ron Carter bu isimlerden biri. Onun en çok albüm kaydında yer almış biri olması işin magazin yanı. Cazla hobi olarak ilgilenenler bu detayı önemseyebilir, “vaay be, adam 2.500 albümde çalmış” diye haklı olarak abartabilir. Sıkı cazseverlerin pek de hazzetmediği Kenny G gibi bir smooth caz müzisyeninin “Tüm zamanların en çok albüm satan caz müzisyeni” ünvanına sahip olduğu bir dünyada benim görüşüme göre rakamlar çok da belirleyici olmamalı. Ron Carter’ın âlâmeti farikası cazın içinde bulunduğu bunca sene kişiliğinden, beyefendiliğinden hiçbir şey kaybetmemiş olması. New York’ta bir müzik mağazasında plak karıştırırken hemen yanınızda, mesela C rafındaki plakları tarayan bir müzikseverdir Ron Carter.

* * *

Altmışların başında Miles’la çaldı, yetmişlerde disko caz bile denedi. Kısaca, cazın altın dönemlerinden bu yana hemen her türde kendine bir rol edindi. Son İstanbul ziyaretinde Cemal Reşit Rey Konser salonunda çalmıştı. Biletler satışa çıktığı gün en ön orta sıradaki bileti satın almıştım. En ön sıra olmasına rağmen yerine göre fiyatı gayet uygundu. Bir düşünün, iki metre ötemdeki adam Miles’la Hancock’la Coltrane’le, aklınıza gelecek her kombinasyonda çalmış. Cazseverlerin kâbesi Viillage Vanguard’ın duvarlarında hala Joe Henderson’la çaldığı gecenin notaları süzülüyor. Aynı dönemde yeni yetme müzisyen Justin Bieber ülkemize teşrif buyuruyor ve bilet sırasında hemen önümdeki gencecik kız çocukları Carter’ın en pahalı biletlerinin dört katı fiyata sahip biletlerden 4-5 tane birden alıyor bense Carter biletleri için sıradayım ve şanslıyım ki ilk bileti satın alabiliyorum. Tanrım, bu dünyanın müziğini ve insanların beğenilerini anlamam için daha çok fırın ekmek yemem gerekiyor galiba. Elmayla armutu kıyaslamayı sevmem ama durumun ironisini aktarabilmek için birbirine uç kutuplardan bir örnekten yardım aldım izninizle.

Konser günü gelip çatmıştı. O akşam Ron Carter’a sahnede Mulgrew Miller’ın yerine ekibe yeni dahil olmuş Donald Vega ve Carter’ın uzun soluklu yol arkadaşı Russell Malone eşlik ediyordu. Konser nasıldı diye soracak olursanız heyecandan ve mutluluktan tek bir anını bile doğru düzgün hatırlamıyorum. Su gibi aktı geçti. Golden Striker albümünden parçalar dinlemiştik. Ses sisteminde oluşan ufak bir aksaklık Carter’ın o akşam konseri için İstanbul`dan temin edilen basın biraz distorsiyon yaşamasına neden olmuştu. Onyıllar boyu böyle sayısız anlık sorun yaşadığı için ustalıkla atlatmıştı. Yüzler gülüyordu. Konser sonu elini sıkıp tebrik edebilmek için yanına gitmiştim. Karşımda uzun boylu, kibar bir beyefendi vardı. Bana konseri beğenip beğenmediğimi sordu. Heyecandan imza için getirdiğim CD`yi yere düşürdüm. Tereddüt etmeden eğilip aldı, gülümseyerek "Sakin ol evlat” dedi. Adıma imzaladığı albümle evin yolunu tutmuştum. Sakinleştiren sesi, bilge ve yüce bu müzisyenle kısa tanışıklığım doğrusu benim caz tutkumu ve bu çeşit anılarımı müziksever dostlarıma aktarma konusunda oldukça motive etmişti.

* * *

Ron Carter "Golden Striker Trio" olarak 26. Akbank Caz Festivali kapsamında yeniden gelecek. İlla caz dinleyicisi olmanız şart değil, müziğin hangi türüne ilgi duyarsanız duyun, bu naif deneyim yaz aylarından beri canlı müzik takipçileri olarak evlerimizden çıkıp aktüel yaşamımızı yeniden canlandırmak için bir fırsat olabilir.

Burak Sülünbaz
twitter.com/buraksulunbaz
buraksulunbaz@cazkolik.com

Cazkolik.com / 14 Eylül 2016, Çarşamba

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.