Yılbaşı gecesinde caz kulüpleri

Yılbaşı gecesinde caz kulüpleri

Elbette isterdik ama artık böylesi görüntüler 30’ların, 40’ların filmlerinde kalmış nostaljik anılara dönüşmüş durumda.


Yılbaşı geceleri eğlence yerleri elindeki en iyi programı hazırlayarak müşterilerine bütün bir yıl anımsayacakları özel bir gece düzenlemek isterler, aynı durum caz kulüpleri içinde geçerli elbette. Gecenin doğasının eğlenceye odaklanmış olması, insanların böyle yerlere kendilerini ’en eğlenen kişi olma’ şartlandırmasıyla gitmenin sektörde yarattığı baskı kulüp sahiplerini de programlarını bu duyguya göre düzenleme zorunluluğunda bırakıyor haklı olarak. Lafı uzatmayalım, demek istediğimiz şudur; Böyle gecelerde insanlar müzik dinlemeye gitmezler, müziğin kendilerini eğlendirmesini isterler.


Kulüplerde ister istemez programlarını bu duyguya göre hazırlarlar. Caz kulüplerini de etkisi altına alan bu duyguyu yılbaşı gecesi için hazırlanmış olan özel programlara göz attığınız zaman görebilirsiniz. Bizde yani Türkiye ve özellikle İstanbul’da zaten sınırlı sayıda olan caz kulüpleri de geceden beklenilen ekonomik gelirinde etkisiyle programlarını bu yönde düzenlemiş görünüyorlar. Yine de hakkını teslim edelim, özellikle Nardis Caz Kulübü ’yeniyıl özel yılbaşı programı’nı bütün bir yıl izlediği çizgiyi koruyarak oluşturmuş.


Bu haberimizde başta bizim kulüplerimiz olmak üzere bir kaç da yurtdışından örnek vererek mekanların yılbaşı gecesine nasıl hazırlandıklarına bakalım istedik. Gelin İstanbul’dan ve öncelikle Nardis’ten başlayalım isterseniz.


Nardis Caz Kulübü yeni yılı yılbaşı özel programı ile karşılayacak. Saat 23 civarında başlayacak olan program sabahın ilk saatlerine kadar devam edecek. Önder Focan’ın gitar, Engin Recepoğulları’nın tenor saksafon, Erdal Akyol’un bas, Cem Aksel’in davul çaldığı geceyi vokaliyle Valeria Proano ısıtacak. Valeria Proano klasik eğitim alarak müziğe başlayan genç ve güzel kadın vokalist, Grammy ödüllü vokalist John Secada’dan aldığı bursla Miami Üiversitesi’nde eğitimini tamamlamış. Yılbaşı gecesi Önder Focan ve arkadaşlarıyla jazz’dan Bossa Nova’ya hayli keyifli ve hoş bir yılbaşı gecesi geçirtecekler.


İstanbul’un bir diğer caz kulübü olan JC’s Jazz Club ise bu yılbaşı gecesini caz dışı bir müziğe ayırmış görünüyor. JC’s de 31 Aralık gecesi "Tibet Ağırtan ile Rock Roll" sahne alıyor. Bütün bir yıl boyunca tüm cazseverleri hayran bırakan konserlere sahnesinde yer veren JC’s özellikle bu gece niye farklı bir müziğe yönelmiş merak ettik doğrusu ama kuşkusuz ki kendilerince haklı sebepleri vardır bilemediğimiz.


Amerikadan, cazın marka mekanlarından bir iki örnek de verelim isterseniz.


New York’un en önemli caz kulüplerinden Blue Note, yılbaşı gecesine Chris Botti ile başlayıp Adam Deitch New Year’s Eve Funk Celebration ile bitiriyor.


Cazın bir başka güçlü mekanı Smoke’ta 31 Aralık gecesini bir all star grubuyla geçecek. New York Jazz Sextet yılbaşı gecesi boyunca cazseverleri mutlu edecek gibi görünüyor. Eric Alexander, Jim Rotondi, Steve Davis, David Hazeltine, John Weber, Joe Farnswoth gibi starlar sextetin üyeleri.

New York’un en eski caz kulübü Village Vanguard yeni yıl "The Bad Plus" ile giriyorlar. Ethan Iverson, Reid Anderson ve David King’ten oluşan The Bad Plus gece boyunca cazseverlerle olacak.


Ünlü Lincoln Jazz Center’ın caz kulübü Dizzy’s Club Coca Cola yeni yıla Paquito D’Rivera & Cuban Jazz ile giriyor.


Ünlü 55 Bar geceyi Mr. Luntzel’in takdim ettiği Leah Siegel, Chris Cheek, Steve Eliot, Jon Chewerd gibi müzisyenlerle geçirecek.


Aralık ayını tümüyle yoğun ve hareketli geçiren Jazz Standart yılın son gecesini tek bir müzisyene ya da bir gruba ayırmaktansa "Mingus Big Band A New Year’s Eve Gala" olarak yeni yılı karşılayacak. Ama yılın son gününe gelene kadar 18-21 Aralık tarihleri arasında Russell Malone Quartet, 26-28 Aralık tarihleri arası Mulgrew Miller & Wingspan gibi önemli isimler Aralık ayını iyice ısıtıyorlar.


New York’un son yıllarda yıldızı parlayan gözde kulüplerinden Kitano ise yeni yılı Nilson Matta Brazilian Voyage Sextet’li bir yeni yıl partisi ile karşılıyor. Romero Lubambo, Harry Allen, Pamela Drigos, Klaus Mueller, Nilson Matta ve Mauricio Zottarelli gibi müzisyenlerin içinde yer aldığı sextet sabahın ilk saatlerine kadar Kitano’yu dolduranları eğlendirecek.


New York tabii ilginç bir yer! Boşuna cazın başkenti değil... Sadece trompetçilerin çaldığı Trumpets Jazz Club & Restaurant’ı bile var. Aralık ayı boyunca Dave Styrker, Mel Davis, Kate Baker, Mike Kaplan, Harry Allen gibi trompetçilerin çaldığı kulüp yeni yıl gecesini bir trompet efsanesi olan Ted Curson ile karşılıyor.


Cazkolik.com / Aralık 2008

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.