Paula West'in sesi can yakacak

Paula West'in sesi can yakacak

JC’s İstanbul Jazz Club, 14-17 Ocak arasında kadın caz vokalinin günümüzdeki en dikkat çekici seslerinden Paula West’i ağırlayacak.

 

Günümüzün güçlü kadın caz vokallerinin önemli bir kısmı yetişme dönemlerinde gelecekteki kariyerlerini müjdeleyen önemli yetenek pırıltıları sergileyerek dikkati çekerler, onları daha küçüklüklerinde bile seslerinden ayırt edebilirsiniz. Bu yeteneklerin önemli bir kısmı bölgelerinin kilise korolarında dikkati çekerler öncelikle, bir bölümü ise yine yerel lokallerde, tiyatrolarda parlarlar. Çok az bir kısmı ise geçmişlerinde hiç böyle dikkat çekici ayrıntılar, öyküler bulunmamasına rağmen bir anda sesleriyle herkesi şaşırtan bir çıkışı gerçekleştirirler.

 

Paula West bu sonuncu gruba ait sesi ve yorumu güçlü, parlak ve her notanın hakkını veren, orada olmayan notayı da yoktan müziğin içine katmayan büyük yeteneğiyle herkesi kendine hayran bırakan bir şarkıcıdır. Kadın caz vokalinin önemli ve yetenekli ismi Paula West’i böyle tanımlıyor  eleştirmen Linda Seida.

 

Günümüzün gelecek vaadeden pek çok genç kadın vokalinin idolü konumunda olan Paula West’in albümleri bu genç şarkıcı adaylarının kendileri için birer sınav niteliğinde adeta.

 

Paula West kendi yolunda en iyi müziği bulmanın ve onunla ilişkiye geçmenin azmiyle dolu olan bir müzisyendi. Kaliforniya’nın San Diego eyaletinde bir donanma askeri ailesinin içinde klasik müzik dinleyerek büyüdü. “Benim ailem jazz müzik dinlemezdi” der ve hatırlar: “Babam klasik tutkunuydu.” Kolejde okurken Dinah Washington, Billie Holiday, Julie London, Peggy Lee ve Sarah Vaughn gibi caz şarkıcılarını dinlemeye başladı. Kolejden sonra hayatında neyi yapmak istediğinden pek emin olmadığı bir sırada San Fransisko’ya taşındı. Topladığı plaklardan eski caz şarkılarını çalıştı ve ses eğitimi almaya başladı. Yeteneğinin farkına vardıkça kendine olan güveni arttı ve açık mikrofon gecelerine katılmaya başladı. Böyle bir gecede daha sonraları kendine eşlik edecek olan piyanist Ken Muir ile tanıştı. Müzik eğitimine Faith Winthrop’dan ders alarak devam eden West ondan özgün tonunu ve yorumunu kullanmayı öğrendi. Şimdilerde neredeyse bir Paula West özelliği olarak anılan vibrato olmaksızın bir notayı sürdürebilmeyi öğrendi.

 

1995 de çıkan ilk albümü “Temptation”da Carrol Coates’den “You’ll See” ve Dave Frishberg’den “Peel Me a Grape” gibi eski parçalara yer verdi. Sanatçı daha sonra çıkan albümleri “Restless” ve “Come What May” de olduğu gibi tüm çalışmalarında hep kişisel olarak beğendiği parçalara yer vermektedir.

 

Paula West sanatını kullanmayı ve yeteneğini sunmayı San Fransisko’nun ötesindeki dinleyicilerle de paylaştı. New York ve Philedelphia’da sahne programları düzenlemekte, Avrupa ve Amerika’daki radyo ve televizyon programlarına katılmaktadır. 1997 yılında Paris’te dolu salonlara “Maison de la Musique” dueti sahnelemiştir.

 

Ardından 1999 yılında gelen "Restless" albümü dinleyicide büyük bir ilgi gördü. 2001 yılında gerçekleştirdiği “Come What May” ile kariyerinin doruğuna ulaştı. Son albümünden bu yana 7 yıl geçmesine rağmen halen yeni bir albüm çıkarmayan West’ten hayranları merak ve ilgiyle gelecek olan haberi bekliyor.

 

İstanbul Jazz Club’da 14 Ocak 2009 Çarşamba ile 17 Ocak 2009 Cumartesi günleri arasında 4 gün program yapacak olan şarkıcının programları 21.30’da başlayacak. Paula West’in cazseverleri hayli etkileyeceği kadar kendisinin de İstanbul’dan mutlu günler geçireceğini sanıyoruz.

 

Cazkolik.com / 14 Ocak 2009, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.