CTI All Star Band JC’s Club’da...

CTI All Star Band JC’s Club’da...

Creed Taylor’ın CTI All Star Band’ı 60’ların sonlarından bu yana cazda hala esen bir rüzgardır... CTI, Montreaux Caz Festivali’nde arkasına aldığı rüzgarla İstanbul’a kadar süzülerek geldi. Avrupa festivaller turunda cazın önemli gruplarından biri, 60’lı yıllardan bu yana pek çok kez cazseverlerin karşısına çıkan ekip, farklı zamanlarda farklı müzisyenleri de içine alarak on yıllar boyunca dönem dönem kendinden bahsettirmeyi ve iyi müzik yapmayı hep bilmiş müzisyenlerden oluşuyor. En son Montreaux’de 7 Temmuz’da konserlerini veren ekibin tamamı değilse de önemli kısmı bugün ve yarın İstanbul Jazz Club’da sahne alacak. Son günlerde festivalinde etkisiyle tam bir caz şehrine dönen İstanbul’da tam festivallik bir ekip olarak katılıyor ünlü grup. Bugün ve yarın sahne alacak ekipte grubun uzun süredir (bir anlamda) manevi liderliğini de yapan caz flütünün büyük ustası Hubert Laws, trompette Anders Bergcrantz, saksafonda genç kuşağın önemli isimlerinden Bill Evans (isim benzerliği sizi şaşırtmasın), gitarda gitarın son yıllardaki en büyük isimlerinden tartışmasız bir usta ve İstanbullu cazseverinden yakından bildiği bir isim Russell Malone, piyanoda Niels Lan Doky, basta Mark Egan, perküsyonda bir dev Airto Moreira, davulda Bill W. Ketzer ve vokalde de yine büyük bir ses Flora Purim yer alıyorlar.

CTI All Star Band aslında yukarda da söylediğimiz gibi tarihi hayli eski bir grup. Grubu kuran, adının baş harflerini veren kişi de Creed Taylor, bu ismi nereden tanıyor olabilirsiniz, bilmeyenleriniz, ünlü CTI Plak firmasından. Büyük bir şirketin sahibi olmakla birlikte aslında büyük bir cazsever de olan Creed Taylor kendi adını taşıyan grubu 60’ların sonlarında kurdu. Zamanla büyük sükse yapan grup zaman zaman farklı müzisyenlerle yola çıksa da kuruluş mantığını hep korumayı bildi tabii bu da Creed Taylor’ın başarısıdır demek doğru olacak sanırız.

Grubun en çok tanınan, bilinen başarısı 1972 yılında çıkardıkları ve daha bu yıl yeniden, üstelik 3 CD olarak yayınlanan “Live in Munich”tir. Müziğiyle insanı serseme çeviren bir konserden alınma albümlerdir. Bob James, Ron Carter, Jack DeJohnette, Hank Crawford, Grover Washington Jr., Freddie Hubbard, Stanley Turrentine, Esther Phillips, Jackie&Roy gibi muaazam bir kadrodan oluşan ekip Münih konserini 20 Ağustos 1972’de, Münih’in kongre salonunda vermişlerdi, konseri organize eden de “Caz Kitabı” isimli efsanevi kitabın yazarı Joachim Berendt’ten başkası değildi. Münih Olimpiyat Oyunları çerçevesinde düzenlenen konserlerden biri olmuştu bu konser, ünlü Münih baskınının olduğu yıl. Bakın ne enteresan bağlantılar çıkıyor müzik sayesinde ortaya. 4 gün süren etkinlikler “Jazz Now! Festival” olarak adlandırılıyordu. O konser daha sonra “CTI Olympic Jazz” adıyla vinil plak olarak da yayınlanmıştı ilk kez.

Bu konserlerde aslında ünlü Macar gitarist, “Çingene Kralı” olarak da adlandırılan Gabor Szabo ve Airto Moriera’da yer alacaklardı ama Gabor’un babası hastanede ölmek üzereyken, Moreira’nın da yine hastanede ama kızı doğmak üzereydi, bu sebeple onlar katılamadılar. Konserde Bob James akustik piyano çaldı çoğunlukla fakat sololu parçalarda Fender Rhodes çalmıştı.

Gece boyunca başka sürprizlerde olmuştu, Turrentine ve Hubbard’ın solo kapışmaları, Jack de Johnette’in 25 dakikalık davul solosu derken Hank Crawford’un Errol Garner’ın ünlü “Misty”sini duygu dolu icrası, Hubert Laws’ın sahneyi Corea’nın “Windows”u ile alışı gecenin tarihe geçen caz ayrıntıları arasındadır.

Bugün ve yarın ki konserlerde 70’lerin ekibinden Airto ve Hubert dışında kimse yok, zaten artık Creed de yok ama kurduğu miras, müzikte hala cazseveri şaşırtmaya devam ediyor, konserlerinde müzisyenlerin doğaçlamayı sevmesiyle tanınan ekibin bugün ve yarın müzikseverlere neler vereceğini bilemeyiz ama havaya girmeleri halinde hiç bir cazseverin kaçırmayı isteyeceği türden bir konser olacağı şüphesiz.

Temmuz ortası serinlik yaratan bu özel konser içinde son bir not ekleyelim; Montreaux konserinden eksik olan 2 isim var, bunlar çok önemli isimler, gerçi müzik aynı ama eksik olan Randy Brecker dersek, bir diğer isim de Jamie Cullum dersek içiniz biraz burkulur mu, hayır burkulmasın, Flora Purim’in benzersiz yorumlarına bırakın kendinizi.

Cazkolik.com / 8 Temmuz 2009, Çarşamba

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.