Haziranda tatil planı varsa erteleyin, Akbank Sanat Caz Günleri başlıyor

Haziranda tatil planı varsa erteleyin, Akbank Sanat Caz Günleri başlıyor

Akbank Sanat Mayıs`ta etnik müzik konserlerine yer verdiği salonunda, Haziran ayını, 2012`den beri geleneksel hale getirdiği Caz Günleri konserleriyle geçirmeye hazırlanıyor.

 

Geçen yıllar olduğu gibi ay içine dağılan beş konserle sınırladığı Akbank Sanat Caz Günleri yirmiden fazla müzisyeni sahnesinde ağırlayacak. 2 Haziran akşamı Türkiye`de yaşayan caz gitaristi Dave Allen`ın Amerikan Trio`su ile başlayacak Caz Günleri, Evrim Demirel Ensemble, Şenay Lambaoğlu`nun vokal projesi, İtalyanların dünyaca ünlü ismi Francesco Bearzatti ve Cezayirli dansçı, oyuncu ve şarkıcı Karima Nayt ile sona erecek ve sonrasında, zaten bildiğiniz gibi İstanbul Caz Festivali başlayacak, bu sayede Haziran ve Temmuz aylarını cazseverler bol konserle geçirme imkanı bulacak.

 

Akbank Sanat`ın Mayıs-Haziran aylarını yoğun konserlerle geçirmesi müzikseverler için önemli şans. Birkaç açıdan öyle, İstanbul Caz Festivali günlerine kadar sezonun kapandığı duygusunu tümüyle ortadan kaldırması olsun, konserleri son derece sembolik bilet ücretleriyle benzersiz bir sosyal hizmete dönüştürmesi olsun, yılın sadece yaz başı dönemini değil, sonbahardan başlayarak yaz ortasına kadar yılın nerdeyse tamamına seslenen faaliyet derinliğiyle olsun ve tabii tüm bunları yıllardır artan bir tempoyla yapması olsun, başından sonuna takdir ve dikkatle izlenmesi, karşılanması gereken bir saygınlığa sahip. Biz müzikseverler, konserlere ilgiyi artırdıkça kuşkusuz Akbank Sanat yetkilisi dostlarımızın yıl içine yayılan etkinlik sayısını ve çeşitliliğini artırma iştahını kendinde bulması kaçınılmaz olacaktır. O halde, gelin hep beraber konserler boş kalmasın, biletler tükensin diyelim ve 2 Haziran akşamı başlayacak Caz Günleri konserlerine gözatalım.

 

Amerikan Trio

 

Dave Allen: Gitar, Joey Baron: Davul, Drew Gress: Bas

 

 

Tarih: 02.06.2015
Saat: 21:00
Mekan: Çok Amaçlı Salon
Bilet: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

 

Dünyanın en önemli gitaristleri arasında gösterilen zarif ve ürkütücü bir kabiliyete sahip olan gitarist Dave Allen, dünya çapında örnek gösterilen ve Carmen McRae, Dizzy Gillespie, Tony Bennett, Hampton Hawes, Chet Baker, Philip Glass, Randy Brecker gibi sanatçı ve gruplarla çalışmış efsane davulcu Joey Baron, çağdaş müzik alanında büyük başarılar elde etmiş New York’lu bas gitarist Drew Gress Akbank Sanat’ta buluşuyor.

 

Dave Allen "İnanılmaz bir beceri, harmonik bir üretkenlik, güçlü ve melodik bir algı, kusursuz grup uyumu, kayda değer bir icra kabiliyeti ve becerikli müzisyenlerden oluşan muhteşem bir grup." - JazzGuitarLife.

 

Dave Allen enstrümanını kullanması açısından günümüzün en özgün seslerinden biridir. Kendisi besteleri ve enstrümanını kullanma yolu ile sürekli olarak kompleks ritimler ve dinamik lirik melodiler içeren eşsiz bir vizyon yaratma eğiliminde oldu. Son onbeş yıldır trio ve quartetler yöneterek New York sanat çevresinde varlığını arttırarak hissetirdi. Son bir kaç yıl içerisinde Dave Allen, Chris Cheek, Sam Newsome, Donny McCaslin, Mark Shim, Eric McPherson, Matt Penman, Jhone Riley gibi bir çok sanatçı ile çalıştı.

 

Joey Baron Virginia, Richmond’da 1955 yılında dünyaya gelen Joey Baron örnek bir caz bateristidir. 1995’e kadar on yıl Bill Frisell grubunda çalmış olmasının yanında, dünya çapında, Laurie Anderson, Art Pepper, Stan Getz, Lee Konitz, Joe Lovano, Vinicus Cantuaria, Jay McShann, David Bowie, The Los Angeles Philharmonic, Big Joe Turner, John Abercrombie, Mel Lewis, Pat Martino, Harry Sweets Edison, David Sanborn, Al Jarreau, Jim Hall, Marian McPartland, John Scofield, gibi bir çok sanatçı ve gruplarla çalıştı. Müziği kendi kendine müzisyenleri izleyerek, radyo, televizyon ve albümleri dinleyerek öğrendi. Ed Sullivan show Guests`den "The Wild Wild West" televizyon şovunda yer alan Art Blakey, Ray Charles, Booker T. the M.G.`s, James Brown, The Beatles and Jimi Hendrix`e kadar bir çok etkilendiği sanatçı oldu. John Abercrombie ile çalışmaları sonucunda altı albüm ECM’den çıkarıldı.

 

Drew Gress New York’lu bas gitarist Drew Gress, 1980 ile 1990’lı yıllarda çağdaş doğaçlama müzik dalında oldukça bilinir hale geldi. 1980’lerin sonuna doğru quartet Joint Venture`nın kurucularından biri oldu ve Enja Spanning’den üç albüm çıkardı. Gress bütün Avrupa’da konserler gerçekleştirdiği gibi Asya, orta, kuzey ve güney Amerika’da da sahne performansları gerçekleştirdi.

 

Evrim Demirel Ensemble

 

Evrim Demirel: Piyano, Bora Uymaz: Tanbur, Volkan Topakoğlu: Kontrbas, Erdem Göymen: Davul

 

 

Tarih: 04.06.2015
Saat: 20:00
Mekan: Çok Amaçlı Salon
Bilet: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

 

Evrim Demirel İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünü`de eğitim görmüş ve Nergis Sakirzade`den piyano dersi almıştır. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, teori-kompozisyon bölümünde Elhan Bakihanov ile kompozisyon çalışmış, bu kurumun ön lisans diplomasını aldıktan sonra Hollanda`ya giderek Rotterdam Konservatuarı`nda Klaas de Vries ile kompozisyon, Rene Uijlenhoet ile elektronik müzik ve Rob van Kreeveld ve Johan Clement ile caz piyano çalışmış, bu okulun kompozisyon ve caz piyano bölümlerinden mezun olmuş ve kompozisyon dalında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Duysal Tasarım Bölümü`nde öğretim görevlisi olan Evrim Demirel`in yapıtları, Hollanda yayınevi "Donemus" tarafından yayınlanmış; Avrupa`daki bir çok yeni müzik festivalinde yer almış, Hollanda, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya, İtalya, Estonya ve Türkiye`de seslendirilmiştir. Evrim Demirel`in, müziği caz, Türk folkloru ve Osmanlı Müziği etkisini taşır, zengin bir melodik yapı ve ritmik çeşitliliğin yanı sıra, durağan bir armoni anlayışı ile çok katmanlı çağdaş bir tını elde etmiştir. Bir çok yapıtında Türk, Doğu ve Batı çalgılarını birlikte kullanmaktadır. "Caz Piyanisti İçin Konçerto" bu birleşime iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Hollanda`nın önde gelen çağdaş müzik topluluklarının canlı kayıtlarından oluşmuş "Makamsız" adlı albümü 2006 yılında Kalan Müzik tarafından yayınlanmıştır. Evrim Demirel’in önderliğinde kurulan Evrim Demirel Ensemble bildiğimiz müzikal unsurları bilmediğimiz bir bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıkan “Ada” albümünde Demirel’in bestelerinin yanı sıra Hafız Post’a ait fazla bilinmeyen bir ilahiye de yer verilmiştir.

 

Şenay Lambaoğlu

 

Şenay Lambaoğlu: Vokal, Şenova Ülker: Trompet, Baki Duyarlar: Piyano, Kağan Yıldız: Bas, Ekin Cengizkan: Davul

 

 

Tarih: 10 Haziran 2015
Saat: 20:00
Mekan: Çok Amaçlı Salon
Bilet: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

 

Almanya`nın Kiel şehrinde dünyaya gelen Şenay Lambaoğlu, İstanbul Üniversitesi Avrupa Topluluğu’na girdi. Bu yıllarda İstanbul`da birçok caz müzisyeni ile çalışma fırsatı buldu. 1997 yılında Boston`da Milli Bermeyo ile çalışma fırsatı buldu ve aynı dönemlerde Sheila Jordan`un Harvard Üniversitesi`nde düzenlediği vokal workshop`una katıldı. İstanbul`a döndüğünde Randy Esen ile tanıştı ve caz vokal calışmalarına onunla devam etti. 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’ne girdi ve burada Yıldız Dağdelen’in şan öğrencisi oldu. 2000 yılında Ukrayna`da Kiev kentinde İlyas Mirzayev`in caz albümü kayıtlarında ve konserlerinde yine aynı proje kapsamında yer aldı. 2002 yılında kurulan Beck`s Big Band pojesinde caz solisti olarak birçok konserde çok değerli müzisyenlerle çalıştı.

 

2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü`nde yüksek lisansını tamamladı. 2007 yılında Cem Köksal`a ait Siyah Beyaz Masallar adında Türkçe sözlü bir rock albümünde yer aldı. 2009 yılında İstanbul Caz Festivali’nde Nilüfer Verdi ve Andreas Buchmann ile aynı sahneyi paylastı. Çeşitli performanslarda yer alan sanatçı aynı zamanda Kürşat Başar Dörtlüsü ile birçok projeye imza attı. Düzenlemelerini Ercüment Orkut`un yaptığı ilk solo albüm çalışmasının stüdyo kayıtlarını 2012 yılında tamamlayan sanatçı ilk solo albümü, 2012 yılında müzikseverlerin beğenisine sunuldu. 19. İstanbul Caz Festivali’nde Fransız trompetçi Mederic Collignon ile "İçimde Aşk Var" albüm projesi ile sahne aldı. 2014 yılında 17. Uluslararası Caz Festivali kapsamında sahne aldı.

 

Sanatçının Zarf Tümleci adını verdiği ikinci albümü 2014 yılı Mayıs ayında çıktı. Albüm kayıtlarında Barış Doğukan Yazıcı ve Utku Akyol trompette, Yahya Dai ve Engin Recepoğulları saksafonda, Cem Tuncer ve Cenk Erdoğan gitarda, Ercüment Orkut ve Can Çankaya piyanoda, Volkan Hürsever kontrabasta ve Ediz Hafızoğlu davulda Şenay Lambaoğlu ile birlikte çalıştılar.

 

Francesco Bearzatti

 

Francesco Bearzatti: Saksafon, Klarinet, Elektronikler, Vokal, Giovanni Falzone: Trompet, Danilo Gallo: Kontrbas, Bas gitar, Bas Flüt, Zeno De Rossi: Davul, Perküsyon

 

 

Tarih: 16.06.2015
Saat: 20:00
Mekan: Çok Amaçlı Salon
Bilet: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

 

En iyi Avrupa müzisyen ödülü sahibi Francesco Baerzatti otoriteler tarafından kuşağının en yetenekli saksafoncusu olarak gösterilmektedir. 2003’te İtalyan eleştirmenleri tarafından genç yetenek birincilik ödülü’nü (Top Jazz), en iyi tenor saksafon ödülünü ardından da Musica Jazz tarafından en iyi saksafoncu ödülünü almıştır.

 

Francesco Bearzatti, 1966 yılında İtalya`nın Pordenone şehrinde doğdu. 1994 yılında Kaiser Lupowitz Trio`yu kurdu. Ponomarev ve davulcu Ben Riley`in de yer aldığı toplulukla ABD turnesine çıktı. 1998 yılında ilk albümü olan Suspended Steps`i yayınladı. Aldo Romano`nun efsane klarnetçi Sidney Bechet`yi andığı "Because of Bechet" albümündeki performansı ile yıldızı parlayan Bearzatti birçok festivalde günümüzün yıldız Norveçli müzisyenleri Nils Petter Molvaer ve Eivind Aarset ile birlikte sahne almaktadır.

 

Sicilya`da doğan Giovanni Falzone, Umbria Jazz Clinics tarafından 2000 yılında "Yılın Yeteneği" seçildi. 2009 yılında Academie du Jazz tarafından yılın en iyi ikinci Avrupalı müzisyeni seçildi. Top Jazz 2011 tarafından yılın en iyi bakır üflemeli müzisyeni seçilen Giovanni Falzone’nin, "Around Ornette" albümü ise yılın en iyi CD’si ödülünü aldı.

 

Kalın ve pes seslerin virtüözü olan Danilo Gallo, 12 telli bas gitar ve bas flüt çalmaktadır. Dünyanın en önemli müzisyenleri ile çalışan Gallo, 2010 yılında İtalyan caz medyası tarafından yılın basçısı seçilmiştir.

 

Çağdaş İtalyan müzik sahnesinin en aranılan davulcularından biri olan Zeno de Rossi, cazdan rocka, deneysel müzikten klezmer`e kadar farklı projelerde hem müzisyen hem de besteci olarak yer almaktadır. Müzisyen 2011`de İtalya`da yılın caz davulcusu seçilmiştir.

 

Karima Nayt

 

Karima Nayt: Vokal, Youcef Gri: Bendir, Perküsyon, Olle Linder: Gitar, Andreas Unge: Bas, Mikael Augustsson: Bandoneon, Fredrik Gille: Perküsyon

 

Tarih: 30.06.2015
Saat: 20:00
Mekan: Çok Amaçlı Salon
Bilet: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

 

Cezayir Ulusal Konservatuvarı tarafından ödüllendirilen Karima Nayt dans kariyerine eş zamanlı olarak film ve sahnedeki oyunculuk kariyerine de başladı. Kahire`nin dinamik kültürel hayatından etkilenen Karima, 1998`de buraya taşınmaya karar verdi. Kahire Operası’nda, modern dans topluluğunda solo dansçı oldu. Ayrıca Grammy ödüllü müzisyen ve besteci Fathy Salama ve grubu Sharkiat`ta şarkıcılığa başladı.

 

Karima, dünya çapındaki festival ve sahnelerde hem şarkıcı, hem de dansçı olarak rol aldı ve sayısız ödül kazandı. Bunlara 16. Uluslararası Kahire Deneysel Tiyatro Festivali’nde, Mohamed Shafik`in “Masada Wagner’i dinlerken” eserinde gösterdiği performansla kazandığı En İyi Kadın Aktris Ödülü dahildir. 2007`de Kahire`den ayrıldığından beri Karima çoğunlukla Avrupa`da çalıştı, çeşitli dans prodüksiyonlarında yer aldı ve uzun zamandır beklenen solo albümü “Quoi d`Autre?”u çıkardı. 13 farklı karakter hakkında 13 şarkı içeren albüm İsveç`te çıktı ve 2013`te İsveç Folk Dünya Müziği Ödülü Yarışması’nda 2012 yılının en iyi CD`si ödülünü kazandı.Tüm güftelerini kendi yazan sanatçı, şarkılarını Cezayir Arapçası, klasik Arapça ve Fransızca dillerinde söylemektedir. Sanatını icra ettiği sesi onun sosyal konular, hatıralar, saklı şeyler hakkında konuşmasına izin verir; kahkahalar ve gözyaşları yerine gerçek olan, görmüş yaşanmış şeyleri şarkılarında dile getirir.

 

Cazkolik.com / 24 Haziran 2015, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.