Son 5 yılın en iyi 20 caz albümü dosyası yayında...

Son 5 yılın en iyi 20 caz albümü dosyası yayında...

Son 5 yılın en iyi 20 caz albümü (2010 & 2014)

İngilizlerin dünyaca ünlü caz dergisi Jazzwise sık yayınladığı `best of` listeleriyle dikkat çeken albümleri yeniden hatırlamamızı ve gözden geçirmemizi sağlıyor. Benzeri tüm caz dergileri gibi Jazzwise da yılın belli dönemlerinde yıla ilişkin değerlendirmeleri okuruyla paylaşıyor, bu tarz değerlendirmelere caz dünyasının ihtiyacı var, derginin deneyimli yazarları yayınlanan albümleri kendi süzgeçlerinden geçirip sonuçları nedenleriyle birlikte okuyucuya aktarıyor. Dergi, bu kez yıl bazında değil, çerçeveyi daha geniş tutmuş ve son beş yılın en iyi albümlerini belirlemiş. 2010 ile 2014 arasında yayınlanan albümler arasında derginin yazarları tarafından belirlenen 20 caz albümü tüm cazseverler için dikkat çekici bir listeye dönüşmüş.

* * *

Yıl ortasında böyle bir çalışmanın yapılması ve bu çalışmanın geniş bir zaman dilimini kapsaması bizim de biraz daha geriye çekilip son 5 yılı yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor. Dergi listeyi, en iyi albümden, en son sıradaki albüme doğru sıralamış ama biz yayınlarken biraz daha heyecan katması bakımından listeyi sondan başa doğru sıraladık.

Cazkolik.com

 

 


Top Jazz Albums of the Last Five Years (2010 & 2014)

20 Ambrose Akinmusire / The Imagined Saviour is Far Easier to Paint (Blue Note)

Derginin tecrübeli kalemlerinden Stuart Nicholson, sanatçı ve albümü hakkında "Akinmusire`in müziği geçmiş ve gelecek, her iki yönde hareket ediyor. Hem kendi bağımsız caz düşüncesini koruyor, hem de Blue Note`un caz tarihine yön veren büyük isimler geleneğinin farkında. Gelenekle bağlarını kesmek yerine inşa edilenin üzerine kendi tuğlalarını koyuyor." diyor.


19 Son of Kemet / Burn (Naim)

Yazar Kevin Le Gendre "Burn"ün digital değil, doğrudan kaset üzerine kaydedildiğini, bu nedenle ses aralıklarındaki sıcaklık ve `bold` hisleri kaydetmeyi başardığını belirtiyor. Müzikte ise ortaya çıkan dansedilebilir ninni gibi, cazla folk estetiğinin ortak duygusu hoş bir müzik yaratmış.


18 Christine Tobin / Sailing to Byzantium (Trail Belle Records)

"Büyük şair Yeats`in şiirlerine dayanan bu güzel koleksiyonla vokalist Christine Tobin nitelik dışı bir şaheser yaratmış" diyor yazar Peter Quinn. Yeats`in tüm şiirlerinin oluşturduğu spektrum içinden seçilen şiirler incelikli performanslar, duygusal ve ruhsal titreşimlerle dolu.


17 Kurt Elling / The Gate (Concord)

Estetik belagatta yeni bir zirveye ulaşan Kurt Elling uzun süredir birlikte çalıştığı piyanist, besteci ve aranjör Laurence Hobgood ile şarkı söyleme sanatında çok açılı keşifler yapmamızı sağlıyor, "Kapı" sürprizlere ve keyiflere açılıyor her seferinde diyor bir üstteki albümün yorumcusu Peter Quinn 17. sıradaki albüm için.


16 Robert Wyatt, Gilad Atzmon, Ros Stephen / For the Ghosts Within (Domino)

Bu albümde her parça duygusallık içine devrilmeden duyguları yüceltmeyi başarıyor, hatta, "What A Wonderful World" kadar hüznün doruğa vurduğu, kalplerin gözyaşına boğulacak kadar zorlandığı zaman dahi diyor yazar Andy Robson bu ilginç trio ve albüm için.


15 Christine Tobin / A Thousand Kisses Deep (Trail Belle)

8. sıradaki albümün sahibi Christine Tobin bu kez biraz daha üst sırada. "Tower of Song"daki albenili groove`u, "Story of Isaac"deki güçlü izlenimi, Gwilym Simcock ile düet yaptığı "Anthem" ve gizemli "You Know Who I Am" gibi şarkılarıyla on yaşından beri şarkı söyleyen sanatçının güzel ve ışıltılı sesini sergiliyor "A Thousand Kisses Deep".


14 Stan Tracey Quintet / The Flying Pig (ReSteamed)

Stan Tracey ülkemizde az bilinen bir müzisyen olsa da İngiliz cazının büyükbabası olarak tanınan sanatçı 2013 yılında 86 yaşında hayata veda etmişti. Bu listenin en ilginç seçimi bu fantastik koleksiyon albümü olmalı zira albümün fikri Birinci Dünya Savaşı dönemi eğlence tesislerine giderek müzik dinlemek, o coşkulu melodiler, askerlerin yorulmaz ruhunu ve ortamın genel mizahını savaşın dehşetinden soyutlayarak dışarı çıkarmak olmuş ve bu konuda hem yazar Phil Barnes`a, hem Alyn Shipton`a göre başarılı olmuş usta sanatçı.


13 John Surman / Saltash Bells (ECM)

"Road to St. Ives" ve "Rev. Absalom Dawe" hayranları John Surman`ın "Saltash Bells" albümünü inanılması zor bulabilir ama bu albümün diğer iki albüme göre çok daha sevimli ve hareketli olduğu aşikar.


12 Marius Neset / Golden Xplosion (Edition)

25 yaşındaki genç Norveçli saksofoncu Marius Neset`in ilk çıkışını yaptığı bu sıradışı albüm son dönemde modası geçmiş, pek de canlılığı kalmamış gibi görünen `saksofon` albümleri arasında tersine bir duygu yaratmayı başarıyor. Selwyn Harris bu albümün bize önerdiği bir çok şey var diyor.


11 Keith Jarrett & Charlie Haden / Jasmine (ECM)

Yazar Stuart Nicholson "Jasmine" albümünü Jarrett`ın "Radiance" albümünden beri yayınladığı en güçlü albüm olarak tanımlamış. Açılış parçasından itibaren karmaşık yoğunluğu ve berrak melodik gelişimi dikkatle takip etmeyi gerektiren bir çalışma diyor.


10 Phronesis / Life to Everything (Edition Records)

Selwyn Harris klasik ve folk etkili yazılı malzemeyle yaratıcı doğaçlamaların bu kadar başarılı ve kaliteli olarak bunca yoğun turne programı sırasında canlı olarak nasıl kaydedilebildiğini soruyor...


09 Kenny Garrett / Pushing the World Away (Mack Avenue)

Ünlü alto saksofoncu Kenny Garrett`ın Michigan kökenli müzik şirketi Mack Avenue için kaydettiği "Pushing the World Away" albümü ünlü sanatçının bir önceki albümde deneyimlediği `gençlik` ve `tecrübe`yi aynı rota içinde `canlı` olarak eritebilmesinin sırrını taşıdığını söylüyor.


08 EST / 301 (ACT)

Esbjörn Svensson`un ölümü sonrası yayınlanan albüm grubun Avustralya ya da Yeni Zelanda da turne sırasında bir stüdyoya girip yaptıkları kayıtlardır. Kayıtları belki bir albüm olsun diye yapılmadı ama sanatçının beklenmedik ölümü sonrası bir anda eldeki bu malzeme en son materyal olarak hatıra kaldı ve albüme dönüştü.


07 Ambrose Akinmusire / When the Heart Emerges Glistening (Blue Note)

Albümde grubun uyumu ve liderin gücü öne çıkıyor. Cazın genç figürü Ambrose Akinmusire yaratıcı gücünü caz estetiğinde olduğu kadar içerik ve hayalgücü üretme bakımından da dinleyiciye gösteriyor.


06 Charles Lloyd / Mirror (ECM)

Potansiyeli çok yüksek, başarılı bir grup olarak tanımlayan Stuart Nicholson Charles Lloyd`u lirik ve anlatım gücü ateşli bir melodici olarak tarif ediyor.


05 Michael Wollny Trio / Weltentraum (ACT)

Geç Alman caz piyanisti Michael Wollny`nin "Weltentraum" albümü bir `standartlar` albümü ama bildiğimiz standartlar değil, bunlar, Alban Berg, Paul Hindemith, Gustave Mahler gibi bestecilerin eserlerinin başarılı piyanistin elinde sanatçının merakı ve yaratıcığıyla paralel artistik büyümesini ifşa eden çalışmalara dönüşüyor.


04 Wayne Shorter / Without A Net (Blue Note)

Yayınlandığı yıl ödüller alan efsanevi isim Wayne Shorter`ın son albümü "Without A Net" cazda geçmişin ve geleceğin kapı kilidini elinde tutuyor. İlham ile tetiklenen doğaçlama cazın son yıllara damgasını vuran albümlerinden biri.


03 Courtney Pine / House of Legends (Destin-E)

Alyn Shipton, klarnetçi, soprano saksofonist Courtney Pine`ın albümünün sanatçının kariyerinin en iyi çalışması olduğunda ısrarcı. "Albümü sahip olduğu enerjiyle dinleyip de bir süre sonra dansetmek istemeyecek müziksever olamayacağı şüphesiz" diyor.


02 Gregory Porter / Water (Motema)

Gregory Porter"Skylark"ı okurken dinlediniz mi? Swing groove ve soul müziği adeta hayatımıza yeniden yerleştiren bu üstün ses şarkıları kristal berraklığında okuyor. Parçanın hüznünü oluşturan uzun sesleri mükemmel söylüyor, incelikli yorumları var ve her tür övgüyü hakediyor.


01 Phronesis / Alive (Edition Records)

Canlı kayıtlar bir çok yönden yönetilmesi zor, çok sayıda detaya dikkat edilmesi gereken kayıtlardır. Phronesis ise "Alive" isimli albümünde samimiyetle enerjiyi, içten gelen dürtüler ile grubun kolektif yeteneğini çok iyi yönetiyor.


Cazkolik.com / 07 Ağustos 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.