Festival özel bir konserle başlayacak, Suriye dağılmış ruhunu müzikte birleştirecek

Festival özel bir konserle başlayacak, Suriye dağılmış ruhunu müzikte birleştirecek

Suriye dağılmış ruhunu arıyor

 

23. İstanbul Caz Festivali çok özel bir konser projesiyle başlayacak

 

Konserin önemini anlamak için henüz Suriye`de iç savaşın başlamadığı günlere geri dönmek gerekiyor. Dünyaca ünlü Rock grubu Gorillaz`ın solisti Damon Albarn "Plastic Beach" albümü için Suriye`nin insanî kültürel müzikal hazinesini temsil eden, Issam Rafea yönetimindeki Suriye Ulusal Orkestrası`yla (Syrian National Orchestra for Arabic Music-SNOAM) henüz iç savaşın olmadığı 2008 yılında özellikle albümde yeralan "White Flag" parçası için Şam opera binasında kayıtlar yapar. Ardından albüm yayınlanır ve orkestra üyeleriyle birlikte Gorillaz dünya çapında turneye çıkar. Takip eden dömenin sonunda herkesin bildiği gibi 2011`de başlayan çatışmalar hızla bir iç savaşa dönünce orkestra dağılır, herkes canının derdine düşer, kaçabilen yurtdışına kaçar.

 

Şimdi, haberin bu noktasında Africa Express`den biraz söz etmek gerekecek zira 27 Haziran akşamı Açıkhava sahnesinde izleyeceğimiz konser bir Africa Express organizasyonu, tabii içinde kurucuları Ian Birrell ve Damon Albarn olmak kaydıyla. Africa Express seksenden fazla Amerikalı ve Avrupalı müzisyeni içinde bulunduran ve prodüktörlüğünü Damon Albarn`ın yaptığı bir oluşum, özel bir proje ve World Music kapsamında böylesi projelere içten yakınlığı altı mutlaka çizilmesi gereken bir özellik. Daha önce Mali`li çöl Rock ve Blues grubu Songhoy Blues ile o sıra Mali`de süren iç karışıklıklar sonucu göçlerin yaşandığı günlerde yine benzer bir albüm çalışması yapılmış. Muhtemelen ekip İstanbul`a geldiğinde bu konu televizyonlarda, gazetelerde içeriğinin öneminden ötürü hayli yazılıp çizilecektir ama işin aslını önce burada anlatmış olalım.

 

 

Şef Issam Rafea

 

Neticede, Suriye Ulusal Orkestrası`nın doksan kişilik büyük kadrosu 2011 sonrası darmadağın olup gitmişti. Bu proje fikri oluştuğunda Damon Albarn`ın desteği ve yönlendirmesiyle Issam Rafea gruptan erişebildiği müzisyenleri biraraya getirmeyi başarır ve topluluk Southbank Centre sponsorluğunda, içinde İstanbul`un da olduğu altı konserli özel turnenin hazırlıkları tamamlanır. İşte, kısaca özetlemeye çalıştığımız turne 22 Haziran`da Amsterdam`da başlayacak konserler 30 Temmuz`da Köln`de sona erecek.

 

Issam Rafea "biz artık Suriye ile ilgili acı ve üzüntü haberleri yerine sevinç ve mutluluk haberleri duymak istiyoruz" diyor. Şikago`da katıldığı bir radyo programında orkestranın yeniden birleşmesinin mucizevi olduğunu, Suriye coğrafyasının ürettiği kültürün ne kadar zengin ve özel olduğunu içimizde bulunan her kesimden müzisyenle bir kez daha dünyaya göstermek istediklerinin altını çiziyor. Damon Albarn`da bu konserin Suriye ile ilgili algıları değiştirmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtiyor. İnanılmaz zenginlikteki kadronun, dinamik müziğin, neşeli seslerin yeniden duyulmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirtiyor. Aynı heyecanla sözü alan Rafea "Suriye`nin diğer yüzünü göstermek için mükemmel bir fırsat" diyor.

 

 

Issam Rafea ayrıca projenin zor lojistik bir sorun olduğunun altını çiziyor ama organizatörler ve sponsor sayesinde orkestranın otuz, koronun da yirmi üyesini biraraya getirmeyi başarmışlar. Hatta, bu müzisyenlerin önemli bir kısmı hala Suriye`de bulunuyormuş. Proje ortaya çıkınca hiçbiri tabii vize alamamış, bir kısmı kaçarak katılmış. Yani, binlerce mültecinin arasında belki o müzesyenler de vardı ve şimdi onları 27 Haziran akşamı Açıkhava sahnesinde dinleme, izleme imkanı bulacağız. Bu insanları izlerken onların birer müzisyenden öte hayatta kalmayı başarmış, darmadağın olmuş kültürlerini yaşatmaya çalışan insanlar olduklarını düşünün.

 

Cazkolik.com / 24 Mayıs 2016, Salı

 

 

Gorillaz`ın orkestrayla verdiği konserden

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.