Zorlu PSM Caz Festivali`ni direktörü Murat Abbas`la konuştuk

Zorlu PSM Caz Festivali`ni direktörü Murat Abbas`la konuştuk

Türkiye ne harika bir ülke... Binbir sıkıntıyla uğraştığımız bir dönemde bir anda bir haber gelir, Türkiye`nin yeni bir caz festivali vardır... Zorlu PSM Caz Festivali her bakımdan gelecek için güzel müjdeler vaadediyor. Öncelikle, arkasında Zorlu gibi büyük bir markanın olması müzikseverler açısından en önemli güvence. Bu festivali Türkiye müzik hayatının geleceğinde yeralacak bir kurumsal oluşum olarak görmek heyecan verici. Zorlu PSM açılmasının üstünden çok zaman geçmemesine rağmen kısa sürede müzik ve eğlence hayatının en önemli aktörleri arasında yerini aldı. Her sezon, her ay başı `Zorlu`da ne var` sorusu klasikleşen bir cümle oldu. Üstelik, kendi salonları olan bir festival konforundan sözediyoruz. Mayıs ayında gerçekleşecek ilk festival ve ilk heyecanı Zorlu PSM ve festivalin direktörü, kendisi de bir müzik insanı olan Murat Abbas`a sorduk, sağolsun zaman ayırda ve gelecekte özel bir anısı olacağına inandığımız bu söyleşi ortaya çıktı. Söyleşide hem aklımıza takılan, hem cazseverlerin merak ettiği tüm ayrıntıları öğrenmeye çalıştık ve Murat bey de içtenlikle tüm soruları cevapladı. Bundan sonra mayıs ayını artık Zorlu PSM Caz Festivali`ne rezerve ettik. Temmuz ve ekim aylarının nasıl sahipleri varsa mayıs ayının da adresi belli. Şehrin, Türkiye`nin yeni festivaline hoşgeldin diyoruz, konserleri bol olsun, salonları dolup taşsın, biletler günler öncesi tükensin, talepler ek konserlere dönüşsün istiyoruz. Yeni caz festivalimiz hayırlı olsun...

 

Cazkolik.com

 


 

 

Soul ve blues müziğin dünyaca ünlü starı Beth Hart Türkiye`ye ilk kez geliyor.

 

Murat Abbas: Türkiye caz sahnesine iyi bir alternatif olacağımızı düşünüyorum

 

Feridun Ertaşkan: Murat Bey merhaba, yeni bir caz festivalinin ilk söyleşisini yapıyoruz, zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. İlk festival Türkiye müzik ve eğlence dünyası için özel günler olacak. Zorlu PSM açıldığından beri cazseverlerin sık gittiği, modern salonlarıyla İstanbul`a damga vurdu. Daha ilk günlerde buraya caz festivali yakışır diye düşünmüştüm ki basın toplantısında müjdeyi verdiniz, caz festivali fikri nasıl gelişti?

 

Murat Abbas: Zorlu PSM olarak gerçekleştirdiğimiz her etkinlik, hayata geçirdiğimiz her projede İstanbul’un kültür-sanat hayatına değer katmak hedefiyle çalışıyoruz. Avrupa’nın en büyük ve en donanımlı performans sanatları merkezlerinden biriyiz. Sanatın her dalına kucak açıyor ve sadece İstanbul için değil tüm Türkiye için, sanat adına önemli işlere imza atmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda cazdan, Latin müziğine, elektronik poptan, otantik müziğe ve çöl blues’undan funk rock’a, farklı müzik tarzlarına örnek teşkil edecek pek çok sanatçı ve gruba da kapılarımızı açıyoruz. Geçtiğimiz dönemde de birçok farklı janrdan ve türden olduğu gibi Meredith Monk, Stacey Kent, Madeleine Peyroux, Victor Wooten gibi caz müziğinin birçok önemli ismini sahnelerimizde ağırladık. Açıldığımız günden beri ise hayalimiz, hep kendi caz festivalimizi hayata geçirebilmekti. Bugüne kadar edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeler bizi bu konuya her geçen gün biraz daha da yakınlaştırdı. Şu an bunun için en doğru zaman olduğunu düşünüyoruz ve bu bizi gerçekten çok heyecanlandırıyor.

 

Cazseverler festivalde dünya ve Türkiye caz sahnesinin sevilen isimlerini dinleme imkanı bulacak

 

Feridun Ertaşkan: Zorlu PSM olarak kısa zamanda ciddi tecrübe sahibi oldunuz, sezon başı basın toplantısında festival müjdesini verirken festivale ismini verecek sponsor arayışının da sürdüğünü söylemiştiniz, bu konuda gelişme oldu mu?

 

Murat Abbas: Festivalimizin ilk senesi, ülkenin içinde bulunduğu koşullar sebebiyle de sponsorsuz gerçekleştirilecek. Tek istisnamız sene içindeki kimi caz konserlerimizin sponsoru olan Garanti Caz Yeşili’nin programdaki Chick Korea Trio’nun da sponsoru olması.

 

Feridun Ertaşkan: Peki, İstanbul`un iki büyük caz festivali var malum; İstanbul Caz Festivali ve Akbank Caz Festivali ki bu festivallerin konserlerine mekan sahipliği de yapıyorsunuz, Zorlu Caz Festivali ülkenin üçüncü büyük festivali olmaya aday, köklü diğer iki festivale bakarak mukayese ettiğiniz neler oldu?

 

Murat Abbas: İstanbul Caz Festivali de Akbank Caz Festivali de çok köklü ve şehrin kültürel ve sosyal yaşantısına çok büyük değer katan festivaller. Biz de Zorlu PSM olarak, 3- 12 Mayıs tarihleri arasında PSM Caz Festivali’nin ilkini gerçekleştirerek, şehrin kültür sanat hayatına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyoruz. Diğer festivallerde olduğu gibi odak noktamız caz olacak tabii; ama caz çatısı altında blues, elektronik, etnik, funk, indie, klasik, pop ve rock gibi farklı müzik türlerini de müzikseverlerle buluşturmak için çok çalışıyoruz. Bana göre Zorlu PSM Caz Festivali’nin diğer caz festivallerine göre en büyük farkı ise festivalin tek bir mekanda ve farklı sahnelerde gerçekleşecek olması. Tabii konserlerin yanı sıra düzenleyeceğimiz konsept partiler, paneller, workshoplar, ücretsiz etkinlikler, film ve belgesel gösterileri ile de Türkiye caz sahnesine iyi bir alternatif olacağımızı düşünüyorum.

 

 

Türkiyeli cazseverin en sevdiği isimlerin başında gelen Jan Garbarek festivali Trilok Gurtu ile gelecek

 

Feridun Ertaşkan: Söylediğiniz gibi festival farklı türlere ve eğiiimlere açık bir programa sahip ama üst çatının caz olduğu belirgin, blues`dan elektronik müziğe, cazdan funk`a, poptan rock`a 10 konser var, bu geniş yelpaze için konser sayısı az değil mi? Sonradan duyuracağınız yeni konserler olacak mı?

 

Murat Abbas: Sanatın her dalını ağırlayan, birçok farklı tarzda etkinliğe açık bir kültür merkezi olarak birçok farklı tarzı barındıran geniş yelpazeli bir festival oluşturmaya çalıştık. Bu doğrultuda, açıkladığımız programa yeni konserler eklenmeye devam ediyor ve edecek. Örneğin; geçtiğimiz günlerde festivalin renkliliğini vurgulayan isimler arasına, minimalist klasik müzik ve post rock’ı başarıyla harmanlayan Kanadalı grup Esmerine; Alman müzisyen, prodüktör ve konsept sanatçı Pantha du Prince, uzun dostluklarının sonucunda çok kültürlü bir projeye imza atan üçlü Gülün / Alluli / De Raymondi ve ülkemizde büyük hayran kitlesi bulunan Amerikalı indie / chamber pop ve bossa nova grubu Brazzaville eklendi. Festival kapsamında eklenecek başka konserler de mutlaka olacak.

 

Feridun Ertaşkan: Bu güzel haber, peki, Zorlu PSM Caz Festivali`nin geleceğine dair cazseveri, müzikseveri heyecanlandıracak projeler var mı?

 

Murat Abbas: Sizin de yakından takip ettiğiniz üzere, geçtiğimiz yıl ve aylarda Chris Botti, Stacey Kent, Madeleine Peyroux, Mike Stern, Victor Wooten, Meredith Monk gibi önemli yabancı isimler Zorlu PSM’nin farklı salonlarında sahne aldı. Şimdi önümüzde 18 Nisan’da Dianne Reeves var. Mayıs’taki Caz Festivali’miz sonrasında da sene sonuna kadar önemli yabancı ve yerli isimler sahne almaya devam edecek. Bir sonraki sene Zorlu PSM programının her anlamda daha da kalabalıklaşacağını, zenginleşeceğini söyleyebilirim. Klasikleşen isimler dışında zihin açıcı, yenilikçi projelere de sahnelerimizde daha fazla yer vermeye başlayacağız.

 

Montreux Caz Festivali`ni örnek alıyoruz, pürist bir festival olmayacağız

 

Feridun Ertaşkan: Şu soruyu sormadan geçemeyiz, okurumuzdan talepler geldi bile, funk, elektronik vb. türler OK ama caz festivaline pop-rock konseri dahil etme ihtiyacını neden hissettiniz?

 

Murat Abbas: Zorlu PSM Caz Festivali’nin kendisine örnek aldığı model Montreux Caz Festivali. Dolayısıyla “pürist” bir caz festivali olmayacağız. Geçtiğimiz sene Montreux programında geçtim pop, rock ismini Slayer gibi çok sert müzik yapan bir thrash metal programı bile programdaydı. Dolayısıyla bizim de programımızda sadece caz isimleri yer almayacak. Ana eksenimiz caz olsa da müziğin hemen her rengine festivalimizde yer vermek istiyoruz.

 

Feridun Ertaşkan: Festivalde paneller, workshoplar olacağı duyuruldu, bu etkinlikler neler belirlendi mi?

 

Murat Abbas: Festivalin yan etkinliklerini henüz tamamlayamadık. 27 Mart haftası o programı da açıklayacağız. Birbirinden heyecan verici film ve belgeseller, ücretsiz konserler, atölye ve paneller müzik programımıza bambaşka bir renk katacak.

 

Feridun Ertaşkan: Son iki yıl Türkiye ve İstanbul için zorlu bir dönem oldu, yaşanan olumsuzluklar önce eğlence hayatını etkiledi ama Zorlu PSM olarak daha güvenlikli olmanız yurtdışından sanatçıları konser vermeye ikna etmenizde etkili oldu mu? Ya da böyle sorunlar yaşadınız mı?

 

Murat Abbas: Eğlence sektörü, ne yazık ki yaşanan olumsuz olaylardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Sanatçı tarafından değerlendirdiğimizde de bu dönemde turne programına Türkiye’yi dahil etmek istemeyenler oluyor. Konserler, etkinlikler erteleniyor ya da iptal ediliyor. Bu durumda sektörün oyuncuları da program içeriği oluştururken zorlanıyor, çok daha küçük bir havuzdan sanatçı seçmek durumunda kalıyor. Diğer taraftan, her şeye rağmen bu dönemde insanlar, kültür-sanat ile daha yoğun ilişki kurmak istiyor; sevdikleri kişilerle bir araya gelme ihtiyacı artıyor.

 

Bizler de sanatın birleştirici ve ruhu besleyici gücünden faydalanmak üzere elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz. Aynı şekilde bazı sanatçılar da bu çabamıza ortak oluyor. Kısa süre önce Türkiye’ye büyük bir heyecanla gelen ve muhteşem bir konser veren Crippled Black Phoenix gibi örnekler verebilirim. Paylaştıkları sosyal medya mesajı hepimiz için sevindirici ve bir o kadar da duygusaldı. Benzer bir şekilde, geçtiğimiz yaz sahnemizi onurlandıran Patti Smith ve Joss Stone’un konserleri ve seyircilere verdikleri mesajlar da çok ümit vericiydi.

 

Bununla birlikte biz Zorlu PSM olarak, yaşanan olumsuzlukların hemen ertesinde gerçekçi bir yaklaşımı benimsemeye gayret ettik ve hızlı proaktif bir adım attık. Henüz bize iptal istekleri ya da talepleri gelmeden, yurtdışında çalıştığımız tüm organizatör firmaları ve iletişimde olduğumuz karar mekanizmaları için bir mektup hazırladık. Bu mektupta, Türkiye’de yapılmaya çalışılan bu girişimin başarısız olduğunu, hayatın normale döndüğünü, Zorlu PSM’nin ileri teknoloji altyapısı, yüksek güvenlik önlemleri ile Türkiye seyircisinin bilet almaya ve kültür sanat aktivitelerine katılmaya devam etiğini anlattık. Bundan sonra bize gelen sorular azaldı. Bilgilendirme önden yapıldığı için faydalı bir hamle olduğunu düşünüyorum.

 

Feridun Ertaşkan: Gelecek seneler için genç caz müzisyerlerine konser imkanı veya beste, performans, afiş, fotoğraf yarışmaları vs. gibi kapsayıcı etkinlikler düşünüyor musunuz?

 

Murat Abbas: Bu sene ücretsiz konserlerimizde genç caz müzisyenlerine sahne imkanı tanıyacağız. Yarışma için geç kalmış olsak da poster ve fotoğraf sergi alanlarımız olacak.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 24 Mart 2017, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.