"İşimin en keyifli ânı izleyicileri konserden zevk alırken izlemek..." Biten bir sezonu İş Sanat yöneticisi Meriç Soylu ile konuştuk

"İşimin en keyifli ânı izleyicileri konserden zevk alırken izlemek..." Biten bir sezonu İş Sanat yöneticisi Meriç Soylu ile konuştuk

İş Sanat başarılı ve yoğun bir sezonu daha geride bıraktı. Biz izleyiciler için keyifle gidilip izlenilen etkinliklerin arkasında işini tutkuyla yapan ve her yıl daha iyisinin olması için uğraşan başarılı bir ekip var. Cazkolik olarak alışkanlık haline getirmeyi istediğimiz şeylerden biri de festival ve dönemsel konser etkinlikleri gerçekleştiren İş Sanat gibi kurumsal yapıları sezon öncesi ve sonraları düzenli ziyaret edip sezon başı ve sonu ayrı ayrı değerlendirmelerini almak. Bunu özellikle yapmayı arzuluyoruz -tabii ilgililerinde yakınlıklarına buradan özel olarak teşekkür ederek- çünkü koskoca bir yılın fotoğrafını çekmiş olmayı istiyoruz bu sayede.

 

Yıl boyu her ay, her hafta İş Sanat’ta ne var acaba diye bakmadık mı her seferinde. Kaçar mıydı bu konser dediğimiz konserin sayısı hiç de az değildir, ya da bilet bulamadığımız. İş Sanat yıllardır yıl boyu İstanbulun kalbinin attığı merkezlerden biri olageldi hep. Üstelik her yıl daha da güçlenerek ve zenginleşerek büyüyor. Müziksever ve cazsever olarak halen hafızalarımızda çok canlı henüz biten yılın Wayne Shorter, Bill Frisell, Charles Lloyd konserleri, bu duygularla ki hep gelecek sene kimbilir neler olacak diye daha da umutlanıyoruz.

 

Cazkolik olarak biten yılın değerlendirmesini almak istedik. İstedik ki Meriç Hn. işin arka yüzünü bize anlatsın, geçen sezonu bir de onun muhasebesi ile dinleyelim. İşte aşağıda söyledikleri... Öncelikle kendisine buradan tekrar teşekkürlerimizi iletmiş olalım.

 


 

Cazkolik: Öncelikle röportaja sezon boyu cazseverlere, müzik ve sanatseverlere, İstanbulluya böylesi güzel bir konser sezonu izlettiğiniz için teşekkür ederek başlamak isterim. Bir müziksever için en güzel şeylerden biri bu hafta İş Sanat’ta ne var acaba diye düşünmek oldu bütün  sezon. Özellikli biz cazseverler açısından... Biz kendimiz böyle hissediyoruz ama biten sezonun ardından sizin neler düşündüğünüzü bilmek isteriz doğrusu, derin bir oh! mu çektiniz, keşke devam etseydi mi dediniz, neler hissediyorsunuz?

 

Meriç Soylu: Değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Bir cazseverden bunları duymak hoş. Bizim için gerçekten özel bir sezon oldu. Sezon sonunda inanın hiç “oh" çekmiyoruz. Bütün yorgunluklar unutuluyor ve bir sezonun daha bitmesinin hüznü çöküyor. Onun için de hemen gelecek sene hazırlıklarına başlıyoruz.

 

Cazkolik: Tüm etkinliklerinizi sormayi isteriz ama biz bir caz sitesiyiz, ister istemez ağırlıklı olarak konu buraya kayacak, İş Sanat olarak sizin için nasıl geçti sezon, galiba -caz olarak ilk- Bill Frisel Trio ile başladı sanırım, Kurt Elling ardından, şahsen Kurt Elling’de salondaydım, sezon hakkında genel bir değerlendirme almamız mümkün mü?

 

Meriç Soylu: Kasım ayında Bill Frisell Trio ve Kurt Elling konserleriyle başladık. Aralık’ta Jocelyn B. Smith’in şarkılarını söylediği konsere ev sahipliği yaptık. Ocak’ta ünlü saksofon ve klarnet ustası Paquito d’Rivera çok eğlenceli bir konser verdi. Şubat’ta klişeleri yerle bir eden Bad Plus Wendy Lewis eşliğinde İş Sanat’taydı. Mart’ta hem World Sinfonia ile Al di Meola hem de dörtlüsüyle Wayne Shorter konserler verdiler. Nisan ayında yine büyük bir usta, New Quartet’i ile gelen Charles Lloyd vardı. Mayıs’ta ise ünlü caz piyanisti Michel Camilo’yu “şeytanın kemancısı” olarak nitelendirilen Roby Lakatos ile izleyicilerin çok keyif aldığı olağanüstü bir konserde bir araya getirdik. Genel olarak konserlerimize ilgi yoğundu ve çoğu caz konserinin biletleri önceden tükendi.

 

Cazkolik: Konserleri nasıl oluşturduğunuzu merak ediyoruz, tercih mi, seçim mi demek lazım, bu anlamda süreç nasıl gelişiyor?

 

Meriç Soylu: Tercihler var elbette. Ama turne tarihleri ve bütçeler de çok önemli.

 

Cazkolik: Sizin için işin en yorucu kısmı hangisi, müzisyenlerin gelip konser verip gittikleri zaman dilimi mi yoksa takvim belirleme aşaması mı, bilmediğimiz daha yoğun bir dönem mi var yoksa?

 

Meriç Soylu: Hepsinin kendine gore zorlukları var. Ben size en keyifli anını söyleyeyim: İzleyicileri konserden zevk alırken seyretmek.

 

Cazkolik: Bu yılı ekonomik kriz belirledi, İş Sanat’ta bütün sezona yayılan bir konser maratonu yaşadığı için çok büyük bir kurumun şemsiyesi altında olsanız da kriz sizi nasıl etkiledi?

 

Meriç Soylu: Bu yıl biz dolu dolu bir program sunduk izleyicilere ve onlardan da çok olumlu tepkiler aldık. İzleyici sayımızı yükselttik. İş Sanat olarak krizden etkilenmedik diyebilirim.

 

Cazkolik: Caz konserlerinin yıl içindeki ağırlığı nasıl? Saydım, 10-13 arası caz konseri gerçekleşmiş bu yıl (Cesaria Evora, Buika gibi konserleri saymazsak), bizlere göre keşke daha fazla olsa! Bir de caz dinleyicisi ile ilgili gözlemlerinizi öğrenmek isteriz, mesela klasik ya da dans gibi farklı konserlere gelenler ile aynı tür dinleyici mi, nasıl bir gözleminiz var bu konuda?

 

Meriç Soylu: Dokuz caz konseri vardı. Değişik türlerin kendilerine has izleyici grupları olduğu gibi diğer türlerle çakışanlar da var elbette. Bu sezon İş Sanat’ın 10. yılı için görkemi konserler hazırlığındayız, Bu da büyük bütçeler gerektiriyor. Bu nedenle konser sayısında bir miktar azalma olacak.

 

Cazkolik: Wayne Shorter, Charles Lloyd, Michel Camilo konserleri halen konuşuluyor, salonlar doluydu, bu 3 konser özelinde sorsak, sezonun bir çeşit zirvesini oluşturdular, bu müzisyenleri sizin gözünden nasıl görebiliriz, bize neler anlatabilirsiniz?

 

Meriç Soylu: Her üçü de son derece mütevazı, hepsi İstanbul’u çok seviyorlar, tekrar tekrar gelmek istiyorlar ve her üçü de turnelere eşleriyle çıkıyorlar.

 

Cazkolik: Sezona genel olarak şöyle bir baktığınızda sizi en çok yoran mı diyelim, üzerine en çok titrediğiniz diyelim, en kaprisli mi diyelim kimler oldu, caz ya da başka tarzda?

 

Meriç Soylu: Bu sene hiç öyle bir sıkıntımız olmadı. Arada ufak sorunlar çıkıyor tabii ama bunlar sanatçılarla ilgili değildi. Bonnie Tyler konserinin tarihini ileriye atmak orunda kaldık çünkü kar fırtınası yüzünden sanatçı Grönland’da hapis kaldı. Bu durum da ciddi bir problem yaratmadı.

 

Cazkolik: Önümüzdeki sezona dair ipuçları almak istiyoruz sizden, cazseverlere sitemizden müjde verebileceğimiz isimler var mı?

 

Meriç Soylu: Joshua Redman, Hank Jones.

 

Cazkolik: Bu iki isim de büyük yankı laratacak gibi görünüyor doğrusu. Peki, yıllardır peşinde olduğunuz ama bir türlü gerçekleşemeyen birileri mutlaka vardır, kimler acaba? Bu soruya ek olarak sezon içinde yaşanan ilginç anekdotları öğrenmek isteriz sizden!

 

Meriç Soylu: İstediğimiz çoğu sanatçıya ya ulaştık ya da önümüzdeki sezonlarda konuk edeceğiz. Anektod çok ancak sorunca akla gelmiyor.

 

Cazkolik: Müzisyenlerle düzenli olarak ilişki halindesiniz, gerçi bir çoğu yıllardır gele gide biz artık iyi tanıyorlar ama Türk izleyicisine dair gözlemlerine ilk elden sahipsiniz, neler söyleyebilirsiniz bu konuda!

 

Meriç Soylu: Türk izleyicisinin çok iyi bir izleyici kitlesi olduğunu bir çok sanatçıdan sayısız kere duydum yıllar içinde.

 

Cazkolik: Yukardaki soru anlamında İstanbulun artık önemli bir konser ayağı haline geldiğini söylemek mümkün mü?

 

Meriç Soylu: Kesinlikle.

 

Cazkolik: Sezonda verilen konserlerden kayıtları yayınlamayı düşünmüyor musunuz? Muazzam konserler yapılıyor CD, DVD olsa olağanüstü bir miras olmaz mı? Var da biz mi görmedik?

 

Meriç Soylu: Sadece arşivimiz için kısa çekimler yapıyoruz. Söylediğiniz şekilde bir şey yapmak için sanatçılar izin vermez ya da vermeleri için onlara ödediğiniz kadar bir parayı da kayıt hakkı için ödemeniz gerekir.

 

Cazkolik: Son soru olarak şöyle bitirelim, belki başlarda sormamız gereken bir soruydu ama, İş Sanat’ın yıl boyu konser anlayışını dünyada ‘yıl boyu festival’ anlayışını sürdüren özellikle SF Jazz Festival gibi bir kurumsallık içinde görüyor musunuz?

 

Meriç Soylu: İş Sanat’ı bir festivale benzetmek doğru olmaz. Zaten tek bir türde konser değil, pek çok etkinlik gerçekleşiyor. İş Sanat’ın İstanbul kültür sanat hayatında çok önemli bir yeri var. Düzenli program yapan nadir konser salonlarından biri.

 

Cazkolik: Meriç Hn. sezon sonrası yoğun bir dönem geçirdiğinizi biliyoruz ve bizimle yaptığınız bu içten söyleşi için teşekkür ediyoruz.

 

Cazkolik.com / 22 Haziran 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • kerem görsev
    22 Haziran 2009 Pazartesi 06:03

    Hank Jones 91 yaşında oldu dünyanın son efsanelerinden Meriç hanım ve iş sanata bir ödül verelim caz severler olarak Hank Jones konserini konfirme ettikleri için Ben çok mutluyum

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ayşegül Özkök
    22 Haziran 2009 Pazartesi 06:23

    Michel Camilo konserine giden şanslılardanım, inanırmısınız gerçekten muhteşemdi konser, muhhhteeeşeeemmmmm, başka bir şey demiyorum...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ayşegül Özkök
    22 Haziran 2009 Pazartesi 06:26

    aaaa asagidaki yorumun Kerem Bey olduğunu gormemisim, Hank Jones konserini kaçırmayız Kerem bey, ozelliklede siz tavsiye ediyorsaniz... sevgiler :)

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Tuzlalı Tayfun Çetiner
    05 Nisan 2013 Pazar 12:18

    Meriç Soylu abla özellikle caz müziği, klasik müzik ve çocuk tiyatrosuna yaptığı başarılı girişimlerle onu unutmayan tüm seven herkesin gönlünde sonsuza kadar hatırasıyla, yaptıklarıyla manevi olarak her zaman hatırlanacak... Allah Rahmey Eylesin kendisine... Mekanı Cennet olsun...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.