Mehmet Çağlar Cem Tuncer ile "Buddha Groove" albümünü konuştu...

Mehmet Çağlar Cem Tuncer ile "Buddha Groove" albümünü konuştu...

Cem Tuncer: "Jazz anlam itibariyla içinde bir çok tarzı barındırıyor. Bende yeni ve değişik bir şeyleri, farklı biçimlerde bas gitar için değerlendirmeye çalıştım bu anlamda gelen tepkiler gayet güzel. En azından caz ile ilgilenmeyen bir çok dinleyiciyi de yanımıza aldık sayılır..."

Mehmet Çağlar: Sizi kısa bir süredir Betone grubundan tanıyoruz. Ardından böyle bir albümle karşımıza çıktınız. Bilmeyenler için Cem Tuncer kimdir,  albümün hikayesi nedir anlatır mısınız?

Cem Tuncer: Öncelikle teşekkür ediyorum. 1978 yılında Almanya’da doğdum ama İstanbul’da büyüdüm. 17 yıldır Zuhal Müzik mağazasında çalışıyorum ve askerden sonra enstrüman çalmaya karar verdim, bu zaman içerisinde çok güzel ve değerli müzisyen arkadaşlar tanıdım, bir çok albüm ve sahne çalışmalarında farklı isimlerle çalıştım. Müzik hayatım bu şekilde süre geliyor.

Mehmet Çağlar: Gerek grubunuz Betone’un, gerekse bireysel olarak grup elemanlarınızın ve sizin fan kitlelerinizin oluştuğunu görüyorum, duyuyorum. Peki albüm çıktığından beri hayranlarınız ne kadar sadıklar? Satışlar nasıl?

Cem Tuncer: Aslında albüm satışlarından bir kazanç beklemek çok doğru olmaz, günümüzde müzik neredeyse internetten indirilerek dinleniyor. Basılı materyal olarak sunulan albümlerin maliyetleri inanılmaz yüksek, satışları göz önünde bulundurduğunuzda internet üzerinden satışa sunmak daha cazip geliyor, basılı olarak buradaki talep dogrultusunda arkadaşlarımızın adreslerine gönderiyoruz. İlgili olan arkadaşlarımız takip ediyorlar ve taleplerini facebook, e-mail, myspace aracılığı ile iletiyorlar bu durum çok mutluluk verici.

Mehmet çağlar: Albüm hakkında gelen tepkiler nasıl?

Cem Tuncer: Caz anlam itibari ile içinde bir çok tarzı barındırıyor. Bende yeni, değişik bir şeyleri, farklı biçimlerde bas gitar için değerlendirmeye çalıştım bu anlamda gelen tepkiler gayet güzel. En azından caz ile ilgilenmeyen bir çok dinleyiciyi de yanımıza aldık sayılır.

Mehmet Çağlar: Tam anlamıyla içinize sinen bir albüm oldu mu yoksa daha güzel olabilirdi mi diyorsunuz? Çünkü bildiğim kadarı ile tümüyle evde kaydedildi.

Cem Tuncer: Daha güzel olabilirdi aslında biraz aceleye geldi, 2 aylık bir sürem vardı :) fakat beğeni konusunun sınırı olmadığı için daha geniş zamanda rahat rahat kayıtlar gerçekleştirilebilirdi ama evde de albüm yapılabiliyormuş bunu tecrübe etmiş olduk fakat davulları yazmak yerine Akın Bağcıoğlu’na çaldırmayı çok isterdim maalesef zamanımız çok dardı..

Mehmet Çağlar: Gelecek albüm yine bir solo albüm mü olur yoksa Betone albümü mü yayınlanır?

Cem Tuncer: Gelecek albüm Betone albümü olacak şu anda onun çalışmaları sürüyor hızla Boston ve Ankara hattı üzerinden çalışıyoruz imkanlar elverdiği sürece..

Mehmet Çağlar: Gelecek planları neler? Daha solo albümler olacak mı?

Cem Tuncer: Akın ile beraber bir şeyler planlıyoruz. Mehmet Pasvanoglu (passone) ve Müjde Kızılkan ile beraber farklı bir projede gelecek. Bu sırada Güntaç Özdemir ile farklı bir albüm projesi var, bunlar devam ederken ikinci solo albümün çalışmalarına çoktan başlamış olurum fakat ikinci solo albümün fusion dinleyenlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Mehmet Çağlar: Betone elemanları duymasın ama sizin çalışmayı isteyipte çalışamadığınız ya da keşke şu projemde böyle bir isimle çalışsam dediğiniz yerli ve yabancı müzisyenler kimlerdir diye sorsam, uzun mu, kısa mı liste mi olur, olursa listede kimler olur? Betone elemanları değil ama :)) Biliyoruz ki onlarla artık oturmuş bir ensemble ve düzen var, hepsinin yetenekli insanlar olduğunu söylemiyorum bile.

Cem Tuncer: Aslına bakarsan basçılarda dahil olmak üzere çok isim var, yerli ve yabancı sayfalar dolusu isim yazabilirim ama isim dersek Aydın Esen, Hiromi Uehara, Vinnie Colaiuta, Jan Garbarek, Trilok Gurtu vs... o kadar çok ve gerçekten aynı sahnede olmayı istediğim isim varki...

Mehmet Çağlar: İsteyenler albümü internetten belli bir ücret karşılığında indirebiliyorlar ama müzik mağazalarında satışı yok değil mi? Böyle bir seçim yapmanızın nedeni neydi? Yoksa sizde de plak sektörünün düşüşte olduğuna inanan sanatçı ve gruplar gibi bir tavır mı söz konusu?

Cem Tuncer: Düşüşü yaratan plak şirketleri ve dağıtımı ile ilgilenen şirketler, zaten insanlara sunulan kalitesiz prodüksiyonlar, bunların inanılmaz reklamı ve sunumu yapılıyor fakat ülkemizde çok iyi müzisyenler var, hepsinin de kendilerine ait birçok çalışmalası, projeleri var fakat bu yüzden kimse cesaret edemiyor produksiyona girmeyi... tabii dinleyici kitlesinin de bunun böyle olmasına büyük etkisi var kuşkusuz...

Mehmet Çağlar: ’Buddha’s Groove’’un anlamı nedir? Neden bu kadar önemli ki kolunuza dövmesini yaptırıp, ilk albümünüze de o adı verdiniz?

Cem Tuncer: "Buddha’nın Yolu" anlamına geliyor aslında groove yol, ivme gibi bir anlam taşıyor... Buddha benim 6 telli bass gitarımın adıydı. Bunu adı da Bill The Buddha Dickens adında insanüstü bir bas gitaristten etkilenerek koymuştum. Daha sonra Buddha’s Groove benim çalıştığım grubun adı oldu, grup dağıldıktan sonra bu ismi projelendirmek istedim. Benimle beraber devam ettiğine inanıyorum.

Mehmet çağlar: Ülkemizde yasaklanan myspace ile ilgili olan olaylar ve aynı âkıbete uğrayan diğer yasaklı siteler hakkındaki görüşünüzü de merak ediyorum? Sizce bu müzisyen ve o siteyi takip eden dinleyici ya da takipçileri nasıl etkiledi?

Cem Tuncer: Bu durum hakkında çok yazıp çizdim, söyleyebileceğim çok şey var, Osmanlı imparatorluğu döneminde şeytan icadı olan matbaa yasaklandığında yüzyıllarca geriden takip ettik medeniyeti. Günümüzün şeytan icadı, bilginin aktığı internet olarak nitelendiriliyor anladığım kadarıyla... Dünya, gelişmeleri ve haberi internetten alıyor, yeni çıkan albümler, projeler ve konser performansları konusundaki tüm haber internetten akıyor, bunları direkt canlı olarak seyretmek, dinlemek ya da okumak gibi imkana sahip olamayan müzisyenler çoğunlukta olduğuna göre, öğrenmemizi engellemek demek benim özgürlüğümü elimden almak demektir. Öğrenmekten korkacak bir şey yok, bunun farkında olmasını isterim insanların... Bir siteyi kapatmak, erişimini engellemek cahillce bir tutumun ötesine geçemez... Kapatmak bir çözüm olamıyor, korkulan şeyin önüne geçebilmek için farklı bir çözüm yolu bulunmalı diye düşünüyorum.

Mehmet Çağlar: Buna sebep olan zihniyeti; yani hem sanatçı ve telif haklarını korurken hem de bunun özgürlüğünü kısıtladığını düşünüyorsunuz sizde anladığım kadarıyla ve ayrıca müzikal paylaşım ve daha bir çok bakımdan pek çok şeyi?

Cem Tuncer: Benim myspace adresimdeki parçalar bana ait ve onları oraya koyan kişi de benim, bu durumda neyin hakkını kimden koruyor!!!

Mehmet Çağlar: Türkiye’deki müzik eğitimini nasıl buluyorsunuz? Sizce de daha yapılması gereken çok şey yok mu müzik eğitimi adına?

Cem Tuncer: Sarpay Özçağatay ve Utar Artun (Betone) Boston da müzik eğitimine başladılar ve başarıyla devam ediyorlar sık sık haberleşiyoruz arkadaşlarımızla. Sarpay ile konuşurken şöyle bir cümle kurdu; “Enstrüman çalımı konusunda hiçbir eksiğimiz yok Türkiye olarak fakat olanaklar ve burada bulunan inanılmaz bir kaynağı var” dedi fakat bu kaynagı bizim kendi ülkemize getirmemizin en güzel yolu okullarımızdaki kütüphaneleri zenginleştirmek fakat yeni dönemde okullardaki müzik eğtiminin kaldırılması hedeflendiğinden dolayı bunun olabilmesi nasıl mümkün olacak bilemiyorum...

Mehmet Çağlar: Bilgi ve birikimleri paylaşmak her müzisyen için bir lütuftur,  müzisyen ister eğitimci olarak buna ön ayak olsun... İsterse kendine has trikleri sahnede çaktırmadan izleyici ve özelikle müzisyen izleyici ve dinleyiciyle paylaşsın. Sizin müzik eğitimi adına yapmak istediğiniz veya halihazırda yaptığınız şeyler var mı?

Cem Tuncer: Bilgi paylaşılınca değer kazanır... Evet, kaynak bulmak inan ki çok zor, keza yeni dönemde bir takım şeylere ulaşmak daha kolay hale geldi. www.faanahtari.com ve www.davulanahtari.com adlı siteleri kurduk burada müzisyen arkadaşlarımızla sorularını elimizden geldiğince arkadaşlarımızla beraber yanıtlıyoruz ve bilgi paylaşımında bulunuyoruz bunun dışında Davul Bass atölyesi yapıyoruz yaptığımız atölye çalışmalarını www.davulbas.com adında bir isim aldık, burada paylaşmayı planlıyoruz. Ayrıca www.gitarteknikleri.com adres de faliyete geçti, bu işle ilgilenen arkadaşlarımız buralardan bilgi edinebilecekler...

Mehmet Çağlar: Cem Tuncer’e bu güzel söyleşisinde verdiği samimi cevaplar için teşekkür ediyoruz ve ilerleyen kariyerinde kendisine başarılar diliyoruz.

S. Mehmet Çağlar

Cazkolik.com / 22 Kasım 2009, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.