Harvie S hafta boyu Nardis`te!

Harvie S hafta boyu Nardis`te!

Son albümü "Now Was The Time"ı 2008 yılı içinde yayınlayan ünlü basçı kendi adına yayınladığı bu son albümünde yaşayan en önemli piyanistlerden kabul edilen Kenny Barron ile birlikte duo olarak çaldılar. Albümü geçtiğimiz aylarda sitemizde günün albümü olarak seçip okurlarımıza duyurmuştuk, kuşkusuz ki oradan bir çok dinleyicimiz hatırlayacaklardır.

Harvie ile İstanbul’a gelmesine çok yakın bir tarihte yaptık söyleşimizi, İstanbul günlerinin yoğun geçeceğini bildiğimizden yapmamız zor olacaktı çünkü bu bir hafta boyunca geceleri çalarak, gündüzleri de prova ve stüdyolar da kayıtlar yaparak geçireceğini biliyorduk, nitekim aynen böyle bir hızlı tempo ile geçiyor zamanı, umarız bu arada İstanbulu gezmek ve görmek için de fırsatı oluyordur.

Kendisine bizimle yaptığı söyleşi ve yanıtları için buradan teşekkür etmek istiyoruz.

Cazkolik.com


İstanbul’a ikinci gelişim, beni karşımda cazı bilen ve seven harika bir dinleyici bulacağımı iyi biliyorum


Cazkolik: Merhaba, öncelikle sorularımızı yanıtlama nezaketinizden dolayı teşekkür ederek başlıyalım, bir hafta boyunca Nardis Jazz Club’da olacaksınız, Türk caz müzisyenleriyle birlikte çalacak, Türk dinleyicisiyle buluşacaksınız; ilk sorumuz şöyle olsunnasıl Türk müzisyeni ve dinleyicisi ile ilgili nasıl bir beklentiniz var?


Harvie S: Bu, İstanbula ikinci gelişim; o yüzden beni neyin beklediğini biliyorum. Karşımda cazı bilen ve seven harika bir dinleyici bulacağım. Birlikte çalacağım müzisyenlerin de en üst seviyede olduğunu biliyorum; , birlikte yapacağımız müzik için şimdiden sabırsızlanıyorum.


Cazkolik: Nardis ile bu birliktelik nasıl gelişti? Bir-iki konserlik normal bir performans değil haftalık bir çalışma olması ilginç? Bir ülkeyi ve müziğini, ortamını tanımak için az bir süre sayılmaz.


Harvie S: Önder’le Pori Jazz Festivali’nde tanıştım; ilk defa orada birlikte çaldık ve arkadaş olduk. Çok iyi bir caz gitaristi ve oldukça "New York" stili çalıyor. Onunla çalarken çok rahatım. Beni Cem Tuncer’le o tanıştırdı ve böylece bir diğer "müzik arkadaşlığı" başlamış oldu. İstanbul’daki haftam oldukça yoğun geçecek ama kenti de gezip görmeyi ve İstanbul’un harika yemeklerinden bol bol yemeği umuyorum.


Cazkolik: Cazkolik.com olarak son albümünüz "Now Was The Time" yayınlandığında "Günün Albümü" köşesinde duyurusunu yapmıştık, bu son albümünüzle ilgili sorayım; 2008’de yayınlanmış olsa da kaydın yapılış tarihi eskilere, 1980’lerin ortalarına kadar uzanıyor sanırım, geç mi yayınlandı yoksa biz mi yeni çıkan albümü duyduk?


Harvie S: Evet, "Now Was The Time" yakınlarda çıktı; ama 20 yıl önce kaydedilmişti haklısınız. Gelirken de yanımda bu albümden epeyce getireceğim.


Cazkolik: "Now Was The Time"in Türk caz dinleyicisinin genel beğenisi içinde çok seveceği bir albüm olduğuna inanıyorum, okuduğum kadarıyla provasız canlı kayıt olmuş, çalınacaklara karar verdiniz ve girip kaydettiniz, öyle mi?


Harvie S: Kenny de ve ben de o zamanlarda çok sık kayda giriyor ve çalıyorduk. Stüdyo zamanım olduğu bir sıra, ona gelip beraber birkaç şarkı kaydetmek ister misin, diye sordum. Bunu memnuniyetle karşıladı; ilk kayıtları çoğunlukla çift kanal canlı yaptık, miks ya da düzeltme yapmadan. Bana göre bu CD gerçekten de en saf haliyle caz.


Cazkolik: Kenny Barron ile uzun yıllardır birlikte çaldınız, özellikle klüp çalışmalarını sanırım çok sık birlikte yaptınız?


Harvie S: Son zamanlarda beraber pek çalışmadık ama 80’lerde beraber bir çok CD yaptık ve duo, (Sheila Jordan ve Ben Riley’le beraber) trio ve kuartet olarak bir çok konserde beraber çaldık.


Cazkolik: Yeniden İstanbul günlerine donelim, siz, Önder Focan ve Cem Tuncer geçen yıl Pori Jazz Festivali’nde birlikte çaldınız; Nasıldı?


Harvie S: Onlar benim işimi çok kolaylaştırıyor; çünkü beraber harika çalıyorlar. Ben sadece onlara katılıyorum ve birlikte harika vakit geçiriyoruz.


Cazkolik: Haftanın kalan günlerinde genç ve farklı müzisyenlerle çalacaksınız, sanırım daha önce birlikte çalmadığınız isimler, öyle mi?


Harvie S: Evet, Yeni müzisyenlerle tanışmak, onlarla beraber çalmak ve düşüncelerimizi karşılıklı paylaşmamız için doğrusu sabırsızlanıyorum. Müzik evrensel bir dil ve biz müzik yoluyla birleşiyoruz. Evet, umuyorum ki İstanbul’da yeni müzik arkadaşlıklarım olacak.


Cazkolik: Sizin için olduğu kadar biz cazseverler için de özel bir hafta olacak, haftanın program akışına baktığımızda sevgili Zuhal ve Önder Focan gün gün harika bir program düzenlemişler, bu arada Istanbulu gezme, görme firsatını da bulursunuz umarım.


Harvie S: Daha önce şehrin farklı yerlerini ve İstanbul’un sunduklarını görmeyi umduğumdan bahsetmiştim. Umarım, arkadaşlarım bana gezip görülecek en iyi yerleri söylerler, hatta bana eşlik ederler.


Cazkolik: Unutmadan son bir soru olsun, Harvie S (Schwartz) "S" kısaltmasının özel bir anlamı var mı? Şimdi okurumuz mutlaka merak edecektir niye "S" diye!!!


Harvie S: Bu sorunun cevabı içinde. Birçok insan soyadımın "Schwartz" olduğunu sanıyordu. Hiçbir zaman bu değildi: Swartz’tı. ’CH’ yok. Bu karışıklık yüzünden bir sürü iş kaçırdım ve adım 50 farklı biçimde söylenir oldu. İnsanlar ’CH’li  yazılan soyadını arıyor ve beni bulamıyordu. Kendi adımı listelememekle suçlandım ve insanlar bulunmak istemediğimi düşündüler, ki bu doğru değildi. Adımı değiştirmeye böylece zorlanmış oldum ve bunu yapmış olmaktan çok mutluyum. Yeni adımla hayat çok daha iyi oldu.


Cazkolik.com / 9 Aralık 2009, Çarşamba


Harvie S: "This is my second visit to Istanbul so I know what to expect. I expect an exceptional audience that knows and appreciates Jazz."


Cazkolik: First of all, thank you for your kindness to answer questions. You will be in the Nardis Jazz Club for a whole week, playing with Turkish jazz musicians and meeting the Turkish audience. Our first question then: What kind of an expectation do you have as regards the Turkish musicians and the audience?


Harvie S: This is my second visit to Istanbul so I know what to expect. I expect an exceptional audience that knows and appreciates Jazz. I also know that the musicians i will be playing with are top quality and I am looking forward  to the music we will create.


Cazkolik: How did this partnership with the Nardis develop? It is interesting that  your performance in Turkey will not consist of one or two concerts of the usual sort but extend to a whole week, which is quite not a too short time to get familiar with a country, its music and the social milieu!


Harvie S: I met Onder at Pori Jazz and we first played music their and after we became friends. He is such a fine Jazz guitarist and plays very "New York" style. I felt very comfortable with him.. He intrroduced me to Cem Tuncer and that started another "musical friendship". I will be quite busy that week but I hope to see alot of the city and eat alot of the great food it offers.


Cazkolik: We had announced your last album, "Now Was the Time," in the "Album of the Day" section of our website Cazkolik.com; a question on that last album then. Even though it was released in 2008, the  album was recorded earlier, even back in the mid-80s, I think. Was it then indeed released relatively late or was it us who heard about the album only lately?


Harvie S: "Now Was The Time" was release recently, but it was recorded over 20 years ago. I will be bringing copies with me.


Cazkolik: I think that "Now Was the Time" is an album that the Turkish jazz audience will like very much, considering their general preferences in jazz music. I read that it was recorded live, without prior rehearsals. So, you had decided on what to play, and went to the studio and recorded the album. Is that what happened?


Harvie S: Kenny and I were doing alot of recording and performing at that time. I had some studio time and asked him if he would like to just go in and record a few songs. He was happy to do it and we mostly did first takes live to two track with no mixing and no fixing. This CD is really Jazz in a pure form.


Cazkolik: You have been working with Kenny Barron for a long time. I think you especially collaborated with him frequently in club performances?


Harviee S: We haven’t worked alot lately but in the eighties we made many CDs together and performed many concerts duo, trio and quartet with Sheila Jordan and Ben Riley.


Cazkolik: On your coming days in Istanbul again: Last year in the Pori Jazz Festival, you played with Onder Focan and Cem Tuncer. What kind of an experience is a trio of two guitars and a bass, the "jazz by 16 strings"?


Harvie S: They make it very easy for me because they play so great together. I just join with them and we have a great time.


Cazkolik: For the rest of the week you will play with young and different musicians. I think there will be names with whom you have not played before. Is that true?


Harvie S: I am looking forward so much to meet and play with new musicians and share ideas with them.
Music is an international language and we will unite in that way. Yes it is true I will hopefully making new musical friends in Istanbul.


Cazkolik: It will be a special week for you as well as for us the audience. It is obvious in the program list for the week that Zuhal and Onder Focan have organized a great program for each day. I hope you will also find time to see the city.


Harvie S: I did mention earlier that I really hope to see more of the City and all that it has to offer. I hope my friends will tell me the best places to go and see. Maybe even go with me.


Cazkolik: One last question, by the way: Is there a special meaning to the abbreviation, Harvie S (Schwartz) "S"? I am sure that our readers will be wondering about the ’S’!!!


Harvie S: This question answers itself. So many people think my name used be "Schwartz". It never was. it was Swartz. No CH. I lost alot of work and had my name spelled 50 different ways. People would look the spelling with CH and not find me. I was accused of not having my name listed and people thought I didn’t want to be found, which was not true. I was forced to change my name and I am so glad I did. Life has been better with my new name.


Cazkolik.com / December 9, 2009

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.