> Kapadokya Caz Günleri...

> Kapadokya Caz Günleri...

Duyduğumuz ilk andan itibaren en az düzenleyenleri kadar heyecanlandığımız bir projenin, "Kapadokya Caz Günleri"nin hayata geçmesi Cazkolik olarak en başta bizleri mutlu eden bir gelişme oldu. Kapadokya’ya gidenler bilir, muazzam bir yerdir, gerçek bir doğa harikası, doğanın kültür, tarih ve güzellikler diyarıdır. İsminin "Atlar Ülkesi" anlamına geldiğini bildiğimiz "Cappadoccia" aynı zamanda kutsal topraklardan göç eden ilk hristiyanların dünyaya yayılmadan önce yerleştiği topraklardır, bu nedenle eşsiz bir tarihe ve geçmişe sahip bu coğrafyanın benzersiz bir iklimi ve duygusu var. Yazı başka, kışı bambaşka güzel bu yöreyi bizce tarif edecek en güzel duygulardan biri de JAZZ müziğidir ve nihayet o da gerçekleşiyor. 6 - 12 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan "Caz Günleri" kısmen doğru insanların doğru zaman ve yerde buluşmaları, kısmen de caza tutkun müzikseverlerin yaşamlarından ayırdıkları özen ve sevgiyle gerçekleştirdikleri cazla dolu bir hafta.

Bu yıl ilki düzenlenen hafta umuyoruz ki bu bölgede yaşayan dinamikleri olumlu ve enerjik olarak tetikleyip gelecekte daha büyük ve uluslararası çapta bir caz etkinliğine dönüşür. Düşünsenize, doğa harikası bu eşsiz alanlarda caz tınılarının yükseldiğini, caz müzisyenleri için de hayli etkileyici mekanlar olan Ürgüp, Göreme, Uçhisar gibi doğal platolar benzersiz güzellikleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmeye, caza yeni bir güzellik katmaya oldukça uygun güzellikler.

Cazkolik olarak "Kapadokya Caz Günleri"ni hayata geçiren oyuncu İpek Erdem ve konser organizasyonları üzerine çalışan Elif Kayaman’a ulaşarak bu fikrin nasıl geliştiğini ve gerçekleştiğini sorduk. Aşağıda okuyacağınız söyleşi sevgili Elif Kayaman ile yapıldı, cazla dolu bir haftanın tüm ayrıntılarını öğrendik ve aktardık. Geriye kalan ise cazla dolu harika bir haftayı yaşamak ve ilerisi için yeni planlar yapmak olsa gerek.

Cazkolik.com


Elif Kayaman; "Caz Günleri" fikri caz tutkunu

oyuncu İpek Erdem’in orada bir konser düzenlemeyi

çok istemesinden doğdu..."


Cazkolik: “Kapadokya Caz Günleri” çok yakında başlıyor, kişisel olarak ben de oraya bir kaç kez gidip hayran olmuş biriyim, benzersiz bir doğa ve kültür alanı, doğal dokusu muhteşem ama yeterince değerlendirebildiğimizi sanmıyorum, dünya çapında bir potansiyeli var ve umarım düzenlediğiniz "Caz Günleri" ile birlikte ilgi ve yönelimde artış olur, adını daha çok duyurur. Bölgede daha önce caz konserleri yapıldığını biliyoruz ama böylesi bir caz günleri konsepti ilk mi? Bilginiz var mı?

Elif Kayaman: Evet, daha önce konserler yapıldı ama "Caz Günleri" kapsamında bir şey olmamıştı sanırım!

Cazkolik: Peki... proje nasıl gelişti, işin en başına dönersek detaylar neler, bunlardan söz edebilir misiniz?

Elif Kayaman: Açıkçası yapmaya çalıştığımız işin geçmişi bir kaç ay öncesine kadar uzanıyor, çok da eski ve uzun boylu bir çalışma değil, şöyle bir şansımız oldu, ben zaten iş olarak caz sanatçılarını temsil ediyorum, çok uzun süredir bu işi yapıyorum ve hem dinleyici hem de iş olarak caza karşı büyük bir sevgim var, bilirsiniz bir işe aşık olduğunuz zaman sürekli onun içinde olmayı istersiniz, biraz öyle gelişti. Yurt içinde ve yurtdışında pek çok caz konserini izleyip içinde olduğum için bir şekilde zamanla işin ucundan tutmamız gereken bir an geldi, arka planı böyle sayılır.  "Kapadokya Caz Günleri" fikrinin başlaması ise oyuncu İpek Erdem ile birlikte oldu, kendisini daha önce tanımıyordum, caza olan merakı Kapadokya’da tamamen amatör, karşılık beklemeksizin bir konser yapabilir miyim sorusuna dönüşmesi, konuyu tanıdığı olan Sarp Maden’e açması, Sarp’ın ise bu işlerle ilgilendiğim ve birlikte çalıştığımız için İpek’e benim numaramı verip İpek’in de beni araması ile başlıyor. İpek, Kapadokya da konser düzenleme isteğinden söz ediyor derken işte neticesinde ardından ilk fikirler ortaya çıkmaya başlıyor. İşin başlangıcını böyle özetleyebilirim. Ama burada şunu eklemem lazım, İpek’in isteği, arzusu, caza olan merakı ve sevgisidir bu işin başlamasına neden olan, onun bir konser düzenleme arzusu inanın bunca yıldır işin içindeyim, bu işin içinde olan insanların yapmadıklarını İpek’in tek başına başardığını söyleyebilirim, öylesine meraklı ve istekli...

Tabii, tüm bunları anlatırken bu noktada aslında hemen belirtmem iyi olur, Kapadokya’daki insanlar, kuruluşlar, kuruluşların başındaki yöneticiler, bölge halkı o kadar destek veren içten insanlar ki onların bu samimiyetleri sizi de işin içine çekiyor, öylesine pozitif bir duygusu var oranın, öyle bir an geldi ki baktık zaten başka kimsenin bir şeyler yaptığı yok o zaman madem biz başlıyalım, biz de yapmazsak zaten yapılacağı yok deyip projeye başladık...

Cazkolik: Peki, bölgenin insanları ve kurumları ile olan ilişkilerinizi nasıl kurup, geliştirdiniz?

Elif Kayaman: O konuda daha çok İpek’in etkisi oldu, ben buradan (İstanbul’dan) ona gerekli malzeme ve bilgiyi temin edip ona ilettim, İpek bu konuda zaten çok kararlıydı, herkesle tek tek görüştü, konuştu, ikna etti, Kültür Bakanlığı’da destek verdi...

Cazkolik: Kimler size destek verenler?

Elif Kayaman: Kültür Bakanlığı destek verdi, Nevşehir Belediyesi çok güzel yaklaştı, Uçhisar, Göreme, Ürgüp Belediyeleri billboard ya da mekan tahsisinde bulunarak destek oldular, ayrıca özellikle Argos in Cappadoccia oteli var, oranın müdürü Yasemin Hn. biz daha işin en başındayken çok destek oldu, tanıtım için destekleri oldu, normalde ilk kez gittiğiniz yerde böylesine içten karşılıklar aldığımız için cesaretimiz giderek arttı, biraz da bu umutla çok kısa sürede yapılmış bir çalışmaya dönüştü. Hızla toparlanınca da Caz Günleri’ni hemen yapmak gibi bir durum oluştu. Argeus Turizm bize çok destek oldu, karşılıksız herkes elinden geleni vermeye çalıştı. İstanbul gibi büyük şehirlerde çok daha uzun ve zahmetli bir süreç olan kurumları ikna etmek, katılıma davet etmek gibi aşamalar tüm bu firmaların Kapadokya’ya katkısı olan bir çabanın içinde ortak olarak çalışarak yer almayı istemelerinden dolayı kısa sürede halledildi. Ama yine ısrarla belirtmek isterim, oradaki insanlar, firmalar, kurumlar iyi niyetle yaklaşımınıza size umduğunuzdan çok daha fazlasını vererek destek oluyorlar, cevap veriyorlar.

Cazkolik: Mekan, lojistik, ulaşım, tanıtım desteklerinin yanısıra ekonomik destek de bulabildiniz mi?

Elif Kayaman: Ekonomik destek de verildi ama daha ziyade örneğin Argeus Turizm transferlerimizi karşılıyor, bu çok önemli, maddi katkıdan daha önemli, zaten aynı şey. Forum Kapadokya alışveriş merkezi finansal katkıda bulundu, hem mekanlarını kullandırıyorlar, hem tanıtım desteği verdiler, örneğin Avanos Halı gibi mağazalar da destek oldu, üstelik çok uğraşarak, ikna ederek de değil, kendileri arayıp, küçük küçük de olsa biz size destek olmak istiyoruz deyip işe katılanlar oldu...

Cazkolik: Çok hoş... Bir de Anadolu’da Kapadokya gibi potansiyele sahip diğer bölgelere ilham vermesi açısından da çok iyi bir gelişme olmuş sizin yaptığınız. Dinleyiciler bölgenin insanı sanırım, turizm bölgesi olduğu için dışarıdan gelecekler olacak mı?

Elif Kayaman: Elbette bölgenin insanı ama İstanbul’dan da hayli gelen olacak, Kayseri ve Ankara’dan gelecek dinleyiciler olacağını biliyorum, bölgede çok turist var, özellikle Japon’lar Kapadokya’yı çok seviyorlar onlar aynı zamanda çok iyi caz dinleyicisidir biliyorsunuz... Homojen bir dinleyici olmayacak, bir çok çevreden insanla buluşacağız.

Cazkolik: Kaç noktada konser olacak?

Elif Kayaman: 6 farklı yerde... Arka arkaya günlerde... Forum Kapadokya alışveriş merkezi içinde bir konserimiz olacak Pazar günü, insanların pazar günleri alışveriş merkezlerine rağbet ettiklerini biliyoruz, bu konser o açıdan oraya gelen insanlarla doğrudan buluşma sağlayacağı için çok güzel olacak. Han Çırağan isimli mekanda caz buluşması tarzında bir etkinlik düzenliyoruz. Caz müzisyenleriyle buluşmak, tanışmak isteyenlerin buluşacağı, tanışacağı bir etkinlik olacak. Olabildiği kadar dinleyicilerle iç içe bir yapı düşündük.

Cazkolik: Tüm müzisyenler bizden sanırım?

Elif Kayaman: Evet, hepsi kendi müzisyenlerimiz ama ileriki yıllarda da sürdürebilirsek neden yurtdışından müzisyenler de davet etmeye başlamayalım...

Cazkolik: Tam da ona değinecektim, Kapadokya olağanüstü bir coğrafya ve uluslararası çapta festivale çok uygun bir potansiyele sahip değil mi?

Elif Kayaman: Elbette, zaten bu konuda yeterince potansiyelimiz var önemli olan Caz Günleri’nin zamanla o olgunluğa ulaşması ama bizim kendi müzisyenlerimizle de çok iyi konserler ve festivaller yapmamız mümkün, yapıyoruz da zaten, belki zamanla geliştirebilirsek eğer arada bir kaç davetli yabancı ismi de ağırlamak zevkli olacaktır elbet.

Cazkolik: “Caz Günleri’nin zamanlamasını sorayım, kendiliğinden mi gelişti? Aralık’ta yapma kararı nasıl verildi?

Elif Kayaman: İpek’le ilk konuştuğumuzda bayramda yapmayı düşündük ama çalışmalar açısından bayram çok erken olacaktı, sonra ne yapsak, ne etsek diye düşünürken biraz da çalışmaların hızı ve gelişimi bize bu tarihleri belirlemiş oldu, stratejik bir karar değil bu açıdan.

Cazkolik: Toplam 6 gün sürüyor, kaç konser var?

Elif Kayaman: 6 gün, 7 konser olacak, Bilal Karaman’ın yapacağı bir de dinleti olacak, ayrıca 5 tane söyleşimiz olacak...

Cazkolik: Söyleşiler ne üzerine?

Elif Kayaman: Üniversiteyi kullanıyoruz, öğrenciler hem çok meraklı hem çok istekli, Alper Yılmaz, Tuluğ Tırpan ve Volkan Öktem üçlü söyleşi olacak, Alper Amerika da yaşıyor, Tuluğ Viyana’dan gelme, Volkan tamamen Türkiye de yetişmiş biri, bu açıdan baktığınız dünyanın üç ayrı noktasındaki müziğe hakim olan insanlar olması, Amerika-Avrupa-Türkiye buluşması sağlayacak bir anlamda. Soru cevap karşılıklı hş bir çalışma, tartışma, konuşma olacak umuyorum.

Cazkolik: Elif Hn. İpek Erdem ve siz harika bir işi elinizi taşın altına koyarak başarmışsınız, aslında sizler gibi insanların eminim ki bu bölgede yapacak daha bir çok işiniz, büyük hedefleriniz olacaktır. Öncelikle sizi bir cazsever olarak Cazkolik okurları adına tebrik ediyorum. Umuyorum ki her konser harika geçer.

Cazkolik.com / 01 Aralık 2010, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.