"Harikalar Diyarı"ndan çıkıp gelen üç genç ismin müziği "Eski Oyuncak"ların naif duygusuna sahip...

"Harikalar Diyarı"ndan çıkıp gelen üç genç ismin müziği "Eski Oyuncak"ların naif duygusuna sahip...

14 Mart günü Taksim`in eski adıyla The Marmara Cafe, hani uzun yıllar başta büyük şairimiz Attila İlhan olmak üzere sanat, edebiyat, medya dünyasının önemli isimlerine buluşma mekanı ve ev sahipliği yapan yer, sonradan el değiştirince bu kesimin küsüp vazgeçtiği ama son aylarda yeni bir işletme zinciri adı altında yine eski günlerine dönmeye başlayan yerde genç, dinamik ve kısmen cazdan da beslenen çokseslilik içinde popüler bir albüm hazırlayan "Harikalar Diyarı" ile buluştuk. İsminin iyimserlik yarattığı, gülümseten umutlar verdiği bir grup "Harikalar Diyarı". Genç ve güzel solistleri İrem Derlen ile elektrikli, akustik-klasik gitarlar çalan Nafi Bensusan ve Metin Levi`den oluşan grubu ağırlayacağımız için meraklı, ilgili ve heyecanlıydık.

Bu noktada, Harikalar Diyarı’ndan kısaca bahsedecek olursak eğer, ilk albümü “Bak Kalbine” JKS etiketi ile müzik marketlerde yerini aldı. Dağıtımını EMI Müzik Türkiye’nin üstlendiği bir kayıt olan albümün içinde 13 şarkı var, mixing Ömür Öztürk`e, mastering ise Çağlar Türkmen`e ait. her ikisi de müziğin konularında usta isimleri. Grup ilk videosunu ise Caner Ceyhan`ın yönetmenliğinde ‘Eski Oyuncak’ adlı parçaya çekmiş.

İlk beste çalışmalarının evde yazılıp kaydedilerek başladığını belirten Harikalar Diyarı ekibi sonrasında olgunlaştırdıkları çalışmaları Türkiye’nin en önemli müzik adamlarından Garo Mafyan`a teslim etmişler ve müziğin bu usta ismiyle birlikte çalışmışlar.

Harikalar Diyarı bossanova ve pop-jazz’dan club sound’una kadar oldukça geniş bir yelpazede müzik yapıyor. Akustik tınılı parçaların yanı sıra elektronik altyapılı parçalar dinlemek de mümkün. Minimal olarak da adlandırabileceğimiz şarkıların melodileri ve sözleri de bu duyguya uygun olarak kısa, öz, net ve akılda kalıcı. Bir de hoş bir web siteleri var, kesinlikle ziyaret etmelisiniz: www.harikalar-diyari.com/

Harikalar Diyarı kendilerine özgü bu müzik anlayışını tüm müzikseverlerle paylaşmak için yola çıktı. Metin Levi, Nafi Bensusan ve İrem Derlen`in birliktelikleri aslında 2006 yılına değin uzanıyor. Sözlerini Nafi Bensusan ve İlker Akman’ın yazdığı, bestelerini ise birlikte oluşturdukları parçalar grubun ismini yansıtırcasına duygularınızı ‘Harikalar Diyarı’na götürüyor. Bütün bunları konuşur ve düşünürken İstanbul`un kalbi Taksim`in her an hareketli ve dinamik mekanında bir yandan da aramızda söyleşmeye başlamıştık bile...

"Harikalar Diyarı hem bizim müzik alt yapımızı hem de albümün içindeki şarkıları yansıtan bir albüm oldu."

Beliz Hazan: Nasıl bir araya geldiniz?

Metin Levi: Ben Nafi’yi zaten tanıyordum, sonradan İlker Akman’la bir araya geldik ve zamanla elimizde bir sürü şarkı ve söz birikti, bunları bir şeyler yapalım, ne yapalım derken o arada bir çok vokalistle konuştuk. Bir ara Elif Turan’la çalıştık ama istediğimiz uyumu yakalayamadık.

Nafi Bensusan: Vokalist arama serüvenimiz çok komiktir aslında. Kadın vokalist için bir çok internet sitesine ilan verip, adaylarla online haberleşiyorduk. Biri `sizinle çalışmayı çok isterim` diyor sonra bakıyorsunuz iyi fena değil, olacak gibi derken baştan açık açık konuşmakta yarar var, sonradan pürüzler çıkmasın aramızda diyoruz ardından karşı taraftaki aday arkadaşımız "Siz hepiniz İstanbuldasınız değil mi" diyor "Ama ben Konya’dayım…" Böyle şeyler işte...

Metin Levi: Başka bir ilginç olan da görüşmeler için her Cumartesi Starbucks`ta farklı farklı kızlarla buluşulunca yanlış anlamalar da bir o kadar arttı, giderek garip bir durum oluşmuştu diyerek gülüşüyoruz. Yine bu araştırmalarımız sırasında www.myspace.com`dan İrem’in çalışmalarını gördük ve birlikte bu yola devam etmeye karar verdik.

Beliz Hazan: İrem Derlen’e sormak istiyorum. Sizin vokale başlamanız, müzikle tanışmanız nasıl oldu?

İrem Derlen: Annemin sesi çok güzeldir ve ben küçükken evde sürekli Türk Sanat Müziği söylerdi. Bu müzikle büyüdüm aslında ama sonra çok farklı bir alana yöneldim. Mimar Sinan’da sosyoloji okuyordum. Okula devam ederken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı yarı zamanlı şan bölümüne başladım. Sosyoloji bitti. Üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik Bölümü`nde master yaptım. Şu anda da eğitmenlik kariyerime ve çalışmalarımıza eşimle birlikte açmış olduğumuz müzik okulunda konservatuvara hazırlık dersleri de vererek devam ediyoruz.

Beliz Hazan: Çok ilginç, peki Nafi sen kendinden kısaca bahseder misin? Müzik, hayatına nasıl girdi? Sonra da Metin’e aynısını sormuş olayım...

Nafi Bensusan: Aslında üniversitede işletme okudum. Müziğe merak gitara merakla başladı. Sefarad grubunun kurucu üyesiyim aynı zamanda. Daha sonra yön değiştirdik ve caz camiasından Rena Macaroğlu’ndan dersler aldım. Daha küçüklüğüme dönecek olursak, küçükken zor yemek yerdim. Eski bir kaset çalarımız varmış. Onun açma ve kapama tuşu zordur. Kasetçaları açarken ben de ağzımı açarmışım ve yemek ağzıma girermiş. (Aramızda bayağı bir gülüşüyoruz).

Metin Levi: Ben de liseden sonra yurtdışında 1 yıl müzik okuluna giderek pekiştirdim müzik hayatımı. Sonra da müzik artık meslekten çok benim için bir yaşam tarzı halini aldı.

Beliz Hazan: Peki, grubun isminin hikayesi nedir? Neden "Harikalar Diyarı" ?

İrem Derlen: 2006 yılından beri ‘’Wonderland’’ ismiyle sahne performanslarımız ve ayrı projelerimiz oluyordu. Çok uzun bir zamana dayanıyordu bu birliktelik. Albüm çıkacağı zaman ismine ne koysak ne koysak derken neden Wonderland ismini Türkçe’ye çevirmeyelim ki dedik. Harikalar Diyarı hem bizim müzik alt yapımızı hem de albümün içindeki şarkıları yansıtan bir albüm oldu.

Beliz Hazan: Peki, cazla olan bağınızdan nasıl söz edebiliriz? Örneğin cazın hangi alt dallarından daha çok yararlanıyorsunuz?

Metin Levi: Güney Amerika, Latin, Bossa Nova ve bir de caz değil ama Jamiroquai`nin müziği...

Beliz Hazan: Şöyle tersten bir soru sorayım, grubunuza misafir sanatçı eklemek isteseniz kimler osun isterdiniz?

Metin Levi: Jozi Levi ile aramızda böyle bir diyalog bile oldu. O da bazı özel konserlerde bizimle birlikte olabilir. Alp Ersönmez mesela bizimle çalsa çok mutlu oluruz. Hatta buradan duyuralım :)

İrem Derlen: Elif Çağlar olabilir. Benim çok da yakın arkadaşım. Eşimin de Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünden arkadaşı. Aynı zamanda açtığımız müzik okulunda ders veriyor, onunla seve seve birlikte söylemeyi isterim doğrusu.

Üçü birden: Bursa’da bir konserimiz olacak. Konseptimiz de Jazz Elegance. Çok güzel ve etkili çalacağız. Canlı dinlemek ayrı bir keyif olduğu için dinleyicilere bunu yaşatmak istiyoruz.

Beliz Hazan: Peki, müziğiniz bu coğrafyada yaşıyor ama siz nsıl tanımlarsınız, doğu da mı, batı da mı?

Nafi Bensusan: Klarnet ve yaylılar da çalabileceğimiz birçok parça var. Sentez güzel ama zor. İyi yapabilen için çok etkileyici olabilir fakat onun dışında batı batı da kalsın, doğu doğu da.

Beliz Hazan: Birer müzisyen olarak sizler kimleri dinliyorsunuz?

Metin Levi ve Nafi Bensusan: Ben mesela son zamanlar Sophie Millman dinliyorum. 26 yaşında genç bir vokalist. Sesi çok etkileyici ve geleceğin çok parlak caz vokalistlerinden biri olacak eminim. Herbie Hancock’u dinleriz. Caz gitaristlerini de severek takip etmeye çalışıyoruz.

Beliz Hazan: Parçalarınız nasıl düzenlendi? Sözleri kimin, besteler kimin?

Metin Levi ve Nafi Bensusan: Sözleri İlker Akman ile birlikte yazdık. Garo Mafyan; İlker Akman ile birlikte albüm projesindeki tüm parçaların düzenlemesini & müzik direktörlüğünü yaptı. Bu Oyunda, Hadi Gel, Bak Kalbine, Dönmez ki, Gitme, Şiirler Ötesinde adlı parçalara piyanosu ile eşlik etti. Bir duayen gözü ile tavsiyelerini esirgemedi. Garo Mafyan’ın parçalarımız üzerindeki emekleri çok büyüktür. Bizi sevenler parçaların sözlerini çok seviyorlar. Örneğin, Eski Oyuncak parçası herkesin çocukluğundan bir şeyler bulabileceği bir parça.

Beliz Hazan: Medyayla aranız nasıl? Hangi programlarda yer aldınız?

Nafi Bensusan: TRT Radyo`da çıkacağız. Aynı zamanda NTV‘nin Gece & Gündüz programında yer alacağız. Çok hızlı bir şekilde tanınmaya ve sevilmeye başlandık. Hayal Kahvesi kendiliğinden bize program için teklif getirdi. Bunlar çok onurlandırıcı davranışlar ve motivasyonumuzu arttıran unsurlar.

Beliz Hazan: Arkadaşlar harikasınız... Sizlere bu samimi ve güzel söyleşi için çok teşekkür ediyoruz. Cazdan beslenip güzel bir pop albümüne imza attığınız ve yeni nesile farklı müziklerin tadlarını tanıttığınız için ayrıca tebrik etmek istiyoruz.

Beliz Hazan
belizhazan@cazkolik.com
04 Nisan 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.