Levent Öget, "Diyar Diyar Jazz" isimli albümleriyle tanınan Spiral Quartet Philippe Poussard ile konuştu.

Levent Öget, "Diyar Diyar Jazz" isimli albümleriyle tanınan Spiral Quartet Philippe Poussard ile konuştu.

Dinlemekte olduğunuz parça Spiral Quartet`in "Reflets (Part 5)" isimli çalışmasıdır.


Spiral Quartet bir Fransız caz grubu. 2005 yılında kurulmuş, yeni sayılabilecek bir grup. İki albümleri var: Kaleidoscope ve “Diyar Diyar Jazz – Turkish Journey”. Türkiye’de birkaç konser vermiş grubun lideri, saksofonist Phillipe Poussard ile kültürler arası güçlü bir buluşmayı amaçlayan “Diyar Diyar Jazz – Turkish Journey” adlı albümleri üzerine konuştuk.

Philippe POUSSARD: Soprano saksofon, alto-flüt, beste ve aranjman
Bruno ANGELINI: Piyano
Christian LETE: Davul
François-Charles DELACOUDRE: Kontrbas


Phillipe Poussard: "Türkiye’de hem caz hem de Türk Halk müziği sanatçıları tanıdım, onların bana verdiği fikirlerle bu müziği daha iyi anlamaya başladım..."

Levent ÖGET: Çok teşekkürler Philippe bu röportaj fırsatını bize verdiğin için; Tanıtım yazılarınızda şu paragraf dikkatimi çekti: Düşmanlıklara neden olan kimliksel içe kapanmaların yaşandığı günümüzde kültürler arası diyaloga yardımcı olacak sanatsal bağlamda bir geçiş yaratmak. Bu satırlar bile müziğinize ilgi duyulması için yeterli aslında. Tüm dünyanın bu zamanda, belki de her zaman tam da buna ihtiyaç duyduğu söylemin en etkileyici bir tanımını yapmışsınız. Caz müziği birçok kez Anadolu topraklarını dolaşan caz müzisyenlerine kapı oldu. Ancak çok az rastlanan bir durumla, başka kültürden gelen bir grubun bu müzikleri bir araya getirişine tanık oluyoruz. Bize biraz bu repertuarı nasıl hazırladığınızı ve seçimlerinizi yaparken nasıl bir yöntem izlediğinizi anlatır mısınız?

Phillippe POUSSARD: Ben teşekkür ederim davetinize. Büyük ölçüde eşim Türk Halk Müziğini keşfetmemde, kayıt ve notalara ulaşmamda yardımcı oldu. Bu müzikten pek çok eser dinledik. Türkiye’de hem caz hem de Türk Halk müziği sanatçıları tanıdım, onların bana verdiği fikirlerle bu müziği daha iyi anlamaya başladım. Seçimimde grubumla birlikte hareket ettim, neleri adapte edebileceğimize bağlı olarak karar verdik. Bizim için önemli olan bu güzel eserleri orijinalliğini koruyarak kendimize özgü yorumlamak; var olanı bozmadan yeni bir oluşum getirmek.

Levent ÖGET: İlk albümünüz olan “Kaleidoscope” adlı çalışmadaki besteleriniz doğaçlama ve modern caz temeline dayanıyor. Bu albümden kısa bir süre iki müziğin füzyonunu amaçlayan “Diyar Diyar Jazz” projesinin çalışmaları başlamış. Aslında ikisi de özünde birinden çok farklı değil. Spiral Quartet’in bundan sonraki hedefiniz nedir? Merak ediyoruz.

Phillippe POUSSARD: Gelecek için birçok seçeneğim var. “Paristanbul” başlıklı yeni bir projenin hazırlıkları içindeyim. Bu proje iki büyük şehir arasında bir köprü oluşturacak. Yine aynı şekilde Türkiye ve Fransa arasında bir bağ oluşturacak. Bu projeyle Kasım 2011’de Jazzycolors adlı festivalde yeniden Türkiye’yi temsil etmekten büyük bir gurur duyacağız. 2010 yılında da aynı festivalde Spiral Quartet “Yakamoz” adlı projeyle Türkiye’yi temsil etmişti. Aslında, grubumun başından beri Türkiye ile hep bir gönül bağı oldu.

Levent ÖGET: Bir Avrupalı cazcı olarak, cazın günümüzdeki çeşitli açılımları içinde modern cazı nasıl görüyorsunuz?

Phillippe POUSSARD: Günümüz cazı oldukça zengin. Farklı estetik yönelimlerle birleşen caz çeşitleri var. Örneğin, bizimki gibi bir başka kültürün müziği ile bağlantı kurmaktan rock kültürünü caza getirmeye kadar geniş bir panorama söz konusu bugün modern cazda. Başarılı yapımlar bütünlük içeriyor, farklı yaklaşımların yapay birlikteliği veya nostaljik kopyaları başarılı görmüyorum.

Levent ÖGET: Bu güzel çalışmayı ilk dinleyenlerden biri olarak çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Grubunuzdan söz ederken, etkileşime çok önem verdiğinizi, dörtlünün enerjisinin ve bağlılığının, aralarındaki insani ve sanatsal işbirliğinden kaynaklandığını belirtiyorsunuz. Biliyorum ki bu bir grup için çok değerli. Bu konuda bize biraz daha detay verebilir misiniz?

Phillippe POUSSARD: Bir grubun sanatsal bağlamda birlik içinde olması elbette çok önemli ama aynı değerleri paylaşması da buna katkıda bulunur. Müzisyenlerimin Spiral Quartet dışında gerçekleştirdikleri aktivitelerine büyük bir saygım var. Grubumun bir ilginç tarafı da üç nesil müzisyeni buluşturması. Bu farklılıklara rağmen iyi anlaşıyoruz, bu sahnede de görülüyor.

Levent ÖGET: Yakınlarda bir konseriniz var. Daha önce Türkiye’de CRRKS ve bir caz kulübünde sahne almıştınız. Yeni konserinizin haberini caz severlerle paylaşalım.

Phillippe POUSSARD: 2 Haziran 2011 tarihinde Notre Dame de Sion Lisesinde saat 19:30 da bir konserimiz olacak ve giriş ücretsiz.

Levent ÖGET: Teşekkürler…

Röportaj: Levent ÖGET
Çeviri: Jale POUSSARD

Cazkolik.com / 02 Mayıs 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Aykut Parteş
    05 Nisan 2011 Perşembe 06:29

    CRR"deki konserleri çok başarılıydı, modern caz"dan örnekler verdikleri gibi konserin sonlarına doğru yer verdikleri Türk Ezgileri ayrı bir hava katmıştı. 2 Haziran"ı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • ayşe okay
    01 Haziran 2011 Çarşamba 10:33

    İstanbul Jazz Center"da dinlemiştim. Tekrar dinlemek harika olacak. müzikleri çok güzel ve grup çok sempatik. bence kaçmaz

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • nalan okay
    01 Haziran 2011 Çarşamba 10:35

    Kesinlikle kaçırmam. Galatasaray Üniversitesinde dinlemiştim. Grup bana cazı sevdirdi

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ayla Parteş
    02 Haziran 2011 Perşembe 09:55

    CRR"de dinlemiştim. 02.06.11 Dame De Sion"daki konserini heyecanla bekliyorum.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • emel yılmaz
    02 Haziran 2011 Perşembe 10:49

    Biliyorum bu grubu, ilk albümleri var ben de.Kaleidoscope. Bu akşam kesin konserdeyim. Ak müzik üstünden diyar diyar caz albümünden kesitler dinledim, albüm alınır.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ozlem Georges
    02 Haziran 2011 Perşembe 10:55

    Albümü dinledim. Diyar diyar Türkiye kokuyor.Konser bu akşam Dame de Sion"da...Bravo...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • hülya atay
    03 Haziran 2011 Cuma 11:17

    Dün akşam konserdeydim. Olamaz böyle bir şey. Muhteşem bir performanstı. Modern cazdan hiç hoşlanmayan bir arkadaşımla gitmiştim, yarıda gider diye düşündüm. Sonunda keşke bitmeseydi dedi. 2 Temmuz"da Nardistelermiş. İstanbul caz Festivali. Ben gideceğim, caz seven de sevmeyen de gelsin...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • can ayman
    08 Haziran 2011 Çarşamba 08:06

    Tesadüfen konser afişini gördüm ve girdim. Grubu hiç duymamıştım. Güzel bir tesadüf oldu. Muhteşem bir performanstı, sololar inanılmazdı. Albümü aldım.Tavsiye ederim. 2 temmuzda nardistelermiş

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • ayhan atol
    08 Haziran 2011 Çarşamba 08:32

    Konserdeydim. Nardise kesin giderim. Dört fransız Türk halk müziği ile ilgileniyor, iki kere fransa"da bir festivalde Türkiye"yi temsil ediyor. Bizim gazetecilerimizin aklı nerede. Bu hiç bir gazetede duyulmadı bile. Çok yazık. Teşekkürler Levent Öget

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • ali sakman
    15 Haziran 2011 Çarşamba 02:53

    Pazartesi Hürriyette grubu gördüm. İnternet üzerinde biraz araştırma yaparken bu yazıyı gördüm.Dün CDyi aldım. Gerçekten süper. Daha fazla tanınmayı hakediyorlar. Bir de Fransa"da bizi temsil etmişler. 2 Temmuzda Nardise gidip Türk misafirperverliğini göstermek lazım.Ne de olsa bizim müziğimize gönül vermişler

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • hande katman
    01 Mayıs 2012 Pazar 05:46

    Borusan müzikevinde 26 nisan tarihindeki konserlerini görünce grupla ilgili internette ne var ne yok baktım. Sonda Diyar Diyar Jazz albümlerini dinledim. Borusandaki konsere giderim. 4 fransızın türkülerden esinlenmesi çok ilginç

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • emre aktan
    05 Mayıs 2012 Perşembe 09:00

    Bu konseri kaçırmayın. Spiral Quarteti 2006 dan beri izliyorum. Muhteşemler http://www.biletix.com/ etkinlik/NKBNZ/ISTANBUL/tr

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Uğur ERDOĞAN
    07 Mayıs 2012 Cumartesi 08:19

    Grubu, Levent Öget"in Caz Fotoğrafları programında keşfetmiştim. Bilgi ve zevk veren bir programdı. Spiral Quartet adlı grubu bize tanıttığı için kendisine teşekkür ediyorum. Tüm dünyada kalıcı huzur ve barışın sağlanması evrensel anlamda / toplumların öz öğelerinin de dahil olduğu kültür sanat uğraşları ile inşa edilebilir düşüncesini taşıyorum , bu anlamda Spiral Quartet bu misyona fazlasıyla katkıda bulunuyor. Levent Ögetten grubun misyon ve müzik kalitesini ortaya koyacak bir röportajını daha bekliyorum.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Meltem Camuroglu
    07 Mayıs 2012 Cumartesi 08:43

    Bu güzel röportajın arkasından bir NDS ve bir İstanbul Caz Festivali konseri geldi. Her ikisini de izledim, nefes kesiciydi. Ayrıca grup üç kere Fransa"da Jazzycolors festivalinde Türkiye"yi temsil etti. Levent Öget neden bu gelişimi takip eden bir röportaj daha yapmıyor. Tam da grubun 26 Nisan"daki Borusan Müzik Evi konseri öncesinde... Umarım kendisi bu yorumumu okur.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.