Astor Piazzolla`nın ilham kaynağı tango divası Amelita Baltar yeni albümünü Cenk Erdem`le konuştu.

Astor Piazzolla`nın ilham kaynağı tango divası Amelita Baltar yeni albümünü Cenk Erdem`le konuştu.

Dinlediğiniz şarkı Amelita Baltar`ın yayınlanan yeni albümünden alınan "Balada Para Un Loco"dur.


Tango divası Amelita Baltar ile çok özel bir söyleşi...

Tango efsanesi ve tangonun geleceğini yeniden şekillendiren ünlü besteci Astor Piazzolla`nın şarkılarına ilham veren tango divası Amelita Baltar’ın en özel albümlerinden biri olan `Referencias` EMI Müzik Türkiye etiketiyle Türkiye’deki dinleyici ile buluşuyor... Neredeyse yarım asırdır birbirinden güzel şarkılar söyleyen Amelita Baltar’ın `Referencias` albümünde, yine Astor Piazzola ve şair Horacio Ferrer’in imzaları bulunuyor…

Türkiye`de bir çok kez Pasion Turca konserleri ile sahne alan Amelita Baltar, İstanbul’a ve İstanbul gecelerine hayran.

Cenk Erdem


Amelita Baltar: "Beni Buenos Aires’imden sonra

en çok Paris heyecanlandırıyor, bir de Piazzolla’yla

beraber oturduğumuz Ámsterdam ve Roma...

tabii, bir de okuduğum zaman Orhan Pamuk`un

İstanbul`u..."

Cenk Erdem: Efsanevi besteci Astor Piazzolla’ya ilham olmuş efsanevi bir şarkıcısınız, dünyaca ünlü bestelere konu olmak nasıl bir his?

Amelita Baltar: Piazzolla’nın benimle ilgilenmesi, benim için tüm dünyayı gezerek beraber kaydettiğimiz pek çok şarkı yazması, kendimi yorumcu ve Arjantinli bir şarkıcı olarak özel hissettiriyor.

Cenk Erdem: 1968 yılından beri, neredeyse yarım asırdır şarkı söylüyorsunuz, şu andaki yaşam biçiminizi küçük bir kız çocuğuyken hayal eder miydiniz?

Amelita Baltar: Arjantin folklörü yorumlayarak başladığım 1962’den beri şarkı söylüyorum. Küçükken annemin ya da genç teyzelerimin kıyafetlerini giyip aynanın karşısında, bazen arkadaşlarımla hikayeler uydurur sahneye koyardım. Ev toplantılarında ailem şarkı söylemeyi severdi, bu sebeple şarkı söylemek benim için çok doğaldı. Geleceği düşünmüyordum, çocukluğumu düşünüyor ve keyfini çıkartıyordum…

Cenk Erdem: Hem tiyatro sahnelerinde hem sinemada performanslarınız olurken,sizi bir sanatçı olarak en çok hangisi besliyor?

Amelita Baltar: Son olarak bir filmde yer aldım ve gerçekten kendimi iyi hissettim, kamera beni ele geçiriyor, aynısı pembe diziler (Meksika dizileri) çevirirken de başıma geliyor. Tiyatroya da tutkuluyum ama sinema gibisi yok…

Cenk Erdem: 2004 yılında, Buenos Aires şehrinin kültür elçisi olarak onurlandırıldınız, bir sanatçı olarak Buenos Aires size neler ifade ediyor?

Amileta Baltar: Buenos Aires doğduğum, büyüdüğüm ve yaşadığım şehir, o kadar büyük ki hala daha önce görmediğim şeyleri keşfediyorum. Farklılıkları kucaklıyor gibi, toplumun bir okşayışı gibi; yola devam edebilmek için ruhun gıdası….

Cenk Erdem: Destino Tango projesiyle dünyayı geziyorsunuz, bir proje olarak Destino Tango, hakkında daha çok bilgi verir misiniz?

Amelita Baltar: Destino Tango bu sene kesinlikle sahneye taşınacak, diğer aktörlerin yanında Bandoneonun da başrolde olduğu son derece “Buenosairesvari” bir hikaye. Türkiye’de de sahnelemeyi çok istiyorum...

Cenk Erdem: Bir yandan da yeni bir albüm üzerinde çalışıyorsunuz, peki bu yeni çıkacak albümde kimler var?

Amelita Baltar: Astor’dan yenilikler deniyor olmanın güzelliklerini öğrendim; tecrübeyle bu denemelerin ne kadar heyecanlandırdığını ve ne kadar eğlendirdiğini göreceğim. Bir kaç senedir çok başarılı olan Tango Electrónico’dan bahsediyorum. Tüm şiirleri ben yazacağım ve farklı bestekarlar müziğe dökecek; gelenekseller, gençler buluşuyor olacak….
 
Cenk Erdem: Şimdiye kadar İstanbul dahil olmak üzere dünyanın birçok şehrinde sahne aldınız, bir sanatçı olarak en çok hangi şehirler size ilham veriyor?

Amelita Baltar: Benim Buenos Aires’imden sonra en çok Paris beni heyecanlandırıyor, bir de Piazzolla’yla beraber oturduğumuz Ámsterdam ve Roma… Orhan Pamuk’un Istanbul’unu okurken Türkiye’ye dönüyorum; bence bir kör hatta sağır bile şehrinizde ilham bulabilir. Başka milletlerden çok ünlü ve büyük yazarlarda, ressamlarda olduğu gibi, Istanbul’un tüm sanatçılara ilham veren gizleri, sırları var…

Cenk Erdem: Size geçmişte en çok kimler ilham verdi ve şimdi kimler ilham veriyor?

Amelita Baltar: 1920, 30 ve 40’ların şairleri hala benim tutkum: Homeros Manzi, Santos Discépolo, Enrique Cadícamo, Homero Expósito ve diğerleri… Onlar her zaman benim gıdam olacaklar, her seferinde beni heyecanlandıran yeni cümlelerini keşfediyorum….

Cenk Erdem: En özel albümlerinizden biri olarak “Referencias “ albümü nihayet Türkiye’deki dinleyiciyle buluşuyor ve şarkılarınızı öğrenmeye devam ediyoruz, peki siz Türkiye’den herhangi bir şarkıcımızı tanıyor musunuz?

Amelita Baltar: Evet, biraz biliyorum. Arjantin’de bazı şarkıcılarınız çok iyi tanınıyor, sanırım en meşhurları Tarkan, Sezen Aksu ve Sibel Can.

Cenk Erdem
twitter.com/thecenkerdem

Cazkolik.com / 01 Ağustos 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.