William S. Burroughs, The Soft Machine, Leonardo Pavkovic, Moon in June, simakDialog

William S. Burroughs, The Soft Machine, Leonardo Pavkovic, Moon in June, simakDialog

Herkese selamlar,

 

Sevgili Feridun Ertaşkan’ın cesaretlendirmesine rağmen bir caz sitesinde bir şeyler yazmak, hele ki cazın 50’ler ve 60’lardan önceki klasik dönemine neredeyse "sokaktaki adam" kadar vakıf bendeniz için biraz korkutucu. Ama iş Jazz-rock veya fusion konusunda bir iki çift laf edebilirim diye düşünüyorum. (Bu arada ben jazz-rock demeyi ve dinlemeyi tercih edenlerdenim, bu fusion etiketi atlantiğin batısından geliyor ve pek bir "smooth" tınlıyor bana). Cazkolik’te Açık Radyo’da ki programım Terra Incognita ile de kesişecek bir şeyler yazabilirim diye düşündüm. Umarım uzun soluklu olur. Bu güzel fırsat için Feridun Bey’e tekrar teşekkür etmek isterim bu ilk yazımda.

 

Sizlere bu ilk yazımda tanıtmak istediğim bir plâk şirketi ve bir grup var. New York merkezli Moon June Records ve bu sene son albümlerini yayınladıkları Jakartalı etnik jazz-rock grubu simakDialog (Endonezya dilinde"diyaloğu can kulağı ile dinlemek" anlamına geliyormuş) son albümleri Demi Masa’yı 2 ay önce çıkaran grubu 2 hafta önce çalmıştım. Özellikle son albümleri benim gibi iflah olmaz Fender Rhodes fanatikleri için harika bir armağan. Demi Masa grubun 5. albümü. Şu anda yazarken yine Moon June tarafından yayınlanan bir önceki albümleri Patahan’ı dinlemekteyim.

 

İlk önce biraz Moon June Records’tan daha doğrusu bu müzik yapım şirketinin ve konser organizasyonlarının ardındaki tek kişilik ordudan Leonardo Pavkoviç’ten bahsetmek isterim. Pavkoviç 20 sene İtalya’da yaşamış, Afrika-Portekiz tarihi ve kültürü okumuş çok yönlü bir müzik aşığı bir Bosnalı ve şimdilerde New York’ta yaşıyor. Benim gibi daha çok rock geçmişi olan biri için inanılmaz bir çevresi var ve bu harika müzisyenlerle albümler, turneler yapıyor.

 

(Soft Machine "Legacy", Allan Holdsworth, Premiata Forneria Marconi, New Trolls, Banco, Jan Akkerman, Colosseum, Van Der Graaf Generator, Terry Bozzio, Tony Levini Arti E Mestieri...) Moon June Records henüz bir-iki yaşında çok yeni bir yapım firması olmasına rağmen bir çok iyi albüm ve konser DVD’si yayınladı. Geçtiğimiz sene bunların arasından çok hoşuma giden Belçikalı Wrong Object, Kanadalı Mahogany Frog ve İtalyan DFA’nın albümlerini çıkarmıştı ve bu albümleri TerraIncognita’da çalmıştım.

 

Pavkovic firmasının ismini hayran olduğu İngiliz jazz rock grubu Soft Machine’in "Third" albümünde bulunan Robert Wyatt bestesi "Moon in June"dan esinlenerek vermiş.

 

Gelelim Endonezyalı grup simakDialog’a, grup 1993’te klavyeci Rıza Arshad vegitarist Tohpati Ario Hutomo’nun biraraya gelmesiyle Jakarta’da kuruluyor. ilk albümleri 1995 tarihli Lukasan’dan bu yana etkiledikleri müzikseverler ülke çapından dünya çapına sıçradı. Bestelerin neredeyse tamamı klavyeci Rıza Arshad’ın. Bunun yanında gitarist Tohpati komposizyonlarda yetkin gitar doğaçlamalarında yeralıyor. Pantana’da Tohpati Pat Metheny, Rıza Arshad ise Lyle Mays tonlarıında yumuşak bir tad bıraktılar kulaklarımda. Son albümde bazı anlarda Billy Cobham’ın o unutulmaz ilk solo albümü "Spectrum"daki (1973) distorsiyonlu Jan Hammer klavyesi ile müthiş uyumlu Tommy Bolin gibiler ama bence albümü eşsiz kılan Endonezya takım adalarının o çok zengin Gamelan ensemble duygusu. Endang Ramdian ve Erlan Suwardana Sunda adasının etnikvurmalıları olan kendanglar (bir çeşit 2 yüzlü davul) ile daha önce dinlemediğiniz harika çoklu ritmler ile müziği çok zenginleştiriyorlar. Albüm 3’ü bir kaç bölümden oluşan toplam 5 uzun kompozisyondan oluşuyor.

 

Önceki albümleri Patahan Jakarta’daki Alman Goethe Haus’da tsunami faciasında Aceh Adası’nda ölenler için verilen bir yardım konserinin kaydı. Çok ama çokiyi bir yapım, pırıl pırıl bir kayıt.

 

Batı dünyasının Afrika’dan alıp neredeyse yüz senede kristalize ettiği bir caz formuile Okyanusya’nın ritmleri yetenekli ellerde çok güzel dans ediyorlar. En azından bir hesaplı kitaplı bir "prodüksiyon" gibi çiğ durmuyor.

 

simakDialog (2009) Demi Masa

 

Riza Arshad: Fender Rhodes elektrik piyano, Yamaha akustik grand piyano, Oberheim OBX analog sinti
Tohpati: Elektrik Akustik gitar
Adhithya Pratama: Bas gitar
Endang Ramdan: Ana vurmalı, kendang, tef, alkış, vokal
Erlan Suwardana: Kendang, tef, alkış, vokal
Konuk müzisyenler:
Emy Tata Sundanese: Kendang, tef, alkış, vokal (2. parça)
Mian Tiara: Vokal (7. parça)
Dave Lumenta: Ses efektleri (8. parça)
Tüm besteler Riza Arshad

 

2. parça (Arshad / Ramdan / Suwardana / Tata / Tohpati) ve 6. parça (Arshad / Ramdan / Suwardana)
Yapım ve Kayıt: Rıza Arshad / Jakarta 2008

 

simakDialog (2006) Patahan *

 

Riza Arshad: Fender Rhodes elektrik piyano, Yamaha akustik grand piyano, Oberheim OBX analog sinti
Tohpati: Elektrik Akustik Sinti gitar
Adhithya Pratama: Perdesiz bas gitar
Endang Ramdan: Ana Vurmalı, kendang, tef, alkış, vokal
Emy Tata Makassar: Kendang, ceng-ceng, kethuk, vokal, şiir okuma (5. parça, Bahasa dilinde)
Nyak Ina Raseuki “Ubiet”: Vokal (2. ve 5. parça)
Marla Stukenberg: Şiir Okuma (5. parça Almanca)

 

* 16 Nisan 2005’te Jakarta’daki Goethe Haus’taki konserin kaydı.

 

Cenk Akyol

 

Cazkolik.com / 03 Temmuz 2013, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.