İskandinav cazın güçlü kadın vokalisti; Radka Toneff (1952-1982)

İskandinav cazın güçlü kadın vokalisti; Radka Toneff (1952-1982)

(Bu yazıya ait okunma rakamları 14 Şubat 2011 tarihinden sonrasına aittir.)


Radka Toneff (1952 – 1982); Polis raporlarına göre intihar, arkadaş çevresine göre kaza.

Bulgar kökenli Norveçli caz vokalisti Radka Toneff, Oslo’da ki evinde ölü bulunduğunda sadece 30 yaşındaydı. Ardında yayınlanmış 3 albüm bıraktı. Kısacık ömrüne rağmen, İskandinav kadın caz vokali denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri halen. (Bir diğeri de herhalde Sidsel Endresen olsa gerek)

1952’de Oslo’da doğan Radka’nın babası gençliğinde Norveç’e iltica eden Bulgar halk şarkıcısı Toni Toneff’ti. 1975’te Oslo’daki müzik konservatuarından mezun olan Radka Toneff 1975-1980 yılları arasında şimdi her biri artık çok duyulmuş olan müzisyenler olan Jon Balke, Arild Andersen, Jon Eberson, Jon Christensen ile Radka Toneff Quintet adı ile Avrupa çapında bir çok konserler verdi. 1977’de bu grup ile kaydettiği ilk albümü İngilizce parçalardan oluşan "Winter Poem" o senenin Spellemannsprisen ödüllerinde (bir çeşit Norveç Grammy’si) en iyi caz vokali ödülünü kazandı. Albümün açılışındaki "Lorelei"Sylvia Plath’ın bir şiirinden bestelemişti. 1978’de grubundan Jon Eberson ile piyanist Ketil Bjørnstad’ın "Leve Patagonia" kayıtlarına katıldı. isimli parçayı (Bu arada favori gitaristlerimden olan Jon Eberson’u da yine Radka Toneff Quintet’ten arkadaşı davulcu Jon Christensen ile oluşturdukları bir önceki grupları "Blow Out" ile (1975) Cazkolik Playlist’ten dinleyeceğimizi belirteyim.)

1980’de İsveç’te yaşayan A.B.D’li piyanist Steve Dobrogosz ile tanışan vokalist Steve Dobrogosz, eski kontrbasçısı Arild Andersen ve Danimarka’lı davulcu Alex Riel ile beraber kayıtlar yapar. Kayıtlar ölümünden hemen önce "Fairy Tales" adı ile yayınlanır.

1982’deki trajik ölümünden sonra yayınlanan “Live In Hamburg” (1981 kayıtları) ve toplama kayıtlardan oluşan “Some Time Ago - A Collection Of Her Finest Moments” ile yine eleştirmenlerin övgüsünü almıştır. Toplamalarda yeralan Elton John’un “Come Down In Time”, Bob Dylan’nın “Just Like A Women” yorumları gerçekten çok başarılıdır.

Arild Andersen ile beraber yaşayan Radka Toneff öldüğünde Terje Rypdal’den tanıyacağımız davulcu Audun Kleive ile beraber yaşıyormuş. 2008 yılında Marta Breen tarafından biyografisi yayınlanan bu harika sesi ve yorumu sizlere tanıtmak ve dinletmek istedim. Yorumlarındaki herkesi etkileyen yumuşaklığını ve maalesef genç yaşta göçüp gitmesini İngiliz folk şarkıcısı Sandy Denny’ye benzetiyorum. Sanırım “A Collection Of Her Finest Moments” iyi bir seçim olacaktır. Beğenirseniz "Live In Hamburg"da sırada.

Cenk Akyol / 03 Mayıs 2010
cenkakyol@yahoo.com
www.terraborboletta.blogspot.com





BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.