Fusion davulunun ağababası Billy Cobham bir kez daha İstanbul`da (Cenk Akyol yorumuyla)

Fusion davulunun ağababası Billy Cobham bir kez daha İstanbul`da (Cenk Akyol yorumuyla)

Dinlediğiniz müzik yazıda adı geçen ünlü "Stratus" isimli parçadır.


Billy Cobham dünya karması grubu Cultere Mix ile Perşembe ve Cuma akşamı İKSV Salon’da olacak.

Sanırım 10 sene kadar önceydi Açıkhava`da kendisini seyredeli. Kariyerinin ilk günlerindeki bomba gibi bir caz-rock ile sahne alacağını düşündüğümden soul-funk soslu “easy-listening” ile karşılaşınca hayal kırıklığına uğramıştım. Her ne kadar son yıllarda ticari funky albümler yapsa da, bu sefer ki kadrosu gerçekten çok güçlü.

Stratus`u çalar mı ne dersiniz? O meşhur bas riff’ini hatırlamadınız mı?

Hadi o kadar yaşlı değilseniz, peki Massive Attack’ın Safe from Harm’ını da mı bilmiyorsunuz? O unutulmaz bas yürüyüşü parçanın başarısındaki en büyük paydı.

Panama doğumlu davul efsanesinin grubunda basçı Michael Mondesir kadim dostu “Mahavishnu” John McLaughlin ile davul çalan Mark Mondesir’in ağabeyi. Bask kökenli Fransız Jean-Marie Ecay kariyerinin başlarında ünlü kemancı Didier Lockwood ile çalışmış, son 20 senenin en çok aranan fusion gitaristlerinden.
Trinidad’lı vurmalı çalgılar çalan Junior Gill, Cobham’ın İsviçre`den komşusu usta bir müzisyen. Konserde ülkesinin ünlü çelik davullarını çalacak. Klavyeci Christophe Cravero ise gitarist Jean-Marie Ecay’ın kendi grubundan Billy Cobham’a emaneti.

Spectrum gibi bir caz-rock klasiği, Mahavishnu Orchestra gibi harika bir referans, Miles Davis, Mike Stern, George Benson, Horace Silver, Carlos Santana, Jack Bruce, John Abercrombie gibi ustalarla inanılmaz genişlikte stüdyo ve turne deneyimi, Paradox, Dreams, Jazz Is Dead gibi all-star kadrolar... Yollarda, stüdyolarda geçen 40 yılı aşkın bir kariyer. Bunların her biri sizi Şişhane’ye getirmek için çok sağlam sebepler.

İlk albümü Spectrum’un başarısına hiç bir zaman ulaşamayacak olsa da konserlerinde müzikalitesi ve temposu yüksek, coşkulu bir sahne adamı olan Billy Cobham eski tüfekler için de, Massive Attack nesli için de iyi bir seçim olur diye düşünüyorum.

Bu arada ben de sitedeki Caz Rock playlistine Stratus ile Quadrant 4’ü ekleyeyim hemen.

Cenk Akyol
cenkakyol@yahoo.com
terraborboletta.blogspot.com

Cazkolik.com / 21 Mart 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.