Katy Perry`nin yükselişi

Katy Perry`nin yükselişi

Katy Perry; orijinal süperstar!


Müzik piyasasında bir tarafta Lady Gaga, Madonna’yı bitiriyor mu tartışmaları sürer, diğer tarafta siyah pop kraliçesi olarak Rihanna yükselişini devam ettirir ve anketlerde de hala Madonna’dan sonra tek pop kraliçesi adayı Britney çıkıyorken (Rolling Stone’un 2011 anketi), tüm bu rekabet ortamı içinde Katy Perry çok fazla yaygara koparmadığı halde süperstarlığını her geçen gün daha yukarıya taşımakla kalmıyor, rekor üstüne rekor kırıyor. Neredeyse iki sene içinde pop ikonu olarak yükselen Lady Gaga’nın ikinci albümü “Born This Way”in single başarılarını açık farkla gölgelerken, 24 Ağustos 2010’da yayınladığı albümü “Teenage Dream”, 2011’de Billboard tarihi yazıyor. Katy Perry’i daha kimseler bilmezken, internette yayınladığı ilk single’ı “U r so gay" ile çok orijinal bulup, hızla takibe almıştım ve bana ne oluyorsa, başarılarından büyük haz alıyorum. Neyse ki, 2009 yazında İstanbul’a geldiğinde, Kalamış’ta sahne önünde neredeyse burnunun dibinde izlediğim için gözüm açık gitmem.


O şarkıya takıldığım dönemde, meğer Madonna da bu şarkıyı farkedip, plak şirketlerine haber uçurmuş ve bir anlamda Katy’e gizliden gizliye el vermiş. Katy sunduğu MTV Avrupa Müzik Ödülleri Gecesi’nde “Like A Virgin” şıftırtması yaparak, Madonna’ya vefasını göstermişti. Madonna onu pek sevince, bir de benim bitmeyen sanrılarım nedeniyle artık kendi ailem zannettiğim “Yalan Rüzgarı"nda (Young and the restless) oynadığını da bildiğim için Katy Perry bana akide şekeri ve rekorlarıyla gurur duyuyorum... Benim bu halimle EMI Müzik Türkiye’den canım arkadaşım Berna boğuşuyor. Beni Katy Perry poster ve single’larıyla sakinleştiriyor.


Katy’nin ikinci albümü piyasaya çıktığı haftada da yine hızla satmış ve albüm yayınlanır yayınlanmaz 1 hafta içinde dijital satışları 500 bini geçerek rekor kırmıştı. İlk albümü “One Of The Boys” ile 5 milyondan fazla satan Katy Perry, “I kissed a girl” ile aynı anda hem Amerika, hem İngiltere 1 numarası olmakla kalmayıp 20 ülkede 1 numara olmayı başardığı 2008 yılından beri, popun en başarılı süperstarlarından biri. Her ne kadar albümünde “Peacock” şarkısındaki cesur erotik sözleri ile Amerika’yı ayağa kaldırıp, Susam Sokağı’na 41. sezonda konuk olduğu program aşırı seksi kıyafeti nedeniyle yayından çıkarıldıysa da, Katy tabulara çok fazla dokunmuyor ancak buna rağmen dikkat çekmeyi başarıyor.


Katy Perry’nin “Teenage Dream” albümünden çıkan beşinci single’ı “Last Friday Night (T.G.I.F.)” Billboard Hot 100 listesinin 1 numarası olunca, Perry böylelikle tarihi bir rekora imza atmış oldu ve Billboard listelerinin 53 yıllık tarihinde aynı albümden çıkan beş single’ıyla birden ardı ardına 1 numara olmayı başaran ilk kadın sanatçı unvanını kazandı. Perry bu rekoruyla Pop’un Kralı Michael Jackson’la aynı başarıyı paylaşıyor. Katy’nin ikinci albümü “Teenage Dream”in ayrıca Billboard’un 19 yıllık Pop Şarkıları listesine beş parça ile birden girmesi de başarısını iyice parlatıyor.


    


Sırasıyla aynı albümden Snoop Dogg’un eşlik ettiği ilk single “California Gurls”, albümün isim parçası “Teenage Dream” videosuyla büyük ilgi gören “Firework” haftalarca 1 numarada kalan ve Kanye West’in eşlik ettiği “E.T.” single’larından sonra albümün beşinci single çalışması “Last Friday Night (T.G.I.F.)” ile Katy Perry tekrar 1 numara olunca, Billboard tarihine geçen yıldızlardan biri olmayı başardı bile.


Katy Perry’nin “E.T” single’ı 2011 yılının yaz ortasına gelindiğinde dijital satışlarda “Yılın En Çok Satan Şarkısı” olurken, listenin tarihinde bir haftada radyolarda en çok çalınan parça ünvanını da taşıyor. Perry, Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya’daki konserleriyle başladığı California Dreams Dünya Turnesi’ne devam ederken, günler öncesinden biletleri tükenince süperstarlığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiş oldu… Katy Perry, samimiyetle ne kadar mutlu olduğunu gizlemiyor, Billboard’la, ”9 yaşında, saç fırçamla şarkı söylediğimden beri büyük düşler kurdum ama bugün yaşadıklarım düşlerimden de daha büyük.” Ifadesiyle duygularını paylaşan Perry,  ayrıca albümün beşinci single’ı 1 numara olurken, böylece 66 hafta boyunca listelerde ilk 10’da şarkılarıyla yeralan tek isim olarak ayrıca rekor kırmış oluyor.


Katy bir yandan da son klibiyle 1980’lere çok sıcak bir gönderme yapıyor. Kimbilir kaçınız 80’lerde Tiffany ve Debbie Gibson rekabetini hatırlıyordur? O müthiş rekabet tıpkı ikibinlerdeki Christina Aguilera ve Britney rekabeti gibiydi… Katy’nin klibinde, Debbie Gibson, Perry’nin annesi rolünde karşımıza çıkıyor. Evde verdiği çılgın partinin ardından, annesi kapısını çaldığında babası olarak bu kez seksenlerin ünlü genç aktörlerinden Corey Feldman’ı görüyoruz. Klipte Katy’nin amcası da yine seksenlerin romantik saksafoncusu Kenny G. Özellikle bu bölümüyle klibin birçoklarında buruk bir nostalji yaşattığına eminim. Klibin şimdiden Youtube’da 80 milyondan fazla izleyicisi olmuş. Katy’nin izleyicileri büyümeye devam edecek, kendine özgü tarzıyla, ilk albümünün şarkılarından “Hot and Cold” single’ından beri vokal tarzı bile yeni isimler tarafından taklit ediliyor ki buna Kesha dahil… Son olarak MTV müzik televizyonun 30 yaşına girdiği, 2011 Ağustos’unda, Billboard’un gerçekleştirdiği dev anketle, 2000’lerin en iyi 10 video klibi arasına, Dave Meyer’ın çektiği “Firework” videosuyla girmeyi başaran Katy Perry, Madonna’nın zirvede olduğu Rolling Stone’un Pop’un Kraliçesi anketinde de ilk 10’da yer alıyor ve sıradışı, mizah anlayışı çok güçlü ve her an bir çılgınlık yapacak kapasitesiyle bana göre son yılların en çekici süperstarlarından biri oluyor… Katy Perry, Şirinler için Şirine’yi seslendirirken, tıpkı filmin prömiyerindeki seksi kıyafetiyle olduğu gibi, sempatikliğine gizli bir ayartıcılık katıyor. Kısacası, Katy Perry “orijinal superstar”.


Cenk Erdem

Cazkolik.com / 25 Ağustos 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.