Geleneksel Portekiz müziklerinin İstanbul seferleri

Geleneksel Portekiz müziklerinin İstanbul seferleri

Bu kış sezonu İstanbul, Portekiz geleneksel müziklerinin ziyaretleriyle renkleniyor. Portekiz geleneksel müziklerine yeni soluk getiren besteleriyle dünya müziğinin büyük ilgi gören isimlerinden Rodrigo Leao, seksen sonrasında Portekiz’in adını tüm dünyaya duyuran isimlerden ve Ocak ayının en sıcak müziklerini İstanbul’a getiriyor.

 
Geleneksel enstrümantal müziğini Klasik ve modern bestelerle buluşturan Rodrigo Leao & Cinema Ensemble, bu kışın ilk sıcak sürprizi olarak 14 Ocak’ta İş Sanat’ta sahne alacak. Müziğinde dinleyicilerin, Michael Nyman, tango veye Fransız müziğini bulacaklarını söyleyen ünlü sanatçı Leao, büyük ses getiren albümü Cinemada sayesinde tüm dünyada tanınıyor. Müziğindeki sinema etkileri ile de dikkat çeken Leao, Beth Gibbons ve Ryuichi Sakamato gibi isimlerle de işbirliği yapmış. İşin enteresan tarafı, Cinema Ensemble ekibiyle 14 Ocak İstanbul konserine hazırlanan Rodrigo Leao’nun sihirli müziklerinin asıl çıkış noktası, Madredeus grubu da önümüzdeki günlerde İstanbul ziyaretçilerinden olacak. 1994 yılında Rodrigo Leao gruptan ayrılıp solo kariyere devam ederken yerine geçen Carlos Maria Trindade ekibin en uzun soluklu klavyecisi ve grupla yoluna devam ediyor. İstanbul’a gelecek ünlü grup Madredeus`un ziyareti öncesinde, bir başka Portekiz esintisini ise, eleştirmenlerce tıpkı Amalia Rodrigues`in bir şarkısının sözlerinde olduğu gibi "Fado`yu yaşıyor ve fado ile nefes alıyor" diye tanımlanan Fadonun Prensesi Cristina Branco getiriyor. Fadonun en iyi temsilcilerinden Branco, Portekiz geleneksel müziğini hem kendi ülkesinin hem dünyaca ünlü şairlerin sözleriyle buluşturarak fadoya yepyeni bir kapı açıyor ve tıpkı Rodrigo gibi geleneksel müziklere tango renkleri de ilave ediyor.

 
Ünlü Hollandalı şair Slauerhoff`un ve Shakespeare`in bir çok şiirini fado ile biraraya getiren Branco, fadodan her zaman beklenen acı, hasret ve çaresizlik duygularını anlatan şarkılar yerine, hayattan keyif alan şarkılara imza atarken, Fado Tango albümünün dünya turnesi kapsamında 22 Şubat’ta Cemal Reşit Rey`de olacak.

 
İstanbul’un Portekiz seferleri böylelikle, önce Rodrigo Leao ve topluluğu Cinema Ensemble`ın ve  ardından Cristina Branco`nun konserlerinden sonra, baharda da devam edecek. Baharın Lizbon sürprizi ise Madredeus topluluğu. Madredeus, Portekiz geleneksel müziklerini folk müziklerle buluşturuyor ve Portekiz’in en özgün gruplarından biri. Şarkı sözlerinin çoğunlukla melankolik olduğu ve denize, yolculuklara ve yoksunluğa göndermeler yaptığı, Madredeus, 26 Nisan’da İş Sanat konserine yepyeni ekibiyle geliyor.

 
Ancak Mariza gibi birçok fado şarkıcısının Lizbon’a çok benzettiği İstanbul, önce Madredeus grubunun eski üyelerinden Rodrigo Leao’nun müzikleriyle, 14 Ocak’ta İş Sanat’ta buluşuyor. Bu sıcak buluşmayı, son albümü Fado Tango’nun, “Yoksulluktan, zenginliğe, her türlü deneyimle yolcularını taşıyan bir gemi gibi, umutsuzluk, aşk hikayeleri, ve hepsinden öte “hasret” duyguları ile dolu olduğunu anlatan Fado prensesi Cristina Branco, 22 Şubat’ta Cemal Reşit Rey’de tamamlıyor olacak. İstanbul bir su şehri olarak deniziyle ve meşhur Boğaz`ımızla gelen herkesi büyülerken, Lizbon`un denize ve hasrete şarkılarının seferleri de çok yakıştığı İstanbul`la müzikli buluşmalar yaşamaya devam ediyor.


Cenk Erdem

Cazkolik.com / 12 Ocak 2011, Perşembe


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.