Ervah-ı Ezelde türküsüyle bir anda başta sosyal medya olmak üzere müzikseverlerin yoğun ilgisini çeken opera şarkıcısı, tenor Haluk Tolga İlhan`la Cenk Erdem konuştu.

Ervah-ı Ezelde türküsüyle bir anda başta sosyal medya olmak üzere müzikseverlerin yoğun ilgisini çeken opera şarkıcısı, tenor Haluk Tolga İlhan`la Cenk Erdem konuştu.

Haluk Tolga İlhan`ın müziksevreler tarafından yoğun ilgi gören Ervah-ı Ezelde isimli türküsünü sanatçının izniyle dinletiyoruz.


Haluk Tolga İlhan ile çok özel...

Çok kısa bir süre içinde sosyal medyada bir fenomene dönüşen “Ervah- ı Ezelde” türküsünü söyleyen o etkileyici ses bir opera sanatçısı olan Haluk Tolga İlhan’ın sesi. Devlet Opera ve Balesi’nin tenorlarından olan Haluk Tolga İlhan, aslında babası ona bir bağlama hediye ettiğinden beri türkülere de aşık ve ailesi de kuşaklar öncesinden “aşıkgiller” olarak biliniyor. Haluk Tolga İlhan farklı halkların öz kültürü olarak özdeşleştirdiği opera ve türkü sevgisini müthiş özgün bir sentezle sürdürüyor. İlhan ile Abdal projesini, müzik geçmişini ve dinleyen herkesi yakalayan meşhur Ervah-ı Ezelde türküsünü konuştuk.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem


Haluk Tolga İlhan: "Ervah-ı Ezelde`nin öyküsü aile

geleneğine dayanıyor. Ailem kuşaklar boyu

"Aşıkgiller" olarak biliniyor..."

Cenk Erdem: Mesleğiniz opera şarkıcılığı ancak harika türküler de söylüyorsunuz ve Ervah-ı Ezelde türküsü ile bir internet fenomenine dönüştüğünüze göre bundan sonrası için yönünüz türküler diyebilir miyiz?

Haluk Tolga İlhan: Esasında türkü, operadan sonra keşfettiğim ve yöneldiğim bir alan değil. Türkülerin yaşamımdaki yerinden bir aile geleneği olarak bahsedebiliriz. Çok küçük yaşlarda amcamdan, babamdan dinlediğim türkülerin kulağımda bıraktığı izleri ben de devam ettirmeye çalıştım. Opera daha sonradan müzik hayatıma dâhil oldu diyebilirim. Sonuç olarak opera da farklı halkların öz kültürü, bu noktada önemli olan kendi değerlerimizi Anadolu’nun yüzyıllara dayanan halk geleneğini bozmadan sahiplenebilmek. Ama soruya çok daha net cevap vermek gerekirse, yakın zamandaki çalışmalarım türkü üzerine olacak.

Cenk Erdem: Devlet Opera ve balesinde tenor olarak görev alırken sesinizi duyuran proje Abdal projesi oldu; bu proje nasıl ortaya çıktı?

Haluk Tolga İlhan: Ankara operasından İstanbul Operası’na tayinim çıktığı zaman, opera dışındaki çalışmalarımı bir çatı altında toplayabileceğim bir müzik üretim sürecine girme fikri vardı. Ancak nasıl bir formda olacağına dair net bir fikir yoktu. Bir etkinlikte seslendirdiğim Ervah-ı Ezelde türküsünü abdal projesi adı altında profesyonel kayıt altına almaya karar verdik ve sosyal medya aracılığıyla paylaştık. Dediğiniz gibi internet ortamında hızla yayıldı ve büyük bir dinleyici kitlesi ile buluştu. Türkü alanında yaratılmaya çalışılan bir farklılık bu denli sahiplenilince, bu yönde bir ihtiyaca elimizden geldiğince cevap verebilmeyi hedefledik ve Ervah-ı Ezelde albümü bu şekilde oluştu. Gitar ses düzeni üzerine kurulu bir düzenleme, santurun bir renk olarak kullanımı ve söyleyişteki özgünlük arayışı başarılı diyebileceğimiz bir sonuç ortaya çıkardı diyebiliriz.

Cenk Erdem: Size bir anda büyük bir çıkış sağlayan bir Âşık Sümmani türküsü olan Ervah-ı Ezelde’yi seslendirme öykünüzden de bahseder misiniz?

Haluk Tolga İlhan: Daha önce de bahsettiğim gibi Ervah-ı Ezelde’nin öyküsü de aile geleneğine dayanıyor. Ailem kuşaklar öncesinden bu yana “aşıkgiller” olarak bilinirmiş. Kuşaktan kuşağa en çok söylenen türkülerden birisi de Ervah-ı Ezelde olmuş, aile meclislerinde de sık sık dinlediğim türkülerden birisiydi. Birisi bana bir türkü söyler misin dediğinde ilk aklıma gelen de bu türkü olurdu. Sanıyorum şimdi daha çok kişi dinlemiş oldu, bu da büyük mutluluk veren bir duygu. Tabii Ervah-ı Ezelde beste, söz ve diğer sanatsal öğeler bağlamında çok zengin bir türkü. Özünü bozmadan, söyleyişte ve müzikal anlamda farklılıklar yaratmaya çalışarak seslendirmeye gayret ettim.

Cenk Erdem: İyi bir ilerleme kaydedilirken grupta bir ayrışma yaşandı peki bu projeye ne şekilde devam ediyorsunuz?

Haluk Tolga İlhan: Evet, Abdal’ı birlikte projelendirdiğimiz Ali Kayış ile yollarımızı ayırdık. Şu anda farklı bir müzisyen ile çalışıyorum. Çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Afişlerde, video isimlerinde ve sosyal medya sayfalarında Abdal – Haluk Tolga İlhan ya da Haluk Tolga İlhan diyerek ilerliyoruz.

Cenk Erdem: Babanızın size bir bağlama hediye etmesiyle türküler de hayatınıza girmiş; peki çocukken sizi en çok hangi yörelerin türküleri çekerdi?

Haluk Tolga İlhan: Genel olarak doğu türküleri dinlerdik Erzurum, Erzincan, Sivas, Kars, Elazığ vs. Ancak Ruhi Su bizde çok dinlenirdi ve o da hemen hemen her yöre türkülerini seslendirdiğinden dolayı Anadolu’nun bir çok yöresi bana yabancı gelmedi;gelmiyor. Ege türkülerini de seslendirmeyi çok seviyorum.

Cenk Erdem: Sizi Ruhi Su ile kıyaslayanlar oluyor ve sizin hocanızın hocası Apollo Granforte Ruhi Su’nun da şan hocalarından biriymiş; onun şarkı söyleyişine siz de kendinizi yakın hissediyor musunuz?

Haluk Tolga İlhan: Opera ve türküler denince son süreçte sık sık bu kıyaslama yapılıyor. Bu tabii çok gurur verici bir durum; ancak Ruhi Su başlı başına bir değer. Ses eğitimi anlamında bir yakınlıktan bahsedebiliriz. Aynı ekolden geldiğimiz doğru, bu da söyleyişte bazı benzerlikleri doğuruyor. Fakat Ruhi Su bas, ben ise tenorum. Söyleyişte ise bir parça daha yöresel nağmelere sadık kalmaya çalışıyorum. Tabii keşke arkamızda Ruhi Su hocamız gibi değerler bırakabilsek.

Cenk Erdem: Opera ve türküler bir yana bir de milli tekvandocu kimliğiniz var; peki spor yapmaya da hâlâ devam ediyor musunuz?

Haluk Tolga İlhan: Evet geçmiş yıllarda milli tekvandocuydum. Aslında müzik ve spor her ikisi de birbirini tamamlayan unsurlar oldu yaşamımda. Müzik hissedilerek, içine girerek icra edilen bir alan; ancak bu yine de düzenli nefes çalışmaları ve sağlıklı bir ses terbiyesi ile desteklenmeli. Bu nedenle spor tabii ki hayatımda vazgeçilmezlerden.

Cenk Erdem: Bir anlamda gelenekseli bozmadan modern bir sentez yaratmış oluyorsunuz; kimi zaman dünyanın ünlü pop starları da türkülerimizden alıntılar kullanıyorlar, peki bir pop starına türkü söyletecek olsaydınız bir hoca olarak herhangi bir türküyü kimin sesine teslim ederdiniz?

Haluk Tolga İlhan: Evet dediğiniz gibi bu tarz denemeler yapanlar oldu. Şimdi pop starların tabii ki görüntü ve hitap ettikleri kitle açısından türkü ile özdeşleştirilmesi zor. Bu anlamda benim zihnimde özgün bir bütünleştirme çok oluşmuyor. Ancak pop kültürünün dinamiklerini bir kenara bırakırsak, sanatçı karizması, ses olanakları ve sahne hâkimiyetini bir arada düşünerek Elvis Presley’nin alanı türkü olsaydı çok başarılı olurdu diye düşünüyorum. Bir pop star olarak değil; ama bir dünya değeri olarak Amalia Rodrigues’in ses rengine ve tonuna da türkülerin çok yakışacağını düşünüyorum.

Cenk Erdem: Son olarak bize sıradaki projelerinizden de bahseder misiniz?

Haluk Tolga İlhan: Aslında “abdal” bir proje anlamında türkü alanındaki bir ihtiyacı karşıladı diyebiliriz. Yeni düzenlemelerle ve yine özgün bir söyleyiş çabasıyla kıyıda köşede kalmış yüzlerce türküyü seslendirmek istiyorum. Ancak Ervah-ı Ezelde albümü henüz çok yeni ve daha büyük kitlelerle buluşmaya ihtiyacı var. Her ne kadar çok tutulup ilgi görse de bu projenin hızlı bir tüketim nesnesi haline gelmesini de istemem. O nedenle hemen değil; ama sonbahar sonlarına doğru iyi çalışılmış bir repertuarla abdal çalışması dâhilinde ikinci bir türkü albümünü hazırlamış olacağız.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem

Cazkolik.com / 27 Temmuz 2012, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Metin Nurbeyler
    21 Ağustos 2012 Salı 12:15

    Hay ağzına sağlık İlhan Kardeşim.. Senden Ege ve Akdeniz Türküleri de bekliyoruz..Şu müziğimizin çölleşmiş ortamında serin bir vaha gibi geldi çalışman..İnşallah başka çalışmalarının bevamını bekliyoruz.. Başarılar

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.