Yılın ilk caz fırtınası yaklaşıyor... Sevgili Cenk Erdem Şubat`ta izleyeceğimiz yeni bin yılın ilk süperstarlarından Esperanza Spalding`i kaleme aldı.

Yılın ilk caz fırtınası yaklaşıyor... Sevgili Cenk Erdem Şubat`ta izleyeceğimiz yeni bin yılın ilk süperstarlarından Esperanza Spalding`i kaleme aldı.

Henüz 30 yaşına 4 Grammy ödülü sığdırmış, son yılların en genç caz süperstarı Esperanza Spalding, ikincisi gerçekleşecek CRR Caz Şubatı konserlerinin yıldızı olarak 3 Şubat’ta İstanbul’da, Cemal Reşit Rey’de, yeni yılın ödüllü caz misafiri olacak.

* * *

2. Caz Şubatı konserlerinin açılışını 1 Şubat’ta, “Cazın Bakülü Prensesi” olarak bilinen meşhur Aziza Mustafa Zadeh yaparken, 3 Şubat’ta Obama’nın da favorisi Spalding ile buluşacağız.

* * *

Genç bir bas virtüözü, besteci ve şarkıcı olarak Esperanza Spalding, eleştirmenlere göre cazı yeniden parlatan isimlerden biri ve özellikle “Radio Music Society” albümüyle radyo dostu caz şarkılara da imza atarak, uzun zaman sonra caz dünyasının hızla parlayan tek yıldızı oldu.

* * *

2011 yılında yayınladığı üçüncü stüdyo albümü “Chamber Music Society” albümüyle 53. Grammy ödüllerinde, tam 36 yıl aradan sonra “en iyi çıkış yapan sanatçı” ödülünü alan ilk caz şarkıcısı olarak büyük bir sürpriz yapan Spalding, aynı zamanda bu ödülü alan ilk caz müzisyeni olarak da müzik tarihine adını yazdırmış oluyor.

* * *

Sürpriz ödülüyle aynı kategoride aday gösterilen ve bir pop fenomeni haline gelen Justin Bieber’a ve kendilerine Belieber diyen milyonlarca hayranını soğuk bir duşla kendine getiren Spalding, 2011 yılında ayrıca Boston Müzik Ödülleri, “en iyi caz sanatçısı” ödülüyle de itibarına itibar katmış oldu.

* * *

Esperanza Spalding’i eleştirmenler dünyaca ünlü Berklee müzik okulunun en yetenekli mezunlarından biri olarak övüyor. Spalding, burslu okuduğu ve başarıyla tamamladığı okulunun en genç hocalarından biri olarak da ayrıca Berklee müzik okulun tarihine geçmiş oluyor.

* * *

İngilizce, İspanyolca ve Portekizce şarkılar söyleyen Spalding’i ilk olarak 19. İstanbul Caz Festivali’nde izlemiştim ve CRR Caz Şubatı için gün sayıyorum. Spalding, son olarak 2013 Grammy Ödülleri gecesinde “en iyi caz vokal albümü” ödülü alan Radio Music Society isimli albümünün satış başarısıyla da popüler müzik piyasasında caza uyandırdığı ilgi ile caz dünyasının da sevgilisi.

* * *

84. Oscar Ödülleri gecesinden, 2009 Nobel Barış Ödülleri gecesine kadar çok özel gecelerdeki canlı performanslarıyla çok konuşulan Esperanza Spalding, Milton Nascimento, Jack Dejohnette, George Duke, Janelle Monáe, Herbie Hancock, Prince ve Wayne Shorter gibi birçok müzik devi ile çok şık çalışmalara da imza attı.

* * *

Spalding’in son olarak Kasım 2013 döneminde Stevie Wonder ve Harry Belafonte gibi dev isimlerin de misafir olduğu single “We Are America” ile 2002 yılından beri hapishane olarak kullanılan Guantanamo Kampını protesto eden bir single çalışması yayınlandı.

* * *

Esperanza Spalding’in, Bruno Mars’ın Grammy ödüllü ve 2013 yılının en çok satan albümleri arasına giren “Unorthodox Juke Box" albümünde “Old & Crazy” isimli şarkıda nefis bir düete de imza atmıştı. Spalding yeni yılın caz hediyelerinden olacak.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com / 10 Ocak 2015, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.