Norm Ender: Protest, agresif ama çok eğlenceli

Norm Ender: Protest, agresif ama çok eğlenceli

Norm Ender`le 1 numaradaki yerini kutlayarak muhabbet etmek benim için çok keyifliydi

 

Rap müziğin kuralsız oluşunun karakterine en çok uyan özelliklerden biri olduğunu söylüyor. Albümü “Aura” esprili taşlamaları yani rap müziğin o meşhur “diss” atmalarıyla sadece kuralsızlığını değil cesaretini de gösteriyor. Sözler yer yer agresif, yer yer çok eğlenceli. Sözünden, müziğine albümün mutfağıyla tam anlamıyla ilgilenen genç rap yıldızı Norm Ender, aslında uzun zamandır underground bir şöhret yakalamış ve nihayet ilk albümü EMI - Universal Müzik Türkiye etiketiyle çok sağlam bir çıkış yapıyor.

 

Tüm dijital platformlarda ve müzik marketlerde büyük ilgi gören albümün çıkış şarkısı “Deli” kısa bir süre içinde 5 milyon izlenmeyi geçerken, aynı süreçte 3 Şubat çıkışlı albüm hem dijital platform Spotify‘ı domine etmeyi başardı hem iTunes satışlarında çıkar çıkmaz albüm 1 numarası oldu. Norm Ender’le 1 numaradaki yerini kutlayarak muhabbet şansı yakalamak benim için de keyifliydi. Muhabbetimizde bir ara Nicki Minaj ve aslında onun kopya aldığı Lil Kim üzerine sohbet edip Minaj’a diss bile attık. Unutmadan, benim albümdeki favorim “Sonumu Görüyorum”, bana kalırsa duygu tonu en yüksek şarkısı ve “O Zaman Dans” şarkısı da tam partilik.

 

Cenk Erdem

 


 

 

Sanatımı bir insan ömrüne yaymak istiyorum

 

Cenk Erdem: Plak satan bir babanın oğlu olarak özellikle rap müzik seni hangi yaşlarda çekmeye başladı?

 

Norm Ender: İlköğretim çağımda diyebilirim. O zamanlar yapılan beat`lerin çoğu breakdance müziğiydi. İçerisinde her müzik türünün öğelerini barındırıyordu. Daha sonra batı yakası ekolünün g-funk stilini çok sevdim. Groove dediğimiz olayı çok net veriyordu. Doksanlı yılların sonlarına doğru gangsta rap`in tavan yapmasıyla ritmik doğasına ilgim artmıştı.

 

Cenk Erdem: Rap müziğin bir isyanı ve kavgası vardır; peki senin karakterine en çok uyan özellikleri neler?

 

Norm Ender: Rap müziği taslak gibi düşün, boş bir sayfa ve sen ne yaparsan ona dönüşüyor. Sadece isyanı işleyen bir müzik türü değil. İnsanın her ruh haline hitap edebilen bir doğası var, bir kaç duygu arasında sıkışmış değil. Ben açıkçası her halini çok seviyorum. Tüm duygulara hitap eden müzikler üretebilirsin. Bireysel becerinin ön planda olması, şiir ve müziğe yön vermesi, kuralsız olması karakterime uyuyor.

 

Cenk Erdem: Şarkılarını yazmak dışında kayıt sürecinde çok aktif olarak albümünle uğraştığını biliyorum; tüm bunlar ne kadar sürdü?

 

Norm Ender: Sözleri yazmak müzikleri oluşturmak ve sonrasında ki tüm stüdyo süreci 10 aylık bir süreçte gerçekleşti. Bu zaman zarfı içerisinde dikkatimi sadece albüme yoğunlaştırdım. Amacıma uygun hareket etmek için bir denge kurmam söz konusuydu. Yoruldum açıkçası ama neticesi beni mutlu ediyor.

 

 

Cenk Erdem: Aslında underground bir rap yıldızı olarak uzun zaman önce hayranların olmaya başlamış; kendi çabalarınla ilk meyveleri ne zaman toplamaya başladın?

 

Norm Ender: 2006 yılıydı. Vatani görevimi yerine getirdikten sonra bir video paylaşım sitesinde şarkılarımı yayınlamaya başladım. Çok kısa bir süre içerisinde şarkılarım milyonları gördü. Öyle ki o zamanlar internet kullanımı bu kadar yaygın değildi ve telefonlardan internete giriş imkanı yoktu insanların. Milyonlarca dinlendi, elden ele kulaktan kulağa yayıldı. Konserlere headliner olarak çıkmaya başladım. Buradaki meyvenin karşılığı sevgiyse, kitlemden hep destek ve ilgi gördüm.

 

Cenk Erdem: Albümde bol bol Rap müziğin meşhur atarları “diss”ler dikkat çekici ve cesur; diss atmak senin için iyi bir deşarj oluyor mu?

 

Norm Ender: Hem dinleyen hem benim için mükemmel bir terapi oluyor. Çoğu agresif sözlerimde isim vermem. Şair Eşref ``Hicivlerim numarasız gözlük gibidir, kim üzerine alırsa geçerlidir`` demişti. Bende bunu tercih ediyorum ama her duyguya hitap eden eserler üretiyorum. Sanatımı bir insanın ömrüne yaymak istiyorum. Kimi zaman nüktedan ve eğlenceli kimi zaman isyankar ve agresif ama tabii ki çoğunluk protest olmalı.

 

Cenk Erdem: ”Aura” çok farklı lezzette şarkılardan oluşuyor; peki bir bütün olarak albümün en güçlü yönleri sence neler?

 

Norm Ender: Herkesin zevklerine denk düşen eserler bulunduruyor. Hiç bir kulağı zorlamıyor, basit ama anlamlı bir dil kullandım. Aranjelerde yığılma yok, her enstrüman eşlik edeceği yeri çok iyi biliyor. Nakaratlar akılda kalıcı. Dinleyeni sözleriyle, duyanı müziğiyle kendine çekmeyi başarıyor. Genel anlamda enerjisi yüksek bir albüm oldu.

 

 

Cenk Erdem: Duygu tonu açısından bana en çok keyif veren şarkın özellikle nakaratıyla “Sonumu görüyorum” oldu; şarkılarını yazarken senin duygularını en çok döktüğün şarkılar hangileri?

 

Norm Ender: Her şarkı farklı bir yönümü ön plana çıkarıyor. Beni temsil eden tek bir şarkı adı veremem ama "Sonumu Görüyorum" işimdeki başarımı ön plana çıkaran bir eser. O şarkı artık istediğim şeyi istediğim zaman yapabileceğim bir noktada olduğumu gösteriyor. Yani bu işe hakimim ve ben daha iyisini yapana kadar en iyisi bu duygusunu veriyor ama diğer eserlerin hakkını yiyemem. Bence hepsi bir bütünü temsil ediyor, ayrım yapmak istemiyorum açıkçası.

 

Cenk Erdem: Çıkış şarkın “Deli” klibiyle çok havalı ve eğlenceli bir şarkı; peki kayıtlar sırasında en çok eğlendiğin şarkı hangisi?

 

Norm Ender: En çok eğlendiğim şarkılar "O zaman dans" ve "Kezban" oldu. Hem sözleri hem hissettirdikleri duygular çok eğlenceli. ``Kezban`` tespit yeteneğimi ön plana çıkarıyor. "O zaman dans" işleri hep kötü giden birinin, sinir boşalmasıyla attığı bir kahkaha gibi.

 

Cenk Erdem: İdollerini sayacak olursan dünyaca ünlü rap efsaneleri Tupac ya da Notorious B.I.G gibi hangi isimler arasından kimleri sayarsın?

 

Norm Ender: İdolüm yok ama Tupac ve Eminem her zaman severek dinlediğim sanatçılar oldu. Hayatları, tavırları ve bunu müziklerine yansıtma biçimleri beni çok etkiledi.

 

Cenk Erdem: Yine büyük Rap efsanelerini düşünecek olursan en sevdiğin 5 rap şarkısını sıralar mısın?

 

Norm Ender: Tupac "Dear Mama", Tupac "Changes", Tupac feat Dr. Dre "California Love", Eminem "Lose Yourself", Coolio "Gangsta`s Paradise".

 

Cenk Erdem

 

Cazkolik.com / 09 Şubat 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.