Ezgi Eyüboğlu Karadeniz ezgilerini dünya müzikleri çizgisine taşıyor

Ezgi Eyüboğlu Karadeniz ezgilerini dünya müzikleri çizgisine taşıyor

Bir bahar akşamı rastladım Ezgi Eyüboğlu’na. Müzik işinde olan güzel insanlarla dolu, keyifli bir çevredeki onlarca kişi arasında ortak bir sohbete dahil olduğumuzda zarif enerjisini gördüm. Bahar gibi, deniz gibi, çiçek gibi...


Ezgi Eyüboğlu ilk albüm çalışması `Naçizane` ile Karadeniz’in zenginliklerini öyle renkli düzenlemelerle farklı türlere yaklaştıran bir lezzetle kaydetmiş ki... Sony Music Türkiye etiketiyle yayınlanan albümü sadece Karadeniz şarkıları diye tarif etmek vizyonunu anlamaya yetmez


Çocukluk yıllarından itibaren müzik eğitimi alan ve üstelik Müzikoloji Bölümü mezunu olan Ezgi Eyüboğlu’nun donanımına rağmen albümüne “Naçizane” ismini vermesine hele hele şarkıları dinledikten sonra bozuk atmak bile istedim.


Albümde, bana kalırsa şarkıları düzenlemelerle `dünya müzikleri` çizgisine taşıyan Erman Seven de harika bir iş çıkarmış. Bir bakıyorsunuz, açılış şarkısı ”Falgoz Deresi” ile alaturka ve İstanbul şarkıları tadına kapılıyorsunuz, bir bakıyorsunuz aşıksınız ve “Kar Olsam” şarkısıyla Karadeniz’desiniz. Hatta aşk horon teper gibi coşmuş.


Diyelim “Falgoz Deresi” klarnetle duygunun içine çekerken ayrıca albümün çıkış şarkısı “Yar Kalsaydun” ile derin bir aşk hüznüne dalmışsınız. Tam o derinlerdeyken rastladığınız güzel insan Kazım Koyuncu’nun şarkısı “`Ha Bu Ander Sevdaluk" yorumuyla duygular deniz...


Albümde karşınıza bir de “Sevdaluk Zor Zanaat” şarkısı hafif İspanyol esince, bakmışsınız Ezgi Eyüboğlu o ırmak sesiyle Karadeniz’i sadece yöresel tınısıyla değil; duygularının tümünü kucaklayarak sunuyor. Tam da birikimine ve gönül insanı derinliğine yakışır şekilde.


Cenk Erdem



Aşkların şiddeti türkülerin sözlerinde saklı


Cenk Erdem: Müzik konusunda onca donanımınızla sizin gibi nitelikli insanlar mütevazı oluyor ya deliriyorum; niye albümün ismi “Naçizane” sevgili Eyüboğlu?


Ezgi Eyüboğlu: Karadeniz gibi bir zenginliği anlamak da, anlatmak da mütevazı olmayı gerektiriyor bence. O yüzden, sesi olduğumuz topraklara “naçizane” bir giriş yapmak istedik.


Cenk Erdem: Çıkış şarkınız “Yar Kalsaydun” acıtan bir aşk hikayesi ama aşk ancak acıtırsa iz bırakıyor değil mi?


Ezgi Eyüboğlu: Bence değil. Derin yaşanmış her aşk iz bırakır; bazıları anı, bazıları yara olarak kalır. Yani, aşk eşittir acı değildir diye düşünüyorum.


Cenk Erdem: Albümde “Kar Olsam” gibi aşk coşkusu ve neşesi olan şarkılar da var; o vakit şarkıda bahsettiği gibi akıl gidiyor mu dersin?


Ezgi Eyüboğlu: Akıl gitmezse, o aşk olmaz ki zaten. Şöyle karnında kelebekler horon tepecek, ayakların yerden kesilecek ki adı aşk olsun.


Cenk Erdem: Peki müzikoloji mezunu biri olarak Karadeniz müziklerinin o tarifsiz neşesi ve aynı coşkudaki hüzünleri için neler söylersiniz?


Ezgi Eyüboğlu: Karadeniz, hem alabildiğine hırçın hem de kedi gibi uysal bir coğrafya. Hal böyleyken; neşeyle hüzün de hep bir aradadır orada. İnsanı da bir yanar, bir söner. Yani, aynı şarkıda iki duygunun var olması normal.


Cenk Erdem: Karadeniz türkülerindeki aşklar sanki o kıyıların dalgaları gibi hırçın ve şiddetli diyebilir miyiz?


Ezgi Eyüboğlu: Karadeniz insanı, duygularını belli etmekten çekinmez; iyi ya da kötü hissettiği her şeyi anında dışarıya vuran insanlar oldukları için aşkları da standart yaşanmaz. Aslında türkülerin sözlerinde saklı aşklarının şiddeti.



Cenk Erdem: Albümde şarkılar farklı renklerde. Diyelim ”Falgoz Deresi” şarkısındaki klarnetle alaturka tadı hatta “Sevdaluk Zor Zanaat” ile hafif İspanyol; peki albümün bütününü nasıl tarif edersiniz?


Ezgi Eyüboğlu: Karadeniz müziğini yöresel tınısıyla değil, duygusal bütünlüğüyle ön plana çıkartmaya çalıştık. Karadeniz’in renkleri olan tulum, kemençe gibi enstrümanların yanında dünya müziğinden enstrümanlara da yer verdik. Bu yüzden, farklı tatların bir araya geldiği bir proje olduğunu söyleyebiliriz.


Cenk Erdem: 2014 yılında yayınlanan derleme bir Karadeniz albümünde de şarkılarınız vardı; ilk profesyonel kayıtlarınız mıydı?


Ezgi Eyüboğlu: Evet. Biri, “O vay beni ağlarum”, bir diğeri Gürcü Halk Ezgisi “Gelino” idi. Bu projenin şekillenmesinde o kayıtların önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum.


Cenk Erdem: Özellikle kaybettiğimiz güzel insan Kazım Koyuncu’dan dinlerken canımızı yakan o `Ha Bu Ander Sevdaluk` şarkısını albüme okumak zor gelmedi mi?


Ezgi Eyüboğlu: Elbette zordu çünkü rahmetli Kazım Koyuncu, Karadeniz’in mihenk taşlarından biri ve Karadeniz müziğine yeni bir soluk getirmiş bir müzisyen. Bu şarkıyı okuyarak ona da selam durmuş olduk ve bu gerçekten çok gurur verici.


Cenk Erdem: Albümde tüm düzenlemeleri Erman Seven yapmış; ne zamandır tanışıyorsunuz; bize bir müzisyen olarak nasıl tarif edersiniz?


Ezgi Eyüboğlu: 2011 yılından beri tanışıyoruz. Fikirlerine çok güvendiğim, daha ben aklımdakini söze dökmeden yol haritamızı çizen; yaratıcı ve vizyonu geniş bir müzisyen. Başından beri onunla çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.


Cenk Erdem: Son olarak yeni klip ne zaman ve sırada neler var?


Ezgi Eyüboğlu: Kışa doğru yeni klibimiz çıkacak. Muhtemelen hareketli şarkılarımızdan biri. Zaman içerisinde, müziğin farklı türlerinde de beğeninize sunacağımız şarkılarımız olacak.


Cenk Erdem


Cazkolik.com / 02 Haziran 2017, Cuma


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.