Emre Kartarı Nisan yazısında bitirdiği yeni albüm kayıtlarından ve ülkemizde çalan ve yaşayan Amerikalı basçı, yakın arkadaşı Matt Hall`dan sözediyor.

Emre Kartarı Nisan yazısında bitirdiği yeni albüm kayıtlarından ve ülkemizde çalan ve yaşayan Amerikalı basçı, yakın arkadaşı Matt Hall`dan sözediyor.

Dinlemekte olduğunuz müzik Bill Evans`ın 1976 tarihli albümü "Quintessence" albümünden "Second Around" isimli parçadır.


Amerika`dan Yeni Kayıtlar

Geçtiğimiz son iki ayda, bu yaz Amerika`da kaydettiğimiz iki farklı albümün lansmanını yaptık. Bunlardan ilki daha çok `füzyon` tarzında diyebileceğimiz Euphonasia adlı grupla kaydettiğim `Dark Blue Hair` albümü. Bu albümün müziklerini Ryan McGeorge besteledi, elektronik efektlerle alışılandan farklı şekilde dinleyeceğiniz Euphonium (tuba) enstrümanını da yine Ryan çaldı. Diğer grup üyeleri ise klavyede Annamaria Raffaella ve elektrik basta Aaron Clay.

Euphonasia şimdiye kadar çalıştığım hiç bir gruba benzemiyor, Ryan`ın belirlediği konsept gerçekten yüksek enerjili ve eğlenceli oldu. Albümle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz web adresimiz: http://euphonasia.com/?

Bu yaz kaydettiğim diğer albüm ise Richmond`da yaşayan ve çoğuyla üniversiteden tanıştığımız müzisyenlerden oluşan `Old New Things` isimli grubumuzun albümü; "Ghosts".?Bu albümde alışılmadık bir enstrüman kombinasyonuyla karşılaşacaksınız: Banjoda Adam Larrabee (Adam`ın banjoyu kısaca tanıttığı video: http://www.youtube.com/watch?v=12CUCn4d_qo), pedal steel ve akustik gitarda Trey Pollard (Trey aynı zamanda albümün mixingini ve prodüksüyonunu da üstlendi, pedal steeli tanıttığı video: http://www.youtube.com/watch?v=GHIs2AWq5Uc), kontrbasta Cameron Ralston, trompet ve flügelhornda J.C. Kuhl bu albümde yer alan müzisyenler ve enstrümanları. ?Grup elemanlarını ve albümün kayıt aşamasını görebileceğiniz videomuz: http://www.youtube.com/watch?v=btjHsr5r7ok

Besteler, müzisyenlerin icrası, albümün kaydediliş biçimi, her şey o kadar güzel ve samimi ki. Müziğimizin tarzını Amerikan Folk Müziği`yle cazın bir araya gelmesi olarak tanımlayabiliriz, bu yüzden albüm sadece enstrüman kombinasyonuyla dahi çok orijinal. Bu albümü dinlemenizi gerçekten isterim... Ücretesiz olarak dinleyebileceğiniz şarkıların olduğu web adresimiz: http://ghoststhealbum.com

Matthew Hall

Sizlere bu yazımda bahsetmek istediğim biri var, kendisi iki senedir Türkiye`de yaşayan Amerikalı, çok özel bir caz müzisyeni.

Sizlere bahsetmek istememin sebebi Matt`in İstanbul`da kabul görmüş, haftanın hemen her günü sahne alan bir kontrbasçı olmasına rağmen adını cazla ilgili yayın organlarında fazla duyamamamız. Yakın arkadaşım olan böyle büyük bir yetenekten daha fazla müzikseverin haberdar olmasını istediğim için sizlere onu kısaca tanıtmak istiyorum.

İstanbul`da gittiğiniz bir caz konserinde , arkada kontrbas çalan sarışın bir adam görürseniz, evet, Matt`i dinliyorsunuz. Solo sırası ona geldiğinde, çok iyi düşünülmüş , tertemiz ve lirik melodisini duyacak ve bir hikaye dinlermiş gibi hissedeceksiniz. Bu hissiyatın yanı sıra çalışındaki kuvvetli ritm duygusunu, grooveu ve neredeyse bir davulcununkinden daha kuvvetli olan swing duygusunu farkedeceksiniz. Tüm bunların altında elbette sadece yetenek değil, derin bir armoni bilgisi yatmakta... ?Matt basının tonuyla, diğer müzisyenlerin nüanslarını anında farkederek verdiği karşılıklar ve tüm bunları yaparken sadece usta basçılarda gözlemlediğim yaptığı işi çok kolay ve rahatmış gibi gösteren tekniğiyle gerçekten çok değerli bir müzisyen.? Yakınlarda Matt Hall ve Skip Gailes ile Ankara`da verdiğimiz bir konserde Skip`in başka bir müzisyenle konuşmasına kulak misafiri oldum. (Skip hem benim hem de Matt`in Virginia Commonwealth Üniversitesi`nden hocası aynı zamanda) O da Matt hakkında görüşlerimi paylaşıyor ve Amerika`da onunla çalmayı ne kadar özlediğini dile getiriyordu.

Eğer Türkiye`deyseniz ve bir şekilde Matthew Hall`un çaldığı bir konsere denk gelmişseniz, lütfen sololarına kulak kabartın ve dikkatle dinleyin. Çünkü onu dinlemek büyük bir ayrıcalık...

Emre Kartarı
Nisan 2011


Recordings from USA

http://www.youtube.com/watch?v=btjHsr5r7ok

This past month two albums I’ve recorded last summer in USA have been released. One of these albums is more in the “fusion” world, Euphonasia. The music of this group is based on compositions by Ryan McGeorge. The personnel on this album are Ryan McGeorge on Euphonium with Electronics,  Anna Marie Rafaella on Keyboards, Aaron Clay on Electric Bass.  “Euphonasia” is definitely unlike anything I’ve recorded before. Ryan’s concept definitely has high energy and a sense of humor.  You can find more about this album on: http://euphonasia.com/

The other album I’ve recorded is called Old New Things, Ghosts. The instrumentation of this record is slightly on the left side, Adam Larrabee on Banjo, Trey Pollard on Pedal Steele, and Guitar, Cameron Ralston on Bass, Taylor Barnett on Trumpet and Flugel Horn, J.C. Kuhl on Bass Clarinet and Saxophone.

This album is recorded beautifully and the music on it is sincere. This is one of the most musical projects I’ve been a part of. The music here can be described as American chamber folk music meets jazz. Please listen to this beautiful recording. You can hear samples and download from: http://ghoststhealbum.com

Both albums will be available on itunes and cd baby. They will be available in cd format in USA only.

Matt Hall

There is a very special jazz musician living in Turkey, and he has been living in Turkey for two years now. I didn’t want to write about him here at first, because I didn’t want people thinking that I was only praising him because he in one my closest friends, and we moved to Istanbul together two years ago. I figured since Matt is such a great musician, surely one of the magazines would naturally do an article on him, but it looks like that is not going to happen any time soon.

I did a concert with Matt Hall, and Skip Gailes recently in Turkey. I’ve over heard Skip talking to another musician, about Matt. Skip’s words were, “We all dearly miss Matt in USA. It is a privilege to play with Matt.”

If you go to a jazz concert in Istanbul, you may see a blond American bass player. If you are listening to the music, you will notice that his solos are extremely well thought out, lyrical, and tell a story. You will notice that his sense of rhythm, time, groove and swing is stronger than most drummers you may have heard. His sense of form and knowledge harmony is deep. His tone is The bass tone. He will react in a millisecond to any subtle change in touch from any of the band members he is playing with. And he does all this with effortless technical proficiency that I’ve only seen in the great master bass players.

So if you are at a jazz concert in Turkey and the bass player is Matt Hall is on bass, pay attention, and Listen. It is a privilege to listen to him and to play with him.

Emre Kartari
Cazkolik.com / 2011, April

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Emre Kartarı

  • Email

YORUMLAR

  • Remzi Emek
    05 Mayıs 2011 Salı 08:50

    Emre Kartarı"nın Matt hakkında söylediklerine tamamen katılıyorum.Türkiyede dinlediğim en swingli Bascı.Solist olarak daha zevkli ve de doğru sesler çalanına da Türkiyede henüz rastlamadım.Onla çalan Arkadaşlara ne mutlu.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.