Fred Hersch ile röportaj

Fred Hersch ile röportaj

Kuşağının önde gelen piyanistlerinden biri olan Fred Hersch, Ornette Coleman’dan Thelonious Monk’a, oradan da Walt Whitman’a kadar uzanan çapraz bir bölgenin içinde soluk alıp veren bir müzisyen. Walt Whitman’ın liriklerinden müziğini kendisinin yazdığı, vokallerinde (voices) Kurt Elling, Kate McGarry gibi isimlerin olduğu ve 2005 yılında yayınlanan "Leaves of Grass" isimli albümü yılın en iyi albümü seçildi. "In Heard Fred Hersch: Music For Two Pianos" projesinde klasik müzik piyanisti Christopher Riley ile işbirlikleri kendisine Bach’tan ve kendi bestelerinden çalabilmek için daha geniş bir zemin sağladı. 28 Kasım 2008 Cuma günü verecekleri konserin çalışmaları arasında kendisiyle mini bir soru & cevap tarzı konuşma yapma imkanımız oldu.


Christopher Riley: Bu proje nasıl gelişti?


Fred Hersch: 1977’de okuduğum ve mezun olduğum okula birlikte gitmiştik. Ben New York’a taşınıp caz dünyasına geçince Riley o çevrede kaldı. Yıllar sonra tuhaf şekillerde yollarımız kesişti. Yaptığımız programın ilk yarısında ’Bach’ın 2 piyano için C majör piyano konçertosu’ ve ’Bach’ın bir chorale’i üzerine 24 varyasyon’unun alternatifi ile programın ikinci yarısında biraz Radiohead, biraz kendi müziğimden, biraz Billy Strayhorn ve

bir parça da Barber’dan çalmak tümüyle benim yaptığım bir planlamaydı.


Christopher Riley: Klasik işler üretmeye nasıl başladınız?


Fred Hersch: Bu tarz beste yapmaktan utanmamayı (yapamamak, becerememekten dolayı utanmaktan söz ediyor) daha yeni öğrenebildim. Bu konuda kendimi gerçekten ilginç buluyorum. Eğer iyi bir piyanistseniz bu iş sizin için gerçekten zor çünkü bestelediklerinizi kağıt üzerine aktarabilmek için gerçekten yavaş ve ağır olmak zorundasınız. Eğer daha çok doğaçlama çalan biriyseniz sorun yok, bu sefer sizin için daha kolay.


Christopher Riley: Düet çalmak sizin için yabancı bir şey değil, bu tarz çalmanın getirdiği değişiklikler ve farklılıklar nelerdir?


Fred Hersch: Biz birlikte bir dolu iş yaptık. Aslında kolay bir iş değil ikili çalmak ama ben doğrusu ikili müzik icrasının her türünü seviyorum doğrusu. Birlikte ikili olarak Bach, Barber, Strayhorn filan çaldık. Çaldığımız zaman duyduğumuz müzik gerçekten hoşumuza gidiyordu.


Christopher Riley: Bu programınız ne kadar devam edecek?


Fred Hersch: Sanırım bu şekilde çalmaya başlayalı 4-5 yıl filan oldu. Bir süre daha çalmayı düşünüyoruz, bu konuda çok da iddialı değiliz, sadece birlikte çalmayı seviyoruz diyelim. Özellikle Bach çalmaya bayılıyoruz, beni bir Bach çılgını olarak da görebilirsiniz. Ve bir yandan da yazdıklarımı bir başka piyanist çalarken dinlemek de bana hep çok ilginç gelecek. Burada karşılıklı bir saygı durumu var anlayacağınız.


Fred Hersch ve Christopher Riley’in 28 Kasım 2008 Cuma günü Page Auditorium’da verdikleri konser öncesi "The Chronicle Online" tarafından yapılmış mülakattan çevrilmiştir.


Cazkolik.com / 01 Ocak 2009, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.