Cazın ruhunun sahnesinde, masalarında, sandalyelerinde yaşadığı en kutsal mekanlardan biri: Birdand..

Cazın ruhunun sahnesinde, masalarında, sandalyelerinde yaşadığı en kutsal mekanlardan biri: Birdand..

Chicago’nun ünlü müzisyenleri 1920’lerin ortalarında New York’a taşınmaya başladıklarında New York cazın başkenti haline gelmişti bile. Zaten bu yüzdendir ki son 70 yıldır caz ile ilgili her yeni şey hep burada olagelmiştir.

"Birdland"in ismi malumunuz Charlie Parker’ın lakabı "Yardbird"ün dostları tarafından kullanılan daha da kısa hali "Bird" ile yakın ilişkisi var. Parker’ın muazzam yaratıcılığı ve benzersiz müzisyen dehasının yarattığı bir etkilenim olarak mekana ismini vermiştir.

Orijinal "Birdland" 1949 yılının Aralık ayında, 52. Cadde, Broadway tarafında açıldı ve o yıldan beri cazın merkezi olma konumunu halen sürdürüyor. Saat 9 civarında programa başlayan Birdland çoğu zaman sabahın ilk ışıklarına kadar cazın en güzel notalarını, duygularını müşterilerine dağıtıp duruyor.

Bunların yanısıra dönemin pek çok ünlü müzisyeni de kulübün düzenli takipçisi ve müzisyeniydiler aynı zamanda. Count Basie’nin ekibi Birdland’i adeta merkez üssü yapmışlardı, George Shearing "Lullaby of Birdland" isimli albümünü canlı olarak burada kaydetti, Coltrane 60’lı yılların başlarında düzenli olarak burada çaldı, "Live at Birdland"i burada kaydetti.

Eğlence dünyasında yarattığı başarıyı gözönünde bulundurursanız her gece Gary Cooper, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Joe Louis, Marlene Dietrich, Ava Gardner gibi büyük starların mekana gelmesine şaşmamak lazım.

Fakat, müziğin değişen yüzü, rock’n roll’un yeryüzünün tek hakimi olması kaçınılmaz olarak cazda da ciddi kırılmalar yarattı, mekan 1965 yılında kendini kapatmak zorunda kaldı ta ki 1986 yılında Broadway 2745 ile 105. Cadde köşesinde tekrar açılana kadar.

Birdland halen cazın başkentinin en önemli mekanlarından biridir ve yeryüzündeki her müzisyen orada bir nota çalabilmek için çok şeyini feda etmeye de hazırdır. Günümüzün pek çok büyük müzisyeni halen büyük bir keyifle Birdland’in ruhunu kutsamaya devam ediyorlar.

Mekanın kısa tarihi böyle, peki önümüzdeki günlerde, Mart ayı boyunca kimler çalıyor burada bilmek ister misiniz?

Tommy Igoe’nin yönetimindeki Birdland Big Band her Cuma burada öncelikle bunu belirtelim.

Vokalist Hilary Cole eşliğindeki Andy Farber ve orkestrası Mart ayının 29’unda burada...

Sonra, yine martın 15, 22 ve 29’unda Arturo O’Farrill yönetimindeki Cuban Jazz Orchestrası sahne alıyor...

Jim Caruso’nun "Cast Party"si, Mart ayının 9, 16, 23, 30. günleri Birdland’de...

David Berger Jazz Orchestra 10, 17, 24 Martta,

Steve Kuhn, Eddie Gomez ve Al Foster 11, 14 Martta,

George Coleman Quartet 18, 21 Martta,

Enrico Rava Beşlisi 25, 28 Martta,

...ve arada pek çok başka konserle de Birdland tek başına bir caz evreni olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Cazkolik.com / 8 Mart 2009, Pazar
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.