Efsanevi Ronnie Scott?s klübü 50 yaşında...

Efsanevi Ronnie Scott?s klübü 50 yaşında...

28 Ocak 1927 yılında Londra’da Ronald Schatt adıyla doğdu. Doğumundan kısa bir süre sonra annesinden ayrılan babası Jack Scott bir dans grubunun saksafonistiydi ve küçük Ronnie’ye ilk oyuncak kornetini alan da babasıydı. Henüz daha ergenlik yaşlarını süren çok genç bir müzisyen olarak arkadaşı davulcu Tony Crombie ile çevredeki gençlik kulüplerinde birlikte çalmaya başladılar. Trompetçi Johnny Claes ile 1945 yılında dönemin büyük big bandı olan Ted Heath Big Band’e katıldılar. Dönemin ekonomik koşulları, güçleşen geçim şartları, savaş sonrası sosyal güçlükler gibi bir çok etkenden dolayı arkadaşı Johnny Claes ile New York’a gitmeye karar verirler. Zaman içinde dönemin en büyük lüks yolcu gemisi Queen Marry’de müzisyen olarak iş bulan Ronnie bu sayede çok sık New York’u ziyaret etme fırsatı da bulur. Atlantik ötesini sık sık görme ve New York’un müzikal yaşamını solumak, orada duyduğu müzik, cazın bulunduğu yer, bebop derken kişisel ufku çok farkılaşır. Açıkçası gördüklerinden ve duyduklarından fazlasıyla etkilenmiştir. Özellikle 52. Cadde’deki caz kulüpleri, o kulüplerin havası, oralarda çalınan müzikler... Hepsi kendi geleceğini şekillendiren detaylarla doludur. Londra’da bir caz kulübü açma fikri kafasındaı daha Amerika’ya gelmeden olan Scott, New York ziyaretleriyle nasıl bir kulüp açması gerektiğine de karar vermiş olur. İş geçen zaman içinde istediği gibi bir kulübü açmaya kalmıştır ama bunun için 1959 yılına kadar beklemesi gerekecektir.

New York kulüplerinde Scott’ın en dikkatini çeken şeylerden biri de müzisyenlerin birlikte jam yapmalarıydı. Aslına bakılırsa hem bir caz kulübü açma hem de İngiliz müzisyenlerinin Londra’ya gelen Amerikalı müzisyenlerle ve kendi aralarından birlikte jam yapabilmeleri fikri de başından beri istediği şeydi. Özellikle bir anısını şöyle anlatır; "Three Deuces"de Miles Davis’li Charlie Parker Beşlisi çalarken hemen yan kapı kadar yakın bir başka kulüpte Dizzy Gillespie çalmaktadır." Bu ortamın bir benzerinin Londra’da da olmasını çok arzulamıştır tam da o anda.

1959 yılında 32 yaşına basan Ronnie Scott tenor saksafonist ve yakın dostu Pete King ile Soho taraflarında kulüp için uygun mekan bakmaktadırlar. Gerrard Street’de ki 39 numaralı mekanda karar kılarlar. Ronnie Scott 30 Ekim 1959 yılında işte bu adreste açılır... Burası önceleri taksi şöförleri için dinlenme mekanı, çay salonu ve bir sürede dans salonu olarak işletilen bir yer iken artık caz kulübüne dönüşmüştür.

Mekanın açılması için gerekli masrafların bir kısmını Scott’ın üvey babası bin pound vererek karşılanmasına yardımcı olur. Ünlü Melody Maker dergisine açılış için küçük de ilan verirler; açılış gecesi Tubby Hayes Quartet sahne alacaktır. Tabii kendileri de...

2 yıl boyunca İngiliz müzisyenleriyle programlar yaparlar, Amerikalı müzisyenleri getirtmek zordur çünkü Müzisyenler Birliği bir tür koruma sağlamak için yasal zorluklar çıkarmaktadır. Amerikan Müzisyenler Federasyonu ve İngiliz Müzisyenler Birliği’nin aralarında yaptıkları mutabakat sonucu karşılıklı değişim kararı alınır ve Stan Kenton, Louis Armstrong gibi müzisyenlerin gelmelerinin önü açılmış olur. Bu sayede Tubby Hayes Quartet New York’un Half Note kulübüne giderken Zoot Sims ve ekibi ise bir kaç hafta boyunca Londra’da kalmak üzere Ronnie Scott ile anlaşır. Bu grubun içinde Johnny Griffin, Roland Kirk, Al Cohn, Stan Getz, Sonny Stitt, Benny Golson ve Ben Webster gibi müzisyenlerde ara ara çalan müzisyenlerdir. Daha sonraları ara ara bu isimlere dönemin büyük isimleri Bill Evans, West Montgomery, Freddie hubbard, Donald Byrd, Art Farmer gibi isimlerde eklenirler.

Zaman içinde daha büyük yer ihtiyacı taşınma zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir artık. Büyük caz efsanelerini ağırlamak için daha uygun ve ideal bir mekan arama çabaları sonunda 47 Frith Caddesine taşınma kararı alırlar. Eski adresten sadece bir iki sokak uzaklıktadır. Bin pound vererek taşındıkları yerden, yerleşim ve dekorasyon için 35.000 pound harcadıkları yeni ve çok daha lüks mekana geçmişlerdir artık. Bu yeni yer için de caz fanatiği arkadaşları Harold Davison ekonomik olarak katkıda bulunur. Yeni adreste açtıkları yeni ve daha uygun mekandan sonra eski ve ilk kulüplerini de ellerinde tutmaya karar verirler.  Burası daha çok İngiliz olan genç caz müzisyenlerinin alternatif müzik yapmaları için ek bir mekana dönüşür.

Yeni mekan ise 1968 Ekiminde Buddy Rich grubu ile açılır. Yeni mekanın oturma kapasitesi 250 kişiye ulaşmıştır.

Ronnie Scott, 23 Aralık 1969 tarihinde beklenmedik bir şekilde aniden ölür. Beklenmedik derken ağır bir sigara içicisi olduğunu ve son iki yıl boyunca sağlığı ile ilgili pek çok sorunla karşılaştığını, bacaklarından damar tıkanıklığı sebebiyle ameliyat geçirdiğini de ekleyelim.

Ronnie Scott hayal ettiği şeylerin peşinden koşan ve gerçekleştirmek için elinden geleni yapan biriydi. Hayalini kurduğu arkadaşlarıyla birlikte müzik yapma fikri 50 yaşında. Artık orası sadece bir caz kulübü değil aynı zamanda Londra için turistik bir merkez, caz müzisyenleri için ise orada çalmak sınıf atlamakla eşdeğer.

Cazkolik.com / 26 Nisan 2009, Pazar
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.