Les Paul 94 yaşında öldü

Les Paul 94 yaşında öldü

Caz dünyasının gitaristliği kadar mucitliğiyle de tanınan büyük ustası Les Paul, ailesi tarafından yapılan açıklamaya göre 13 Ağustos’ta geçirdiği ağır zatürre ve komplikasyonlara karşı tüm direncini gösterse de, 94 yaşında, ailesinin ve yakınlarının duaları arasında hayata veda etti.

 

20. yüzyılı en çok etkileyen müzisyenlerin içinde olan müzisyen gitaristliği kadar 1930’lu yıllarda geliştirdiği ve kendi adını taşıyan Les Paul gitar stili ile de tanınıyordu. Başarılı gitaristin yarattığı stil sağlam elektrikli gitar gövdesi tasarımında parak bir yenilikçi olarak anılmaktadır.

 

Ünlü Gibson markası için 1952 yılında geliştirdiği gitar tasarımı markanın en çok satan elektrikli gitarı oldu. Günümüzün sayşısız müzik efsanesi halen Les Paul’ün tasarımının eşsiz ve benzersiz olduğunda hem fikir.

 

Lester William Polsfuss ismiyle 9 Haziran 1915 yılında Wisconsin’de dünyaya gelen müzisyen daha 13 yaşındayken batakhanelerde gitar çalmaşa başlamıştı bile. 17 yaşındayken Sunny Joe’nun St. Louis’de ki Wonverton Radio Band’in de çalabilmek için okulu bırakır.

 

İlk kaydını 1936 yılında Rhubarb Red ve blues şarkıcısı Georgia White ile birlikte yapan ünlü müzisyen ertesi yıl kurduğu üçlüye rağmen New York, ulusal radyoda görev almak üzere New York’a taşınır.

 

İlk gençlik yıllarından beri müziğin yanında elektronik ve gitar amplifikasyanlarıyla uğraşmaya meraklı müzisyen 30’lu yıllarda ilk kendi tasarımlarını hayata geçirmeşe başlamıştı. Bu tip işlere yönelmesindeki bir başka etken de ünlü müzisyenin o yılların ticari rekabet ortamında zayıf sesi ve geri planda kalma korkuları kendisini işin bu yanında yeteneğini değerlendirmeye çalışmasına vesile olmuştur. Titreşimsiz gitar tekniği üstüne gitmeye karar veren Les Paul vizyonunu gerçekleştirmek için 1941 yılında Epiphone tesislerinin makinelerini kullanmaya başlar. Savaş yıllarında Hollywood’a yerleşen, müzisyenlik başta olmak üzere gitar tekniği ile uğraştığı işlerin dışında da ordu için, radyolar için farklı çalışmaların içine giren Les Paul gitar tasarımı hayallerini gerçekleştirmesine net bir biçimde yardımcı olan Gibson ile işbirliği yaptığı 1950’li yılların başlarına kadar farklı işlerin içinde dolanır ama bundan sonrası ilk başarılı modelinden sonra kendi yolunu da belirlemiş olur.

 

Cazkolik.com / 14 Ağustos 2009, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.