Cinematic Orchestra Tamirane sahnesinde...

Cinematic Orchestra Tamirane sahnesinde...

İstanbul müzik ve sosyal yaşamın sınırlarını sürekli yeniden tanımlayan bir kent. Dünya üzerindeki İstanbul benzeri metropollerin giderek tutuculaştığı, kendini yenilemede, yenilenmede, modernizmde, kent yaşamı çeşitliliği ve alternativitesi bakımından monotonlaştığı dönemlerde İstanbul sürekli kendini yenilemesi ve sınırları zorlamasıyla ön plana çıkıyor. Bunda elbette 5 bin yıllık bu inanılmaz şehrin her an kendini yeniden keşfetmeye hazır olmasının da büyük payı var.

Daha topu topu bir kaç yıl önce şehrin kalbinin attığı sosyal merkezlerin karşısında belirgin yeni çekim alanları oluşmaya, şehrin belki geçmişinden gelen köklü ve tarihi dokusu yoğun semtleri, zamanla uğradığı sosyal değişimin yarattığı olumsuz tortuları giderek büyük bir hızla üzerinden atmaya başladı. Haliç ve suriçi, eski İstanbul sahip olduğu muhteşem potansiyeli yeni yeni keşfediyor. Aslında bir başka bakış açısıyla geç bile kalındı. Bunu, İstanbul Caz Festivali’nin son bir kaç yıldır konser mekanları çeşitliliğinde de gözlemek mümkün. Bu ihtiyaç var çünkü!

Santral İstanbul içindeki Tamirane şehrin sınırlarını caz alanında da yeniden tanımlayan olağanüstü bir mekan. Ağırlıklı olarak Trip Hop,  Hip Hop, Nujazz, Electrojazz, Lounge, Indie, Electronica ve Funk gibi müzik türlerinin Avrupa ve dünyadaki tanınmış temsilcilerine sahnesinde yer veriyor. Nisan ayında, Micatone’un Türkiye’de verdiği ilk  konserden sonra Tamirane, Mayıs ayında dünyaca tanınmış The Cinematic Orchestra’yı Garanti Caz Yeşili kapsamında ağırlayacak.

İngiltere’nin dünyaya armağan ettiği önemli güncel müzik gruplarının başında gelen The Cinematic Orchestra, 7 kişilik orkestrası, Heidi Vogel’in vokalleriyle, Türkiye’de iki gece üst üste vereceği ilk konserle Garanti Caz Yeşili kapsamında 21 Mayıs Cuma ve 22 Mayıs Cumartesi akşamları Tamirane’de olacak. Tamirane’nin bahçesini de kapsayacak konser düzeni, izleyicilere yazın ilk günlerinde açıkhava hissini de vaat ediyor. Bestelerinde Caz, Electronica, Trip Hop ve Ambient gibi eksenleri bir araya getirerek müzik türlerinin sınırlarını zorlayan The Cinematic Orchestra’nın vereceği unutulmaz konserlerin biletlerini altta linkini vereceğimiz Biletix’ten temin edebilirsiniz.

Jason Swinscoe tarafından 1999’da kurulduğu günden bu yana çıkardıkları birçok albüm, single ve film müziğiyle müzik otoriteleri tarafından her daim alkış toplayıp Türkiye dahil, dünyanın her yerinde hayranları olan The Cinematic Orchestra, aynı zamanda konserlerde sergiledikleri büyüleyici performanslarla da biliniyor.

Londra’da kurulan gruba yıllar içerisinde birçok müzisyen dahil oldu, Patrick Watson, Fontella Bass, Roots Manuva gibi birbirinden farklı tarzlara sahip güçlü vokaller katkı getirdi. "Motion", "Everyday", "Man with a Movie Camera", "Ma Fleur" albümleri otoriteler tarafından tam not aldı. "Live at The Royal Albert Hall" albümü grubun Royal Albert Hall’daki unutulmaz konserinin kaydını içeriyor. The Cinematic Orchestra’nın besteleri birçok toplama albümde yer alıyor, yedi single’ın yanı sıra, grup bir de Disney yapımı "The Crimson Wing" filmi için soundtrack yaptı; "Les Ailes Pourpes: Le Mystére des Flamants".

Müzik tarihinin yazıldığı bir yer olarak addedilen The Royal Albert Hall’da (Londra) binlerce kişiye verdiği konserle ve Sonar (İspanya), Fuji Rock (Japonya), Montreux Jazz Festival (İsviçre) ve Big Chill Festival (İngiltere) gibi dünyanın önemli festivallerinde önde gelen grup olarak sahnelediği performanslarıyla hayranlarının karşısına çıkan The Cinematic Orchestra, bu kez İstanbul Tamirane’de kentin müzikal hafızasına önemli bir iz bırakacak.

Müzikleri, "Grey’s Anatomy", "Criminal Minds" ve "Ugly Betty" gibi onlarca bilinen dizide kullanılmış olan The Cinematic Orchestra’nın, "Everyday" albümü ise İngiltere’de yılın albümü seçildi. Grup, Dziga Vertov’un 1929 yapımı "Man with the Movie Camera" adlı sessiz filmine yaptığı film müziğiyle isminin "cinematic" tarafına vurgu yaparken, Türkiye dâhil, dünyanın birçok şehrinde bu filmin gösterimi esnasında filmin müziğini canlı olarak icra etti.

Cazkolik.com / 19 Nisan 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.