17. İstanbul Caz Festivali resmi açılış töreni yapıldı.

17. İstanbul Caz Festivali resmi açılış töreni yapıldı.

İKSV tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen ve İstanbulluları dünyaca ünlü müzisyenlerle buluşturmaya başlayan 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 1 Temmuz Perşembe akşamı gerçekleştirilen açılış töreni ve konseriyle başladı. Uzun yıllardır İKSV’yi destekleyen The Marmara Hotels’e ait, boğazın eşsiz mekânı The Marmara Esma Sultan’da düzenlenen törenin sunuculuğunu Şevval Sam üstlendi.

Açılış töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı. Eczacıbaşı konuşmasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak, İstanbul Caz Festivali kapsamında müzikseverlerin kültür yaşamlarını zenginleştiren konserler düzenlerken Türkiye ve Avrupa’dan sanatçıları bir araya getiren European Jazz Club platformu ve genç müzisyenlere festivalde alan açan Genç Caz konser serisi gibi projelerle ülkemizde cazın gelişimini desteklemekten de gurur duyuyoruz. Geniş kitlelere ulaşan açık hava konserlerinde festival, ?Chick Corea Freedom Band, Grace Jones, Seal ve Şakir Eczacıbaşı anısına düzenlenen konseriyle Tony Bennett’ı ağırlıyor. İstanbul’u bir caz kentine dönüştüren İstanbul Caz Festivali bu yıl, bu alandaki girişimlerini farklı bir boyuta taşıyarak, düzenlediği Tünel Şenliği’yle festivali konser mekânlarından sokaklara ve meydanlara taşıma yolunda yeni bir adım atıyor.” dedi.

13 yıldır Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin sponsorluğunu üstlenen ?Garanti Bankası adına plaket alan Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere konuşmasında “Cazın usta isimlerini Türk izleyicisiyle buluşturan ve İstanbul’un renklerinden biri haline gelen festivalin ana sponsorluğunu, tam 13 senedir büyük bir keyifle üstleniyoruz. Festivalin, müzikseverlerin merakla ve özlemle beklediği etkinliklerden biri olması ve her yıl artan bir ilgiyle izlenmesi, bu amaca hizmet ettiğimiz için bizleri çok gururlandırıyor. Cazın, ülkemizde daha geniş kitlelerce tanınmasında ve sevilmesinde tartışılmaz bir payı olan festivalin, aynı heyecan ve başarıyla uzun yıllar boyunca devam etmesini diliyor, festivali büyük bir özveriyle hazırlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Törende Garanti Bankası’nın yanı sıra, 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, festivale en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Emirates Havayolu, WestLB AG ve Matraş ile festivale destek olan ?İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na da teşekkür plaketleri sunuldu.

Plaket töreninin ardından 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin ?“Yaşamboyu Başarı Ödülü”, 40 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de caz müziğin tanınması, sevilmesi ve benimsenmesinde önemli rol oynayan, ülkemizin en önemli caz yazarlarından ve radyo program yapımcılarından Hülya Tunçağ’a verildi.

Festivalin açılış gecesi, plaket töreninin ardından Türkiye caz sahnesinin önemli isimlerini buluşturan İstanbul Jazz Stars’ın konseriyle devam etti. Vokallerde ?Sibel Köse, Melis Sökmen ve Feyza Eren, trompette İmer Demirer ve gitarda ?Neşet Ruacan’ın solist olarak yer aldığı açılış konseri tam bir yıldızlar geçidi oldu. “İstanbul Jazz Stars” adı altında, bu geceye özel olarak bir araya gelen kadroda; gitarda Cem Tuncer, trombonda Hakan Çimenot, trompet ve tuşlu çalgılarda ?Halil İbrahim Işık, tenor saksofonda Engin Recepoğulları, davulda Cem Aksel ve basta Erdal Akyol yer aldı.

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 50’nin üzerinde konser, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 300’ü aşkın sanatçıyla yine İstanbul’u bir caz kentine dönüştürmeye hazırlanıyor. Şehrin çeşitli mekânlarına yayılacak Uluslararası İstanbul Caz Festivali konserlerine bu yıl, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon, ?Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan ev sahipliği yapacak. Bu yıl festival mekanlarında İKSV’nin Resmi İletişim Sponsoru Vodafone’un  teknoloji desteğiyle basın köşeleri oluşturulacak. Medya mensupları, festival mekanlarındaki basın köşelerinden, Vodem’ler aracılığıyla internete mobil olarak bağlanılabilecek.

İstanbul Caz Festivali’nde ilk hafta sonu coşkusu...

İstanbul Caz Festivali ilk hafta sonunda gerçekleştirilecek Tünel Şenliği, Haftasonu Partisi ve Caz Vapuru’yla tüm şehre yayılıyor! Festival bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Tünel’i bir şenlik alanına çevirecek. 3 Temmuz Cumartesi günü düzenlenecek ?Tünel Şenliği’yle festival, kentin kültür-sanat yaşamının nabzının attığı Tünel ve ?Galata bölgesinde “festival içinde festival” yaratacak.

Coca-Cola eş-sponsorluğu ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ?Tünel Şenliği, 3 Temmuz Cumartesi akşamı saat 18.00’den itibaren gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek. Seyirciler şenlik biletleriyle Salon, Nardis Jazz Club, Muammer Karaca Tiyatrosu ve özel bir konser ile kapılarını festival izleyicilerine açacak olan Hollanda Konsolosluğu Bahçesi gibi farklı mekânlar arasında mekik dokuyarak gece boyunca birçok konser izleyebilecek. Şenlikte, Tünel ve Galata meydanlarında kurulacak ana sahnelerde ardı ardına konserler gerçekleşirken, Beyoğlu–Şişhane-Galata-Asmalımescit bölgelerinde sokaklarda ve değişik mekânlarda gerçekleşecek atölye çalışmaları, özel sergiler, ikramlar ve etkinliklerle, “festival içinde festival” geç saatlere kadar devam edecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Pori Belediyesi Konservatuarı, Nardis Jazz Club ve Galata Derneği ortaklığında, toplumlararası diyaloğu arttırmak amacıyla geliştirilen “İstanbul-Pori Networking” projesinin ilk ayağı da festival kapsamında gerçekleştirilecek. 3 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.30’da, Tünel Şenliği kapsamında Salon’da gerçekleştirilecek, Sirkka Kosonen’in Jari Perkiomaki Quartet’e eşlik edeceği konser, Türkiye ile Finlandiya arasında müzikal köprüler oluşturmaya yönelik uzun soluklu bu projenin ilk ürünü. Proje, 17 ve 18 Temmuz’da Önder Focan’ın Pori Jazz Cafe’de vereceği konserlerle devam edecek.

Festival, İKSV binasında yer alan Salon’da gerçekleştirilecek Hafta Sonu Partileri ile konuklarına funk, soul, Latin ve afro-beat tarzlarının en gözde gruplarıyla neşe ve coşku içinde geçecek geceler yaşatacak. 2 Temmuz Cuma akşamı saat 23.00’te Salon’da gerçekleşecek Hafta Sonu Partileri’nin ilk gecesinde basgitarda “slap” tekniğinin yaratıcısı, Amerikalı bariton şarkıcı, müzisyen, besteci ve plak yapımcısı Larry Graham ve uzun yıllar Prince ile dünyayı turladığı grubu Graham Central Station sahne alacak. 

İstanbul Caz Festivali’nin vazgeçilmezleri arasında yer alan Caz Vapuru, 4 Temmuz Pazar günü İstanbullu caz severlere Boğaz sularında eğlenceli bir gün yaşatacak. ?Caz Vapuru, saat 11.00’de Kabataş Vapur İskelesi’nden hareket edecek. Caz Vapuru’nun bu yılki konukları, New Orleans’lı, enerjik bando The Panorama Jazz Band ve repertuarlarında caz standartlarından ünlü müzikallere çeşitli parçalar bulunan İstanbul Saksafon Kuartet olacak. Caz Vapuru, İstanbul Boğazı boyunca giderek Anadolu Kavağı’na ulaşacak, iki saatlik bir moladan sonra saat 16.00’da Kabataş’a geri dönecek.

17. Uluslararası Caz Festivali "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Hülya Tunçağ’a verildi...

Hülya Tunçağ Balıkesir’de doğdu. Kendi deyimiyle çocukluğundan beri “müthiş bir radyo dinleyicisi”ydi. 1967’de, İzmir Radyosu’nun Hafif Batı Müziği Servisi için açtığı sınavı kazandı. 1968 yılında yarım saatlik ilk caz programlarını hazırlamaya başladı. İzmir Radyosu’ndaki ilk açıklamalı caz programı olan 36 bölümlü "Doğuşundan Günümüze Dek Caz" ise 1970’te yayına girdi. 1972’de, TRT Radyo 3’de hâlâ cumartesi geceleri yayınlanmakta olan, yeni kayıtları, modern albümleri tanıttığı en uzun soluklu programını hazırlayıp sunmaya başladı. “Günümüzde Caz” denince akla gelen Tunçağ, radyo programlarının yanı sıra yazıları, röportajları ve yapımcılığını üstlendiği caz albümüyle de tanınıyor. Engin caz bilgisi ve sevgisini her fırsatta paylaşan, özenle hazırladığı programlarla nice dinleyiciye caz zevkini aşılayan Hülya Tunçağ, 2005 yılından bu yana Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin danışma kurulunda da görev alıyor.

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali açılış töreni plaket listesi (veriliş sırasıyla)

Festivale katkıda bulunanlar.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Akif Koçyiğit adına Genel Sekreter Yardımcısı.

Festivale en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları;
Emirates Havayolu Bahar Birinci adına Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Müdürü
WestLB AG Andreas Schröter adına Genel Müdür
MATRAŞ Zeynep Matraş adına İç Piyasa Yöneticisi     

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali Resmi İletişim Sponsoru
VODAFONE Gökhan Öğüt adına Vodafone Türkiye Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali Sponsoru
GARANTİ BANKASI Nafiz Karadere adına Genel Müdür Yardımcısı

Cazkolik.com / 02 Temmuz 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.