52. Cadde`nin müziği ve ruhu dünyaya Kocaeli`den yayılıyor!

52. Cadde`nin müziği ve ruhu dünyaya Kocaeli`den yayılıyor!

Caz ile biraz yakından ilgilenen müzikseverlere 52. Cadde derseniz gözleri hemen parlar, cazın başkenti New York ise New York’un da caz merkezi 52. Cadde’dir. Özellikle de kırklı, ellili yıllarda.

Şimdi de söze bir başka uçtan girelim, sonra bunları birleştiririz.

Kocaeli Üniversitesi’nde felsefe doktorası yapan araştırma görevlisi Fehmi Ünsalan ile özel bir hastanede hekimlik yapan ama bir yandan da aynı üniversitenin Tıp Fakültesi’nde "Tıp Tarihi ve Etik" üzerine doktorasını hazırlayan Hande Arpat bir süre önce üstlendikleri tüm bu görevlerin yanısıra bir de yaşadıkları bölgeye dönük düşündükleri bir başka projeyi daha hayata geçirmekle meşguller.  Yapmayı istedikleri ise Kocaeli’nde bir caz festivali düzenlemek!

Haklı olarak, İstanbul gibi bir metropolün kıyısında ve 70 bin kişilik öğrenci nüfusuna sahip bir şehir olmasına rağmen Kocaeli’nin oldukça zayıf kültür sanat hayatından şikayetçiler.

Bu konuda ilk olarak Kocaeli Kültür Kollektifi isimli bir oluşumu hayata geçiren Ünsalan ve Arpat aynen kendi söyledikleri gibi işe ’bu durumu değiştirmek için’ modern insanın yaşadığı coğrafyanın kaderine itiraz ederek yola çıkmışlar.

Kolektif çevresinde bir araya gelerek öncelikle yapmayı düşündükleri caz festivali ile ilgili faaliyete geçen Ünsalan ve Arpat’ın festival çabaları giderek daha somut gelişmelerle zaman içinde netleşecek. Biz de Cazkolik olarak sevgili Fehmi Ünsalan ve Hande Arpat’ın bu içten çabalarının başından sonuna yanında ve destekçisiyiz.

52. Cadde ise Kültür Kolektifi projesinin bir başka ayağı. Ünsalan ve Arpat’ın birlikte hazırlayıp sundukları bir radyo programı. En başta yazdığımız gibi cazın en önemli caddesi olan 52. Cadde’nin ruhunu programlarına isim olarak veren Ünsalan ve Arpat bu konuda bize gönderdikleri açıklamada; "... Bu bağlamda bir süredir hayalini kurduğumuz radyo programı projesine de "52nci Cadde" programı ile bir başlangıç yapmış bulunmaktayız.

Caz tarihinde 52. Cadde’nin önemi malum, en büyük ustaların elinden tutup, onları var kılan heyecanların mekanı 52. Cadde...

Bizim programımız da, aynı heyecanla yola çıkmış festival projemizin ilk adımı olarak değerlendirilebilir. 52. Cadde, her pazartesi saat 22-24 arası banttan yayınlanmakta ve 94.8 frekansı üzerinden Kocaeli, çevre iller ve Anadolu Yakası’ndan dinlenebilmekte. Programı birlikte hazırlayıp sunmaktayız. Temel derdimiz insanları aslında cok da yabancı olmadıklarını düşündüğümüz bir müzik olan caz ile karşsı karşıya getirmek.

Programımız yapı olarak statik ve düzenli bir forma sahip değil (zaten iki saatlik bir programın bunu kaldırmasının kolay olmadığını düşünüyoruz). Ancak özetlemek gerekirse her program kendimize ait bir şablon üzerinde bütünsel bir yapı oluşturma çabasında hazırlanıyor. Örnek olarak her programda bir caz standardının farklı iki versiyonunu sunarak dinleyicinin dönem, enstrüman ve kökene bağlı olarak cazın şarkıyı nasıl başkalaştırdığını analiz etmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra sinemada-popüler müzikte caz tınıları, güncel caz haberleri, canlı performans değerlendirmeleri, enstrümanlar ve söz konusu enstrümanlar ile özdeşleşmiş müzisyenlerin tanıtımı, nu-caz, dünya müziği ve ülkemiz cazcılarının eserlerinin değerlendirildiği bölümler aracılığıyla dinleyicinin rahatça kaybolacağı caz evreninde kendine bir yol çizmesini hedefliyoruz.

Örnek olarak ilk programımızda ragtime’dan nu-jazz a olabildiğince düz bir çizgi çekmeye çalışıldı. Bu yolu çekerken de dinleyicinin kaybolmasını engelememek adına trompet (ve saksafon) tınılarının hakim olduğu eserler seçildi." diyorlar.

Hem sevgili Ünsalan ve Arpat’ı itiraz etmeyi bilen ve isteyen modern yüreklerinden dolayı kutluyoruz hem de içtenlikle destekçileriyiz. Umarız en kısa zamanda bu iki hayalperest sayesinde Kocaeli’de bir caz festivaline kavuşur... Çünkü bu dünyada umulmayanı ancak hayal edenler başarabilir.

Cazkolik.com / 19 Ekim 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.