Erkan Oğur, iki büyük gitar ustası Philippe Catherine ve Sylvain Luc ile 8 Aralık akşamı aynı sahneyi paylaşacak...

Erkan Oğur, iki büyük gitar ustası Philippe Catherine ve Sylvain Luc ile 8 Aralık akşamı aynı sahneyi paylaşacak...

Ustalar Aynı Sahnede!

Avrupa cazının iki önemli gitaristi; Belçika`dan Philip Catherine ve Fransa`dan Sylvain Luc, telli aletler üstâdı Erkan Oğur ile buluşuyor. Sanatçıların her birinin eserlerinin ortak seslendirileceği konserde Cemal Reşit Rey izleyicisi, modern caz gitarının bu üç ustasının sürprizleriyle buluşacak. Yılın son ayı olmasına rağmen 2011 yılının en ilgi çeken konserlerinden biri olmaya aday gecenin buluşturdu üç isim ayrı ayrı kendi ülkelerinin en önemli isimleri arasında sayılıyor. Gelin bu üç isme kısaca göz atalım;

Erkan Oğur 1954 yılında dünyaya gelen sanatçı, 5 yaşında keman çalmaya başladı. Ankara Üniversitesi`nde başladığı üniversite eğitimine, Münih Üniversitesi`nde Fizik okuyarak devam eden Oğur burada geçirdiği üç yılın ardından tamamen müzikle ilgilenmek istediğini karar vererek üniversiteyi terk eder. Bu dönemde Türk müziği seslerine olan ihtiyacı nedeniyle perdesiz gitarı yaptı. 1980`de başladığı İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü`nden 1984 yılından mezun oldu. Konservatuarda sınıf arkadaşı olan İsmail Hakkı Demircioğlu ile birlikte halk müziği çalışmalarına ağırlık verdi.

Sylvain Luc "Teknik anlamda ustalık hiçbir zaman benim için bir hedef olmadı. Müzik bir yarışma değildir. Müziği yaparsınız, müziği yaşarsınız. Müzik paylaşmaktır ; müzik, insanları ayırıp birbirinden uzaklaştırmamalıdır." diyen Frensız gitar ustası Luc gitarla henüz dört yaşındayken tanıştı. Daha sonra Bayonne Konservatuarı`nda 10 yıl çello çalıştı. 1988`de Paris`e yerleşen sanatçı bir yandan aranjör, besteci ve eşlikçi olarak popüler müzisyenlerle çalışırken bir yandan da Richard Galliano Trio`da bas gitar ve Eric Le Lann ile gitar çalarak caz müziğin içinde yer almaya devam etti. Zamanla bir çok önemli müzisyenle tanıştı.1993 yılında Godin Guitars`ın dünya temsilcisi olan Luc`un Piaia adlı ilk albümü aynı yıl içinde yayınlandı. Fransa ve birçok başka ülkede kayıtlar yapan gitaristin bir kısmı solo; bir kısmı ise dünyaca ünlü müzisyenlerle ortak çalışmaların ürünü olmak üzere, 1993 - 2011 yılları arasında toplam 13 albümü yayınladı.

Philip Catherine, 8 Aralyık akşamı aynı sahneyi paylaşacak üç müzisyenin en kariyerli ve tecrübeli ismi Catherine altmışlı yıllardan itibaren Avrupa cazının önde gelen isimleri arasında yer aldı. Gerek Chet Baker, Larry Coryell, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Charles Mingus gibi büyük sanatçılarla olan çalışmaları, gerekse de müziğe olan bağlılığı ve kendine has yorumu ile, caz dünyasının en önemli ve etkili figürlerinden biri oldu. Brassens ve Django Reinhardt gibi dönemin önde gelen cazcılarını dinlemeye başlamasıyla gitara olan ilgisi arttı ve kendini bu yönde geliştirmeye başladı. Henüz 18 yaşındayken Lou Bennet ile Avrupa`yı turladı. 1971 yılında Jean-Luc Ponty`in beşlisiyle çalmaya başladı. Aynı yıl kendi ismiyle yaptığı ilk çalışma olan Stream adlı albümü 1974 ve 1975`de September Man ve Guitars takip etti. Böylece caz dünyası sadece parlak bir gitaristle değil, aynı zamanda yetenekli bir besteci ile de tanışmış oldu. Müzik kariyeri boyunca sayısız ödül kazanan Philip Catherine`in Live isimli çalışması 1997`de Jazz Nu tarafından yılın en iyi albümü seçildi. 2000 yılında yayınladığı Blue Prince ile 2002 yılında raflarda yerini alan Summer Night albümü birçok ödül topladı. Philip Catherine`nin, usta Fransız gitarist Sylvain Luc ile birlikte sahne aldığı birkaç konser öylesine başarılı oldu ki, ikili, düzenli olarak beraber konser verme kararı aldı.

Cazkolik.com / 30 Kasım 2011, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.