Trombon efsanesi Bob Brookmeyer 82 yaşında öldü

Trombon efsanesi Bob Brookmeyer 82 yaşında öldü

Tıpkı çaldığı enstrüman trombon gibi caz müziğinde bütünleyici bir müzisyendi Bob Brookmeyer. Büyük bir trombonist, besteci ve aranjör olarak sayısız caz parçasına hayat verdi. Caz tarihine geçen pek çok grubu kuran ve yaşatan isimlerden biri olan Brookmeyer son olarak Ekim ayı sonunda en yeni albümü Standards`ı yayınlamıştı. Hala aktif olarak müziğin içinde olan büyük bir ustaydı ve son albümüyle gurur duyuyordu. Her cümlesine, her satırına emek verdiğini söylediği son albümü artık tıpkı önceki kayıtları gibi yaratıcısı olmadan yoluna devam edecek.

 

Öldüğü günden bir kaç gün sonra, yani 19 Aralık 1929 yılında dünaya gelen Brookmeyer babası Elmer`in müziğe olan tutkusu yüzünden küçük yaşta klarnetle tanıştı. Klarnetle ilişkisi uzun süren Brookmeyer esas enstrümanı trombona 1943 yılında geçti. O da şöyle oldu, bir yaz günü özel bir açıkhava konserinde çalmak üzere anlaşan bir grubun tromboncusu gelmeyince yerine iş bulmak amacıyla Brookmeyer geçer. Gerçi, esas nedenin çene yapısındaki dental sorundan kaynaklandığı bilinmeyen bir şey değildir ama bu sebepte hızlandırmış olabilir. Konservatuvar eğitimi sonrası KC Tucker`ın grubunda bulduğu üç aylık işle hem Amerikayı gezer hem de artık profesyonel dünyası başlamıştır.

 

1960 yılında Gerry Mulligan, aynı yılın sonlarında Clark Terry ile kurduğu ekiplerle çalar. Bu yıllarda başında bir çok arkadaşı gibi alkol sorunu vardır, bu yüzden yaşadığı problemler neticesinde daha kolay bir iş olan TV stüdyo müzisyenliğine geçer. Bu sorununu 1976 yılında aldığı profesyonel yardım sayesinde atlatmayı başaran Brookmeyer bundan sonrası için daha uzun ve başarılı bir hayatın içinde olmuştur.

 

Büyük ustaya caza kattıkları için teşekkür ediyoruz.

 

(Bob Brookmeyer ölüm haberini ileten tromboncu Emre Kayhan`a teşekkürler)

 

Cazkolik.com / 17 Aralık 2011, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.