23. Akbank Caz Festival akşam düzenlenen toplantıyla programını duyurdu. Festivale kısa bir bakış yazıda.

23. Akbank Caz Festival akşam düzenlenen toplantıyla programını duyurdu. Festivale kısa bir bakış yazıda.

Dün, yıl boyu İstanbul`un yaşadığı en sıcak günlerden biriydi ama gittiğimiz toplantı bize yılın en serin ve güzel konserlerine tanıklık edeceğimiz yeni bir festivalin müjdesini verdi. 23. Akbank Caz Festivali 25 Eylül - 12 Ekim 2013 tarihleri arasında bize `Cazın Ustaları`ndan `Yeni Dünyadan Sesler`e, `Avrupa`dan Caz ve Ötesi`nden, `Caz ve Sinema`ya, `Müziğin sıradışı Kadınları`ndan `Eğlenceli ve Farklı Sesler`e kadar İstanbul dört bir yanına dağılan salonlarda 17 gün boyunca sonbahar şehrin caz halini yaşatacak.

Bu haberde kısa bir toparlama yaparak öncelikle bu yıl ki festivalin öne çıkan konserlerine bakacağız ama daha geniş ve ayrıntılı haberimizi ise ayrıca duyuracağız.

23. Akbank Caz Festivali `Cazın Ustaları`nda bu yıl aynı zamanda Avrupalı ustaların resmi geçidi olacak.

Enrico Rava, John Surman ve Mare Nostrum

festivalde...

Festival ağır toplarının toplandığı bu bölümde İtalyan ve dünya caz trompetinin en iyi seslerinden biri olan Enrico Rava`yı son projesi `Rava Tribe` ile izleyeceğiz. Enrico Rava İstanbul`da en son İmer Demirer ile ortak bir konserde yer almıştı, sanatçıyı bu kez İtalyanların dünyaya armağanı, 35 yaşındaki caz tromboncusu Gianluca Petrella ve tamamı İtalyan olan müzisyenlerle, yani `Rava Tribe` ekibiyle 27 Eylül akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde izleyeceğiz.

* * *

Cazın Ustaları`nın da ustası kabul edersek kimse şaşırmaz... Modern cazın dünyaca ünlü İngiliz sanatçısı, son albümü Saltash Bells ile ödül de kazanan John Surman 28 Eylül akşamı Cemal Reşit Rey`de Türkiye de azımsanmayacak sayıda seveniyle buluşacak.

* * *

Bu bölümde öne çıkan bir diğer konser ise yine ülkemizde çok sayıda seveni olduğuna inandığımız bir ekip; Mare Nostrum. Özellikle 2008 yılında yayınladıkları albümle büyük bir çıkış yapan İtalyan trompetçi Paolo Fresu, Fransız akordiyonist Richard Galliano ve İsveçli piyanist Jan Lundgren trio formatının sadece Avrupada görülebilecek lezzetteki tadını bize bu konserde verecek. Yani, 28 Eylül günü kimselere söz vermeyin ve biletlerinizi şimdiden alın, hem John Surman ve hem Mare Nostrum aynı gün sizi bekliyor.

Başka ustalar `Yeni Dünyadan Sesler` bölümünde buluşuyor...

Amerikan cazın yaşayan en iyi trompetçileri

arasında gösterilen Jim Rotondi ve Nicholas

Payton festivalde...

Eğer cazı Amerika üzerinden okuyan ve seven bir cazseverseniz size kesinlikle kaçırılmayacak iki isimden biri Jim Rotondi. 26 ve 27 Eylül akşamları Nardis sahnesinde bize bir New York caz club gecesi yaşatacak Rotondi trompet solosu denilince 51 yaşındaki büyük sanatçının eline su dökecek isim azdır. (Olan bir diğeri Nicholas Payton`da yine festivalde zaten)

Payton demişken hemen onun konserine geçelim; Amerikan caz sahnesinin en lirik tonlarından birine sahip olan Nicholas Payton günümüzde cazın gerçek süperstarlarından. 2 Ekim akşamı Babylon`da sahne alacak bu büyük ismi izlemek hem sonbaharda hem yıl boyu yaşanacak en iyi caz deneyimlerinden biri olacak, bu kesin!

Mulatu Astatke, Kurt Rosenwinkel ve Cassandra

Wilson festivalde...

Bu bölümde öne çıkan isimler de birbirinden önemli... En son iki yıl önce Babylon`da sahne alan Mulatu Astatke bu kez Hüsnü Şenlendirici ve Mısırlı Ahmet ile farklı bir proje gerçekleştirecek. Yaşayan gitar gurusu Kurt Rosenwinkel 1 Ekim akşamı yine Babylon`da albümünde de çalan dehşet bir kadroyla çalacak. Caz vokalin divası Cassandra Wilson bu kez farklı bir projeyle 23. Akbank Caz Festivali`nde. Yenilikçi caz topluluğu Harriet Tubman öle kimi deneysel özellikler de içeren bir projeyle festivale gelecek sanatçı tecrübesine farklı tonlar da eklemekten çekinmiyor.

Mos Def İstanbul`da.

Caza yakınlığıyla tanınan Mos Def 5 Ekim akşamı Lütfü Kırdar`da Chris Dave and The Drumhedz ile sadece cazseverleri değil hip hop ve farklı türlerin meraklılarını da konsere toplayacak.

* * *

Avrupa`dan Caz ve Ötesi

Bu yıl Avrupa caz sahnesi öne çıkıyor dedik ve cazın ustaları kısmında üç önemli ismi saydık. Bu bölümde de Avrupalı müzisyenler var fakat daha farklı projelere sahip isimler. İsveçli piyanist, bir doğaçlama ustası Mattias Nilson, Arnavut şarkıcı Elina Duni (ki bayılacaksınız), Edison Caz Ödülü sahibi Martin Fondse ve Norveç Grammy`si sahibi Helge Lien Trio bu bölümün tadına doymayacağınız konserleri olacak.

Bu haberde kısa bir derleme yaptığımız için son olarak Malavili İngiliz kadın ses Malia`nın çok sevilecek bir konseri olacağın inandığımız Nina Simone şarkıları, başarılı genç şarkıcılardan Sophia Hunger`ın ozan şarkıcı konserini ve İstanbul`dan Cazın Farklı Renkleri başlığı altında buluşan Jehan Barbur & İlhan Erşahin, Birsen Tezer, Ece Göksu & Neşet Ruacan, Evrim Demirel, Tamer Temel, For Ensemble gibi Türkiye caz sahnesinin öne çıkan isimlerini arka arkaya izlemek bize harika bir sonbahar yaşatacak demektir.

* * *

Ve... sayısız farklı renklilik ve detayın buluştuğu diğer konseptleri de detaylı haberimiz içinde ayrıca bulabilirsiniz.

Cazkolik.com / 15 Ağustos 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.