Sabaha acı bir haberle uyandık: Caz basın sıradışı yetenekli ismi, gerçek bir virtüöz Kürşat And`ı kaybettik.

Sabaha acı bir haberle uyandık: Caz basın sıradışı yetenekli ismi, gerçek bir virtüöz Kürşat And`ı kaybettik.

Salı sabahı güne acı bir haberle uyandık. Türk caz sahnesinin en önemli ve sevilen isimlerinden, kiminle konuşsak ve kendi izlediğimiz zamanlardan da tanığı olduğumuz bir virtüöz, tutkulu bir müzisyen olan İzmirli caz basçısı Kürşat And bu sabah kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etti. Öncelikle Cazkolik ve caz camiası olarak sevgili And`a allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz.

* * *

Henüz çok genç, kırklı yaşların sonlarında iken iki kez üstüste geçirdiği kalp ameliyatını atlatamayan And arkasında mükemmel yetiştirdiği biri müzisyen iki harika kız evlat ile sayısız anı ve dost, başarılı konser ve albümler bıraktı.

* * *

İzmir caz çevresinin önde gelen ismi ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası`nın kontrbasçısı olan Kürşat And hem klasik müziğin hem cazın ülkemiz içinde yaşayan en iyi ve usta isimlerindendi.

Vefatı haberini alır almaz yakın dostu olduğunu bildiğimiz ve birlikte epey konser ve albümlerde çalan sevgili Ateş Tezer`i aradık. Uzun yıllar öncesine dayanan dostu için oldukça üzgündü. Mükemmel bir dost ve basçıyı kaybettiğimizi söyleyen Tezer her iki müzik türünde de dikkat çekici tekniğe sahip olduğunu söylediği And`ın özellikle kızlarına olan sevgisi ve caza tutkusundan söz etti. Ankara ve İstanbul caz festivallerinde pek çok konserde yer alan, (fotoğrafında gördüğünüz gibi) konser esnasında enstrümanıyla girdiği tutkulu ilişki konseri izleyenler tarafından heyecanla izlenen And aynı zamanda İtalya da da çok sayıda projenin içinde yer aldı.

* * *

Hem And`ın yakını hem birlikte bir çok konserde ve "8" isimli albümünde yer almış sevgili Önder Focan ile And`ı konuştuk. Focan`ın ilk sözü müthiş müzisyenliğine dair oldu. And`ın gerçek bir virtüöz olduğundan söz eden Focan, tıpkı Ateş Tezer gibi And`ın aslında pek çok kişinin bilmemesine rağmen elektrik basta ne kadar iyi bir isim olduğunun da altını özellikle çizdi. Hastalığı süresince telefonla sürekli temas halinde olduğu dostunun kaybından duyduğu üzüntü her cümlesinden dökülen Focan böylesi insanların bu kadar genç yaşta aramızdan ayrılmalarının kendisine acı verdiğini özellikle belirtti. Uzun zamandır İstanbul sahnelerinde, festival ve konserlerde pek görünmeyen And`ın Nardis`te en son yaklaşık on yıl kadar önce soğuk bir Ocak ayı günü, Didier Lockwood`un kardeşi olan müzisyen ve davulcu Can Kozlu ile aynı sahneyi paylaştıklarını, ondan sonra da bir daha ağırlama şansı bulamadıklarından üzüntüyle bahsetti.

* * *

Telefonla ulaştığımız ve Kürşat And ile birlikte çalan isimlerden sevgili Kerem Görsev`le de konuştuk. Türkiye`nin yetiştirdiği en iyi müzisyenlerden olduğunu söylediği dostunun çok erken ve üzücü bir kayıp olduğunu belirten Görsev`de And`ın caza ve müziğe olan tutkusundan hayranlıkla söz etti.

* * *

Konuştuğumuz bir diğer isimde sevgili ustamız Emin Fındıkoğlu oldu. Kürşat And`ı uzun zamandır yakından tanıdığını ama ancak bir kez Ankara`da Tuna Ötenel`le birlikte bir özel partide çaldıklarını söylediği And`ın kendisi de İzmir de yaşayan duayen Cüneyt Sermet`le olan yakınlığından ve dostuklarından söz ederek, 90 yaşını aşan Türk caz efsanesinin And`ın üzerinde emeği olduğunu özellikle vurguladı.

* * *

Son yıllarda İstanbul caz ortamında pek sık görünmeyen ama İzmir`in önde gelen sahnelerinde sık sık çalan sanatçıyı caz dünyası olarak çok özleyeceğiz.

Fotoğraftakiler: Tuna Ötenel`in "How Much Do You Love Me?" isimli albümünde çekilen fotoğrafta (soldan sağa) Ateş Tezer (davul), İmer Demirer (trompet), Neşet Ruacan (gitar) ve Kürşat And (bas), piyanoda Tuna Ötenel.

Cazkolik.com / 08 Ekim 2013, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.