Avrupanın saygın caz ödülü Edison yeni isimler ve albümlerden oluşan 2015 adaylarını belirledi.

Avrupanın saygın caz ödülü Edison yeni isimler ve albümlerden oluşan 2015 adaylarını belirledi.

Bu yıl 55 yaşını kutlayan Avrupa`nın saygın caz ödülleri Edison 1960 yılından bu yana dağıttığı Caz/World, Pop ve Klasik ödüllerinin 2015 caz adaylarını belirledi. İnternet üzerinden adayları cazseverlerin oylamasına sunan komite 1 Ekim tarihine kadar site üzerinden genel oylamaya açık olacak. 1 Ekim`de sona erecek genel oylamanın ardından jüri alınan oyları da hesaba katarak listenin kazananlarını belirleyecek.

* * *

Sadece Avrupa`nın değil, dünyanın da en eski müzik ödüllerinden Hollanda kökenli Edison ödülleri Pop, Klasik ve Jazz/World olmak üzere üç farklı kategoride 1960 yılından bu yana düzenleniyor. İsminden de anlayacağınız üzere insanlık tarihinin en önemli bilim insanlarından Thomas Alva Edison`ın ismini taşıyan ödüller Edison`ın Phonograph isimli cihazı geliştirmesine saygı nedeniyle bu ismi almış. İlk ödül törenini 22 Ekim 1960 tarihinde Amsterdam`daki Concertgebouw`da gerçekleştirilmesinin ardından gelenek bozulmadan devam ediyor.

* * *

Edison caz ödüllerinin bu yılki jürisi alanının uzman ve saygın isimlerinden oluşuyor. Bu yılın jüri başkanı Imme Schade van Westrum (Müzik yazarı ve prodüktör), jüri üyeleri ise Cor Bakker (piyanist, besteci), Paul Kruger (Yayıncı), Miljke van Wijk (Radio 6 soul ve caz programcısı), Michelle Kuypers (North Sea Jazz Festival`in menajeri).

Albümleriyle 2015`in Edison caz/world

adayları kimler?

İnternet sitesindeki sıralamaya göre listenin ilk adayı 1980 doğumlu caz/soul şarkıcısı Shirma Rouse, albümü ise "Shout it Out Loud". Hollanda`nın sınırlarını aşan ünü ve sesiyle Rouse 2013 yılında "The Voice of Holland" ile en çok çalışan, şarkı söyleyen solo sanatçısı olmuştu.


Bu yılın adayları arasında "Trouble" isimli albümüyle yer alan alto saksofonist Benjamin Herman yirmi yılı aşan tecrübesiyle Avrupa cazının önde gelen isimlerinden. New Cool Collective Band`in eski üyelerinden Herman`ın ödüle aday albümünde Daniel von Piekartz, Miguel Rodriguez, Ernst Glerum, Joost Patocka gibi isimler yer almış. Hangi konserdi tam çıkaramadık ama İstanbul`da da izlediğimiz bir sanatçı Benjamin Herman.


Bu yıl 50 yaşına basan Hollanda caz kuşağının önde gelen isimlerinden Jasper Bloom "Audacity" isimli albümüyle bu yılın iddialı adaylarından. Dave Liebman, Bob Brookmeyer, Herb Geller, Joe Lovano, Lee Konitz, Chet Baker, Nat Adderley, Bob Brookmeyer, George Duke, Randy Crawford, David Liebman, Conrad Herwig gibi dünyaca ünlü isimlerle aynı sahneleri paylaşan Bloom "Audacity" albümündeyse Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven ve Martijn Vink gibi isimlerle çalmış.


Listenin bir diğer ismi Mike Del Ferro sadece Hollanda ve Avrupa`nın değil dünyaca tanınan ünlü ve saygın bir caz piyanisti. Bugüne kadar doksana aşan ülkede konser veren Ferro bu yıl "The Johannesburg Sessions" isimli çalışmasıyla ödülün adaylarından. Kendisinin yanında Mbusa Khoza, Carlo Mombelli, Kesivan Naidoo, Thebe Lipere gibi isimlerle albümde çalan Ferro albüm konserlerini gerçekleştirmeye devam ediyor.


Her yıl böyle ama bu yıl Edison caz ödülleri sanki daha çok sayıda yıldız ismi ağırlıyor listesinde. Bu isimlerden biri cazla klasik ve latin müziklerin çemberinde besteleri ve albümleri, konserleriyle tanınan ünlü piyanist Peter Beets. 1988 yılında aldığı iki farklı ödülle müzik dünyasının dikkatini çeken Beets 2010 yılında Edison ödüllerini daha önce kazanmış bir isim. "Chopin Meets The Blues, Live" isimli albümüyle ödülün önemli adaylarından Beets aynı zamanda üzerine albümler yayınladığı Oscar Peterson uzmanı ve hayranı.


Listenin başındaki Shirma Rouse`u saymazsak diğerleri hepsi ismini bildiğimiz, tanıdığımız isimlerdi, Rouse`u biz de burada tanıdık, böyle bir diğer isim caz şarkıcısı Janne Schra da yeni tanıdığımız isimlerden, en azından biz, belki sizler tanıyorsunuzdur. "Room Eleven" isimli grupla ilk kez ismini duyuran Schra aslında diğer isimler kadar en az dünya çapında festival ve konserde boy göstermiş, albümler yayınlamış. Demek oluyor ki ismini ilz kez duymamız bizim kabahatimiz. Sanatçı "Ponzo" isimli albümüyle bu yılın adayları arasında.


Listenin burasında yine bizim adını ilk kez duyduğumuz ama Hollandalıların çok sevdiği bir caz/pop/soul şarkıcısı Ntjam Rosie isimli genç güzel şarkıcı var. Eleştirmenlere göre tarzını son yıllarda iyice geliştiren Rosie "At the back of Beyond" albümüyle başarılı çıkışını sürdürüyor. Hafiten Esperanza Spalding`i andıran genç şarkıcının sesini seveceksiniz.


Bakın işte listenin bu kısmındaki Tineke Postma gayet iyi tanıdığımız bir isim. Cazkolik`te taha önce iki kez haber olan başarılı tenor saksofoncu 2011 yılı "Dawn of Light" albümünden sonra ortadan kaybolmuştu ama demek ki ödüllük "Sonic Halo" albümünü hazırlıyormuş ve konuğu da Greg Osby imiş. Eminiz ödülün önemli adaylarındandır.


Lsite bu kısımda bir tanıdık, bir tanımadık isimler ilerliyor. Bruut! hakkında da bir fikrimiz yok ama müziği dikkat çekici. Geçen yıl "Fire" albümünü yayınlayan Bruut! ara vermeden bu yıl da "Mad Pack"i yayınlamış ve ödüle aday olmuş.


Edison adayları arasında bu yıl elli yaş civarı tecrübeli kesim ağır basıyor sanki. Yine tanıdık bir isimde sıra ve listenin sonunda; Yuri Honig. Daha önce buralarda en az iki, üç kez izlediğimiz Honig, Pat Metheny, Charlie Haden gibi büyüklerle sık sık aynı sahneyi paylaşmış bir isim. The Times`ın `zamanımızın en yaratıcı ve korkusuz isimlerinden` diye tanımladığı Honig, Wolfert Brederode, Gulli Gudmundsson, Joost Lijbaart gibi isimlerle kaydettiği "Desire" isimli çalışmasıyla bu yıl Edison`ın ağır toplarından.


Edison 2015 ödüllerinde dilediğiniz isme ve albümüne destek olmak için bu satıra tıklayın.


Cazkolik.com / 16 Eylül 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.