Önder Focan kişisel caz ansiklopedisinin fasiküllerini tek tek yayınlıyor.

Önder Focan kişisel caz ansiklopedisinin fasiküllerini tek tek yayınlıyor.

Önder Focan kişisel caz ansiklopedisinin fasiküllerini tek tek yayınlarken ilginçtir son albümleri "36mm Biometric", "Songbook" ve şimdi "Funkbook" olsun tümünde farklı müzisyenlerle çalmış. Yanısıra, bu üç albümün müzisyenleri arasında tek ortak isim Şenova Ülker. Diğer müzisyenler her albümde farklı ve albümlerin üçü de altılı kayıtlar! Bu iki notu özellikle düşmemizin nedeni kayıtlarda olabildiğince geniş bir soundun peşinde koşarken bir yandan yeni nesil müzisyenlerle kurduğu dinamik ve verimli ilişki. Tabii bu notlara her albümün farklı sound disiplinlerine sahip olduğunu eklemeden geçmek olmaz.

* * *

Albümlerdeki caz lezzetlerine değinmişken gelin ilginizi çekecek bir not daha ekleyelim, yukarda adı geçen üç albümün ilk şarkılarının isimlerini de yanyana yazalım; "Kısmet", "Early in the Morning" ve "İlk Yudum"... Her üç parçanın isminde bize, yani biz Türklere özgü bir `tefekkür`, caza özgü zarif bir sadelik var.

Buradan geçelim yeni albüme...

Bu yıl yerli caz albümleri bakımından durgun bir sene, nerede yeni kayıtlar diye çevremize bakınırken geldi "Funkbook" ve moral verdi, ortama neşe ve heyecan kattı. Önder Focan bu kez son yılların en parlak isimleri arasında gösterilen genç alto ve tenor saksofon sanatçıları Şallıel kardeşleri yanıbaşına almış. Anıl ve Batuhan Şallıel`in albümdeki müzikal imzaları müthiş! Albümle ilgili notlarında `benim için de birçok yenilikler içeren projenin kaydında ve ilk konserlerimizde bize olağanüstü piyanist Ercüment Orkut`da katıldı` diyor. Bu tespite hak vermemek elde değil, son yılların en heyecan verici piyanistlerinden Ercüment Orkut. İlk parça "İlk Yudum" ve hemen arkasından gelen "Jamming with the Ambassador Bluesman" dinleyiciyi hemen ısındıracak güzellikte konser parçaları. Kayıtlar da konser duygusunu gayet güzel veriyor, alkış efekti eklense kimse farketmeyebilir, o denli! Albümün üçüncü parçası "Komşunun Tavuğu"nda Focan`ın kısa introsunun ardından gelen Mehmet Özen`in bası ve devamında yine Focan`ın gitar solosu albümün "Salatanın Suyu" lezzetinde ekmeği bana bana doyamadığınız tatlara benziyor. Buraya kadar albümdeki lezzetli akışın tek sigara molası "A.B`s Dream" baladı, hemen ardından ekmeği bu sefer hakikaten "Salatanın Suyu"na bandırıyorsunuz...

* * *

"Funkbook"daki parçaların dördü daha önce kaydedilmemiş çalışmalar, albümün son parçası "36mm Biometric" gibi diğer beş parça da funk albüm kaydı için yeniden düzenlenmiş.

* * *

Önder Focan `…book` uzantılı caz ansiklopedisinin yeni fasikülü için bir dört yıl daha bekleyecek miyiz bilmiyoruz ama olursa eğer bu kez hangi fasikül olacak şimdiden merak ediyoruz.

* * *

Notları albümdeki tek olumsuz tespit olarak kapak görseli bu müziğe hiç mi hiç uymamış serzenişimizle sonlandıralım.

Cazkolik.com / 16 Haziran 2016, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.