Şarkılar saklandıkları yerden çıkıyor, cazseverlerin desteğiyle "bi` şarkım var!" projesi albüme dönüşüyor.

Şarkılar saklandıkları yerden çıkıyor, cazseverlerin desteğiyle "bi` şarkım var!" projesi albüme dönüşüyor.

Müzisyen, şarkıcı, besteci Başak Yavuz ve Ceyda Özbaşarel Gülşen`in başını çektiği "bi` şarkım var!" son yılların en özgün, en cesur girişimlerinden biri. Bütün detayları aşağıda bizzat Yavuz`un anlatımıyla yazılı olan proje şarkı yazarlarının bestelerinin saklandıkları yerden çıkarak insanlarla buluşması, hayatlarımıza girmesi, dilimize pelesenk olması, aklımıza takılması, evde, yolda, işte her yerde mırıldanıp durmamızı sağlamayı istiyor. Böyle bir girişimin sonunda albüme dönüşmesi kaçınılmazdı ve nihayet o aşamaya gelindi.

Şimdi, biz müzikseverlere destek olma, katkı sunma sorumluluğu düşüyor...

Elbette böyle bir proje bir ya da bir kaç kişinin şahsi omuzlamasıyla olmaz, bu nedenle Başak Yavuz ve Ceyda Özbaşarel Gülşen albümün yayınlanması için özel katkı projesi geliştirdi. Girişimi duyunca hemen sevgili Başak Yavuz`u aradık ve Cazkolik olarak desteklemek istiyoruz dedik ve projenin tüm ayrıntılarını bizzat aşağıda sevgili Yavuz Cazkolik okurları için kaleme aldı. Bundan sonrası hepimize düşüyor. Yukardaki banner ve aşağıdaki linkten yayınlanınca yılın albümü olmayı hakedecek projeye siz de destek verin.


Şarkılar saklandıkları odalardan çıkıp seslerini

bulsun istiyoruz.

Bu projeyi yapma fikrinin ilk tohumları 2012 yılında New York’ta atıldı. Memlekete dönüş yapmadan kısa bir zaman önce West Village’de Bitter End isimli mekanda bir singer-songwriter açık sahnesinde dinleyici olarak bulundum. Fikir çok ilgimi çekti ve Türkiye`de bir benzerini uygulamak istedim. Konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Yetmişlerin sonunda Fast Folk Musical Magazine’in çıkardığı albümleri ve o oluşumdan çıkan şarkı yazarlarını takip ettim. Bu şarkı yazarları arasında hepimizin bildiği Suzanne Vega, Tracy Chapman gibi isimler de var. Ayrıca Cornelia Street Cafe isimli çoğunlukla caz performansları yaptığımız ve dinlediğimiz mekanın aslında çok öncesinde şarkı yazarları açık sahnesine ev sahipliği yaptığını öğrendim.

* * *

Tüm bu araştırma ve gözlemlerden sonra sevgili arkadaşım Ceyda Özbaşarel Gülşen’i "bi’ şarkım var!" projesini benimle birlikte hayata geçirmesi için davet ettim, o da, hem beni kırmayarak hem de büyük bir heyecanla kabul etti. Tüm bunlar üç sene öncesine dayanıyor. Aynı dönemde Açık Radyo’da da yine "bi’şarkım var!" isimli radyo programını yapmaya başladım. Her hafta Cumartesi günleri saat 16:00’da şarkı yazarlarını tanıttığım program hala yayında. "bi’ şarkım var!"ın açık sahnesi ise Cafe Mitanni`de devam ettiği üç sene içinde seksenden fazla şarkı yazarını, sahneye birlikte çıktıkları kişileri de sayarsak iki yüzelliden fazla müzisyeni sahnesinde ağırladı.

* * *

"bi’ şarkım var!"ın ilk albümü umuyoruz ki çıkaracağımız nice albümlerin ilki olacak. Geçtiğimiz ay Babajim Stüdyoları’nda farklı yaş, deneyim ve tarzdan 14 şarkı yazarını kaydettik: Ben (Başak Yavuz) ve Ceyda Özbaşarel Gülşen de dahil olmak üzere, Banu Kanıbelli, Ruşen Alkar, Kudret Kurtcebe, Gülce Duru, Ömer Türkoğlu, İpek & Emre Soyer, Fulya Özlem, Emre Akbay, Barış Uğur, Cengiz Eyüboğlu, Turgay Demiryürek ve Eda Sena Şenceylan. Ayrıca Ayşe Tütüncü, Cansun Küçüktürk, Christian Thome, Tamer Temel, İzzet Kızıl, Adem Gülşen, Apostolos Sideris ve daha bir çok müzisyen kayıtlarda şarkı yazarlarına eşlik ettiler.

"bi` şarkım var!" nasıl bir işleyişe sahip?

"bi’şarkım var!"ın açık sahne süreci şu şekilde işliyor. Şarkı yazarları ikişer şarkılarını bisarkimvar@gmail.com adresine e-mail atıyorlar, ilk müsait açık sahneye davet ediliyorlar. Her sahnemizde 7-8 şarkı yazarı oluyor. Katılan şarkı yazarları arasında hepimizin bildiği isimlerden tutun da sahneye ilk defa çıkanlar da yer alıyor. Her toplantının evsahibi farklı bir şarkı yazarı oluyor, şimdiye kadar Selen Gülün, Demirhan Baylan, Murat Beşer, Hediye Güven, Şirin Soysal, Peyk, Çağıl Kaya ve daha bir çok isim toplantılarımızı sundular.

* * *

Projenin amatör şarkı yazarlarına hitap ettiğiyle ilgili yanlış bir anlaşılmaya sık rastlıyoruz. Daha önce de belirttiğim üzere "bi’ şarkım var!" şarkıları da şarkı yazarlarını da sınıflandırmaz. Amatörlerin profesyonellerden, profesyonellerin de amatörlerden öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyoruz. Amacımız şarkı yazarlarını bir araya getirmek. Her şarkı yazarı yolunda yalnızdır ama bazı kesişim noktaları yakalandığında şarkı yazarları birlikte sürecin bir kısmını paylaşabilirler. Şarkılar artık saklandıkları odalardan çıkıp seslerini bulsun istiyoruz.

* * *

Bu proje sonuç odaklı olmaktan ziyade daha çok süreç odaklı bir proje. Ayrıca, albümün maliyetini sadece ikimiz taşıyamayız. Bu yüzden değerli desteklerinizi beklediğimizi, tamamen gönüllü olarak bu işi yaptığımız için çekinmeden dile getirmeye devam edeceğiz.

Değerli destekleriniz için kampanyamızın linki:
https://www.indiegogo.com/projects/bi-sarkim-var-ilk-album/x/14691773#/

Cazkolik.com / 24 Ağustos 2016, Çarşamba

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.