Sezonun son Akbank Sanat Caz Atölyesinde ne konuşacağız?

Sezonun son Akbank Sanat Caz Atölyesinde ne konuşacağız?

Akbank Sanat`ta "Caz Tarihinde Festivallerin Önemi"yle başlayan "Akbank Sanat Caz Atölyeleri" 14 haziran saat 18:30`da başlayacak sezonun son atölyesiyle sona erecek.

 

Bu sezon Akbank sanat Caz Atölyeleri Türkiye caz ortamında ele aldığı konularla dikkat çeken, ilgi gören bir sezon geçirdi. Temel düşüncesi caz müziği ve kültürü olmakla birlikte caz müziğin paralelinde ama caz sayesinde hayat bulan ve dinleyicisiyle paydaş konuları masaya yatırdı. Kasım ayında Murat Beşer`le caz plakları ve koleksiyonerlik konusunu konuşurken aralık ayında Nilüfer Verdi`yle `Christmas Jazz` repertuvarının kökenleri ve besteleri ele alındı. Yeni yılın ilk ayında caz albüm kayıtlarında teknolojinin gelişimini ve ustalıklı kullanımın önemini Hakan Kurşun ve Cenk Erdoğan`la tartışırken şubat ayında dünyada ve Türkiye`de caz basını ne durumda konusunu Murat Beşer, Sevin Okyay ve Batu Akyol`la ele aldı. Mart ayında şu an dünyanın en önemli ve tartışmalı alanı olan sosyal medyayı ve caz dünyasının sosyal medyayı nasıl kullandığı konusu Ferit Odman, Levent Parman ve Cenk Erdem`le konuşuldu, nisan ayında caz tarihine damgasını vuran siyah-beyaz fotoğraflar eşliğinde cazda görsellik konusu Türkiyenin aktif caz fotoğrafçıları Sedal ve Sedat Antay, Leyla-Diana Gücük, Yusuf Biton, Seda Erdoğan ve İbrahim Göksungur`la tartışıldı ve mayıs ayında ise yeni moda caz dansı Lindy Hop`un kökenleri ve Türkiye`deki gelişimini Banu Birecikligil bizlere anlattı.

 

Sezonun son "Caz Atölyesi"nin konukları caz vokalinin iki usta ismi Sibel Köse ve Asena Akan ile Türkiye`de vokal caz eğitimi, vokal caz kursları ve vokal cazda usta-çırak ilişkisi

 

Türkiyede caz sınırlı büyüklükte bir ortama sahip olsa da kendi içinde dinamikleri olan, dünya ölçeğinde yetişmiş müzisyen ve vokalistlere sahip ve yeni nesillerin bir şekilde kendini göstermeyi arzuladığı, potansiyeli açık olan, dünyayla entegre bir müzik. Özellikle vokal caz alanında akustik enstrümanlara göre daha geniş bir etki alanına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu ortamı besleyen, yeni isimlerin kendini göstermesini sağlayan Nardis Jazz Vokal Yarışması gibi, Genç Caz Yarışması, Akbank JAmZZ gibi köklü oluşumlar da bu akışı destekledi/destekliyor.

 

 

14 haziran Çarşamba akşamı sezonun son Caz Atölyesi`nde tam da bu konuyu konuşacağız

 

 

Türkiyede caz vokalin usta isimleri sevgili Sibel Köse ve Asena Akan sadece mükemmel sesleri ve şarkılarıyla değil aynı zamanda yeni seslerin yetişmesinde kritik usta hoca işlevi gören, eğitimcilik vasıfları da olan çok tecrübeli sanatçılar. Kendi atölyelerinde yeni ve genç seslere eğitimler veriyor, caz vokalin disiplinini, caz kültürünü, caz standartları repertuvarını, vokal tekniklerinen sahnede duruşa kadar tüm ayrıntıları birer usta çırak ilişkisi içinde anlatıyorlar ve bu akşam biz de onlardan tüm bu detayları öğreneceğiz, caz vokalin Türkiye`deki bu en temel eğitim alanına hep birlikte göz gezdireceğiz.

 

Ve tabii siz de orada olun, bu konuları birlikte tartışalım, konuşalım, katkıda bulunalım. Herkesi 14 haziran akşamı saat 18:30`da sezonun son Akbank Sanat Caz Atölyesi`ne bekliyoruz.

 

Cazkolik.com / 07 Haziran 2017, Çarşamba

 


 

Son yıllarda dünyayı kasıp kavuran bir caz dansı var, denk geldiniz mi? Mutlaka gelmiş olmalısınız, en azından videolarını görmüşsünüzdür; Lindy Hop.

 

1920`li, 30`lu yılların dünyasını kasıp kavuran, Hollywood filmlerine, romanlara, oyunlara, tiyatrolara konu olan swing dansını bilirsiniz, işte, Lindy Hop çok kısaca o swing dansın ikibinlerdeki hali diyebiliriz. Çok daha detaylı halini ise 24 mayıs çarşamba akşamı Akbank Sanat Caz Atölyesi`nde bize İstanbul Lindy Hoppers`ın kurucusu sevgili Banu Birecikligil anlatacak.

 

 

Lindy Hop caz atölyesine davetlisiniz

 

 

Aşağıdaki videoları izlediğinizde içinizde bir şeylerin kıpırdamaya başladığını, ayaklarınızın hareket etmeye başladığını, hele ki neo-swing müziği duyduğunuzda yerinizde duramıyorsanız siz de bir Lindy Hop dansçısı olabilirsiniz. İşte, tüm bunların nasıl olacağın, geçmişi yüz yılı bulan bu dansın kültürünü, Türkiye`deki geçmişini, İstanbul Lindy Hoppers`ın kuruluşunu, hikayesini, etkinliklerini öğrenebilir ve katılabilirsiniz. Tüm yapmanız gereken kendinizi bu yeni dansa hazırlamak, merak etmek ve 24 mayıs çarşamba akşamı saat 18:30`da Akbank Sanat Caz Atölyesine katılmak. Gerisini orada bize sevgili Banu Birecikligil ve arkadaşları anlatacak ve küçük uygulamalar gösterecek, bolca video izleyecek ve müzik dinleyeceğiz. Hayatınızı Lindy Hop dansıyla renklendirmeye karar verin, caz müziğini dansla beraber yaşayın! Tüm müzikseverleri bekliyoruz.

 

 

İstanbul Lindy Hoppers

 

İstanbul Lindy Hoppers Lindy Hop dansını İstanbul`a getirmiş ilk dans okuludur. 2007 yılında başlayan faaliyetleriyle ilk Lindy Hop topluluğunu kurmuş, dans ve konser organizasyonları yapmıştır. Topluluk, yer aldığı birçok konser ve festivalde katılımcılara ve izleyicilere dans gösterileriyle 1920`ler ve 30`ların swing dans kültürünü yaşatmaktadır. Günümüzde gittikçe popülerleşen `electroswing` müziğin konser ve partilerinde aranan bir topluluk olmuştur. Lindy Hop ve Solo Caz dansının keyfini herkese göstermeyi amaçlayan İstanbul Lindy Hoppers, dünyanın en iyi dans festivallerine katılmakta, ulusal ve uluslararası eğitmenleriyle birçok yarışmada ülkemizi temsil etmekte ve başarılar kazanmaktadır. İstanbul Lindy Hoppers aynı zamanda "Crossover İstanbul Lindy Hop Solo Caz Dans Festivali"ni düzenlemekte olup her sene dünyaca ünlü eğitmen ve dansçıları ülkemizde ağırlamaktadır.

 

 

Lindy Hop dansı hakkında bilgi

 

 

1920`lerin ortasında başlayıp 1940`lı yılların sonlarına kadar devam etmiş bir dans çılgınlığıdır. 1980`lerde yeniden canlanıp hızla yayılmaya başlamıştır. Cazın altın çağı swing döneminde, cazla dansedildiği, büyük orkestralarla beraber anılan bir dönemdir. Lindy Hop ise bu dönemler eşliğinde yapılmış, swing ailesinden, Harlem kökenli, Afro-Amerikan bir sokakm dansıdır. Charleston ve Breakaway gibi daha erken dönem swing danslarından gelişen Lindy Hop bu dansların öğelerini içinde barındırır. Afrika dansları ve Avrupa partnerli dasların harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır.

 

Cazkolik.com / 17 Mayıs 2017, Çarşamba

 


 

19 nisan çarşamba akşamı Akbank Sanat Caz Atölyesi`nde caz tarihinin derinliklerinden bugüne "Cazda Görsellik", caz müziğini özel hissetmemize yarayan eşsiz siyah/beyaz fotoğrafları ve tarihe mâlolmuş fotoğraf ustalarını konuştuk, fotoğraflarını inceledik. Atölye etkinliğinin en önemli bölümü ise caz konserlerinde aktif caz fotoğrafçılığı yapan tecrübeli fotoğrafçılarımızdan yaptıkları işi, caza olan tutkularını, çalışma yöntemlerini, tekniklerini, çalışırken rastladıkları ayrıntıları dinledik, bir yandan portföylerine daldık, fotoğraflarını tek tek inceledik, hikayelerini dinledik.

 

 

Caz fotoğrafları caz tarihi kadar eskidir

 

 

Caz müziğin ilk günlerinden bu yana, henüz kayıtlı müziğin olmadığı günlerde dahi caz fotoğrafları vardı. Caz fotoğrafçıları cazın gizli kahramanlarıdır. Vizörün arkasında oldukları için kimse onları görmez ama biz o büyülü müzikleri onların objektifleriyle hissederiz. Bu yüzden, bu ustalara caz tarihi çok şey borçlu. Bu konunun altını önemle çizmeye çalıştık. Fotoğrafların kullanım alanlarını, albüm kapak tasarımlarını, görsel ekolleri, uygulama ve pratik alanlarını konuşurken günümüz teknolojisinin getirdiği imkanların ayrıntılarını gözden geçirdik.

 

 

Türkiye`de caz fotoğrafçılığı zevkli ama zor, keyifli ama zahmetli, hoş ama sabır isteyen bir iş!

 

 

Kulağa hoş ve şık gelse de zor, zahmetli ve özverili bir iş caz fotoğrafçılığı. "Akbank Sanat Cazda Görsellik" atölyesine katılan fotoğrafçı dostlarımız, sevgili Sedal ve Sedat Antay seksenli yılların başından bugüne fotoğraf çeken iki önemli isim olarak izlenimlerini, tecrübelerini ve çalışmalarını paylaştı, onların çalışmalarıyla otuz yıl öncesine kadar yolculuk yaptık, bu çalışmaların nasıl arşivleneceği çok önemli bir konu, arşivleme sorununu konuştuk. Büyük bir birikim oluştuğunu bu birikimin cazseverlere ulaşmasının önemini ve yöntemlerini tartıştık.

 

İbrahim Göksungur portföyündeki çalışmaların hikayelerini, sahnedeki ışığı nasıl kullandığını, aksiyonu takip etmenin önemini anlatırken atölye çalışmasının sonunda hazırladığı on beş dakikalık özel video gösterimini izletti.

 

Seda Özgüven, dramatik etkisi yüksek portrelerinin, müzisyenin enstrümanla içiçe geçtiği anların kontrast etkilerini yakaladığı fotoğraflarını anlatırken Nardis Jazz Club`te çektiği bir fotoğrafının Avisha Cohen`in albüm kapağı olmasına giden süreci özetledi. Konser esnasında deklanşöre basarken hissettiklerini anlattı.

 

Leyla-Diana Gücük fotoğraflarını çekerken anın, hızın, ışığın ve devinimin enerjisini yakalamayı sevdiğini, kimi zaman fotoğraftaki müzisyenlerin kompozisyonun parçası olduğunu, müziğin enerjisini takip ettiğini, renkleri ve etkiyi deklanşöre bastığı an kareye hapsetmeyi sevdiğini belirtti.

 

Yusuf Biton ise fotoğraf çekerken gözlemin, rastlantının hızlı farkedilmesinin, o anın öneminden sözederek gösterdiği örneklerle anlattı. Fotoğraf çekerken ki bakış açısını, sahneye ve sanatçıya yaklaşımını, rengin ve aksiyonun dağılımını seçtiği fotoğraflar üzerinden anlattı.

 

Akbank Sanat Caz Atölyesi Mayıs ayı etkinliği Banu Birecikliğil ile caz dansı Lindy-Hop olacak. Bu sayfayı takip etmeyi unutmayın.

 

• Konuk olarak aramızda bulunan ve atölye çalısmasının fotoğraflayan sevgili Roberto Russo`ya çok teşekkür ediyoruz.

 

Cazkolik.com / 20 Nisan 2017, Perşembe

 

 

Soldan sağa: Sedat Antay, Leyla-Diana Gücük, Sedal Antay

 

 

Soldan sağa: İbrahim Göksungur, Seda Özgüven ve Yusuf Biton

 

 


 

 

Ekim ayından bu yana her ay cazla ilgili yeni konuların konuşulduğu "Akbank Sanat Caz Atölyesi" nisan etkinliğinde caz müziğin belki de en zevkli yanını konuşacağız; "Cazda Görsellik"

 

 

Hiç düşündünüz mü, tüm o eski siyah-beyaz caz fotoğrafları olmasaydı caz müziğini bu kadar sever miydik? Biz aslında, müziğin yanında o fotoğraflara, o insanlara, o an`la aşık olmadık mı? 19 nisan çarşamba akşamı Beyoğlu Akbank Sanat`ta bu kez müziğin gölgesinde kalmasına rağmen caz büyüsünün en çarpıcı etkisini sağlayan caz fotoğraflarını, cazın efsanevi fotoğrafçılarını, o an`ları, caz albümlerinde kullanılan görselleri, kapak tasarımlarını, tasarım ekollerini, günümüzde caz fotoğrafçılığını ve ülkemizde caz fotoğrafçılığını konuşacağız. Bol bol örnekler izleyecek, üzerine konuyacak, anıları canlandıracağız.

 

 

Türkiye`de caz fotoğrafçılığı

 

 

"Cazda Görsellik" atölyesi konusunda halen aktif olarak konserlerde fotoğraflar çeken fotoğrafçı konuklarımızda olacak. Bu işe sanatlarını, emeklerini, zamanlarını hatta paralarını veren insanlarla caz fotoğraçılığının önemini ve inceliklerini konuşacağız. Seda Erdoğan, İbrahim Göksungur, Yusuf Biton, Sedal ve Sedat Antay, Leyla Diana Gücük`le hem çektikleri fotoğrafları, hem caz fotoğraçılığını, hem fotoğrafçılık tekniklerini, günümüzün artan teknolojisiyle herkesin yüksek kaliteli akıllı telefonlarıyla çektikleri fotoğraflar, konserde fotoğraf çekmenin etik yanını... yani, konuşacağımız, ele alacağımız çok konu var, siz de aramızda olun, hep beraber konuşalım, izleyelim.

 

 

Caz afişleri, albüm görselleri

 

 

Caz görselliği çok geniş ve büyük bir kavram, içinde çok detay var. Bunların başında elbette albüm kapak görselleri geleneği geliyor. Andy Warhol`ün bir dönem plak kapaklarıyla hayatını kazandığını, caz görselliğinde Blue Note tarzını, Columbia Records tasarımlarını, ECM ve ACT gibi günümüzün dev müzik firmalarının albümler kadar önemli görselliklerini... Yani, 19 nisan çarşamba akşım 18:30`da orda olun, hep birlikte konuşalım.

 

Cazkolik.com / 12 Nisan 2017, Çarşamba

 

(Sonny Stitt, 1953 New York, Fotoğraf: Herman Leonard)

 

 


 

 

Mart 2017 Akbank Sanat Caz Atölyesi

 

 

"Akbank Sanat Caz Atölyeleri"nde Çarşamba günü hayatımıza yön veren sosyal medya kavramını bu kez caz ve müzik üzerinden konuşacağız, bu ilginç ve renkli sohbete siz de katılın.

 

Her ay farklı bir konuyu ele aldığımız "Akbank Sanat Caz Atölyeleri"nde bu ay hayatımıza yön veren sosyal medya kavramını ve cazla ilişkisini konuşacağız. Atölyenin konukları, her biri konuya farklı açıdan yaklaşacak caz ve müzik dünyasının insanları. Sosyal medyayı caz dünyasında en aktif ve yaratıcı kullananlardan biri olarak sevgili Ferit Odman bir caz müzisyeni olarak sosyal medyayı nasıl kullandığını, sosyal medyanın faydalarını/zararlarını, hem onu takip edenlerle hem takip ettikleriyle ve hem de cazseverlerle kurduğu ilişkiyi bize anlatacak.

 

Sevgili Sami Kısaoğlu Akbank Sanat Sosyal Medya Sorumlusu olarak kurumların sosyal medyayı nasıl algıladıklarını, nasıl kullandıklarını, sosyal medya ile kurumsal kimlik arasındaki ilişkiyi anlatacak ve ortaya çıkan soruları konuşacağız.

 

Müzik yazarı, DJ ve psikolog sevgili Cenk Erdem bize işin bambaşka yüzünü göstermeye çalışacak. Cenk Erdem hem psikolog olarak sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisini takip ediyor hem müzik yazarı ve DJ olarak pop ağırlıklı müzik sektöründeki sosyal medya hareketleri, star isimlerin sosyal medyaya bakış açılarını inceliyor. Ondan öğreneceğimiz çok şey var.

 

Atölyenin üç konuğu haricinde caz ve sosyal medya deyince Twitter üzerinde birkaç yıl önce başlayan #cazhareketi heştegini konuşmadan olmaz. Bağımsız bir cazsever sosyal medya girişimi olan heştegi sevgili Levent Parman`dan bize anlatmasını rica ettik.Şimdiye kadar Türkiye gündemine caz dünyası olarak bir trendtopik armağan edebilmiş değiliz, belki hep beraber bunun bir yolunu ararız :)

 

Cevaplarını arayacağımız sorular şöyle:
• Facebook ve Twitter’ın caza etkisi?
• Caz müzisyenleri sosyal medyayı yeterince kullanıyor mu?
• Cazın en büyük arşivi Youtube!
• Kurumlarda sosyal medya kullanımı?
• İçerik paylaşımı mı yoksa polemiğin dayanılmaz çekiciliği mi?

 

Bu ilginç ve çok önemli konuyu konuşurken siz de orda olun, hep birlikte konuşalım. Etkinlik 29 Mart Çarşamba saat 18:30`da Beyoğlu Akbank Sanat`ta gerçekleşecektir.

 

 


 

 

Şubat 2017 Akbank Sanat Caz Atölyesi

 

 

Ekim ayında Akbank Caz Festivali`yle başlayan "Akbank Sanat Caz Atölyeleri" caz konusunda daha önce pek değinilmemiş konuları konuşmaya, dinleyicileriyle birlikte öğrenmeye, paylaşmaya devam ediyor. Atölyeler her ay 1 etkinlik olarak gerçekleşiyor ve şimdiye kadar caz festivallerinin tarihi, plakların yeniden yükselişe geçmesinin nedenleri, Christmas caz, değişen kayıt teknolojisi gibi konuları konuştuk, tartıştık, videolar izledik, kimi müzikler dinledik.

 

 

22 Şubat "Akbank Sanat Caz Atölyesi"nin konusu "Türkiye`de ve Dünyada Caz Basını"

 

 

Caz müziğiyle nerdeyse yaşıttır caz dergiciliği. Özellikle, cazın doğduğu yer kabul edilen Amerika`da cazın müesses nizâmı kabul edilen yayınlar hâlâ yayınlanmaya devam ediyor. Yine aynı şekilde, cazın Avrupa`ya ulaşmasının ardından Avrupa bazı bakımlardan Amerika`dan bile fazla sahip çıktı bu güzel müziğe, destekledi, benimsedi ve bir yanda zaman içinde büyük bir basın geçmişi oluşturdu. Her Avrupa ülkesinde dergiler yayınlandı, hâlâ yayınlanmaya devam ediyor.

 

 

Caz basınının caz müziği üzerindeki etkisi?

 

 

22 Şubat akşamı saat 18:30`da başlayacak yeni atölye de Feridun Ertaşkan`ın moderatörlüğünde müzik yazarı Murat Beşer, "Türkiye`de Caz Belgeseli"nin yönetmeni Batu Akyol ve özel konuk olarak ustamız sevgili Sevin Okyay`ın da katılımıyla konuşacağımız konularsa şöyle;

 

- Caz tarihiyle yaşıt Amerikan caz dergiciliğinin önemi ve öncü rolü.
- Avrupa caz dergiciliği geleneği büyük bir kültür oluşumuna destek oldu.
- Dünyada caz yazarlığı, eleştirmenliği ve tarihçiliği.
- Türkiye’de geçmişten bugüne yapılan yayınlar.
- Günümüzde internet yayıncılığının devreye girmesi ve yarattığı farklılıklar.

 

Tüm cazseverleri 22 şubat çarşamba akşamı saat 18:30`da başlayacak atölye çalışmasında videolar, görseller ve müziklerle destekli bu özel çalışmaya bekliyoruz.

 

Cazkolik.com / 19 Şubat 2017, Pazar

 

 

 


 

 

Ocak 2017 Akbank Caz Atölyesi

 

Ekim ayında başlayan Akbank Sanat Caz Atölyeleri yeni yılda yeni atölye konularıyla devam ediyor. Dünyada caz festivallerinin tarihi konusuyla başlayan atölye çalışmaları başladığı ekim ayından bugüne cazın içinde olup da az değinilmiş konuları ele almaya çalışıyor. Kasım ayında Murat Beşer`le plaklara ilginin yeniden artmasını masaya yatırdık, aralık ayında cazın tek mevsimsel müzikleri Christmas Jazz ve bu döneme ait repertuvar tarihleri ve hikayeleriyle ele aldık, müzikler dinledik, videolar izledik. 2017`nin ilk atölye çalışmasıysa 11 ocak saat 18:30`da Akbank Sanat`ta gerçekleşecek.

 

 

Caz tarihinde kayıt stüdyoları ve kayıt mühendislerinin önemi

 

 

Özellikle ellili yıllardan itibaren caz müzisyenlerinin günlerinin önemli bölümü kayıt stüdyolarında geçti, adeta stüdyolarda yaşadılar. Bugün dinlediğimiz severek müziklerin arkasında bilmesi, hatırlaması zor hikayeler yatar, bu hikayeler müzisyenlerin stüdyolarda geçen saatleri, günleriyle ilgilidir. Tabii bu konu yanında bu stüdyoların caz albümleri kayıtları tarihinde önemi ve bilhassa kayıt mühendislerinin önemi ayrı bir yer tutar. Bu atölye çalışmasında müzisyenlerin stüdyolarda geçen zamanlarına gözatarken, renkli ayrıntıları öğrenirken bir yandan Hakan Kurşun`dan kayıt teknolojisi tarihini ve teknolojinin bugün ulaştığı düzeyi konuşacağız, diğer yandan, gelişen teknoloji sayesinde stüdyoların artık evlerin içine girdiği dönemde sevgili caz gitaristimiz sevgili Cenk Erdoğan`a kendi albümlerini kaydettiği kişisel home stüdyosu tecrübesini soracağız.

 

Yani, az konuşulan ama oldukça önemli bir konuyu en renkli yanları, anekdotları ve gerçekleriyle masaya yatıracağız. Sizi de bekliyoruz.

 

Cazkolik.com / 02 Ocak 2017, Pazartesi

 

 

 


 

 

Aralık 2016 Akbank Sanat Caz Atölyesi

 

 

Feridun Ertaşkan`ın Ekim ayından bu yana Akbank Sanat Beyoğlu`nda gerçekleştirdiği "Caz Atölyeleri Uygulamalı Seminerleri"nde bu ay cazın mevsim hali, ya da cazın en güzel, en sevimli halini kutlayacağız.

 

 

Yılbaşı ağacı altında geleneksel "Christmas Jazz" şarkılarının en güzel yorumlarını dinleyecek, şarkıların hikayelerine öğreneceğiz

 

 

Ekim ayında "Caz Festivalleri" tarihini ve festivallerin gelişimini konuştuk, videolar izledik, müzikler dinledik. Kasım ayında caz plaklarının yeniden yükselişini konuştuk, plak çaldık yine müzik dinledik. Tüm bu etkinliklerle ilgili bilgileri haberin devamında okuyabilirsiniz. Geldik Aralık ayına, bu kez yepyeni bir konumuz var, cazın en sevimli, en iyimser konusu, yani, cazın mevsimsel hali; "Christmas Jazz"...

 

21 Aralık Çarşamba saat 18:30`da Akbank Sanat Caz Atölyesi`nde yeniden buluşacağız ve Christmas Jazz şarkıları dinleyeceğiz, yine videolar izleyeceğiz, Christmas Jazz kavramının geçmişini, Jingle Bell`lerin, Feliz Navidad`ların en güzel yorumlarına kulak vereceğiz, yani, yeni yıla erken gireceğiz. Siz de 21 Aralık akşamı Akbank Sanat Beyoğlu`nda olun.

 

 

ve Akbank Sanat Christmas Jazz`ın özel konuğu; Nilüfer Verdi

 

 

ve "Akbank Sanat Christmas Jazz Atölyesi"nin özel bir konuğu var, sevgili Nilüfer Verdi "Noel Şarkıları" olarak kaydettiği albümüyle atölye konuğumuz olacak ve birlikte albümünü dinleyecek ve konuşacağız. "Santa Baby", "Santa Claus is Coming to Town", "The Christmas Song" ve "Winter Wonderland" gibi çok sevilen dört noel şarkısını yeniden aranje eden ve vokalde Duygu Argın, basta Volkan Topakoğlu, darbukada Baturay Yarkın`la kaydeden Verdi atölyeyi izleyen konuklarımıza bir de yılbaşı sürprizi hazırladı.

 

 

Geceye katılanlara Nilüfer Verdi`nin "Christmas Jazz" şarkılarından oluşan CD`si hediye edilecek

 

 

Geceye katılanlara Nilüfer Verdi`nin "Noel Şarkıları"ndan oluşan ve hiçbir yerde yayınlanmamış albümü gecenin anısına yılbaşı hediyesi olarak verilecek. Gecenin anısına harika bir jest yapan sevgili Verdi ile albümünde yeralan şarkıları enine boyuna konuyacak ve dinleyeceğiz.

 

Tüm cazseverler erken bir yılbaşı kutlamasına davetlidir.

 

 


 

 

Kasım 2016 Akbank Sanat Caz Atölyesi

 

16 Kasım akşamı Beyoğlu Akbank Sanat`ta ikincisi gerçekleşen "2. Caz Atölyesi"nde Murat Beşer ve Feridun Ertaşkan plâklara olan ilginin artışındaki sırları, plak koleksiyonerliğini ve caz tarihine yön veren plâk kültürünü hem konuştu hem dinletti.

 

 

 

 

Cazkolik.com / 17 Kasım 2016, Perşembe

 

"Akbank Sanat Caz Atölyeleri"nin ikincisi 16 Kasım saat 18:30`da konuşmacı Murat Beşer`in konukluğuyla gerçekleşecek.

 

 

Plâklara olan ilgi neden yükselişe geçti? Yeni plâk baskılarının eskilerinden farkı var mı? Plâk koleksiyoneri olmak ne demek? Digital teknoloji bize plâkların verdiği dinleme hazzını verir mi?

 

 

İlki Ekim ayında gerçekleşen "Akbank Sanat Caz Atölyeleri"nin ikincisi bu ay, 16 Kasım akşamı saat 18:30`da moderatör Feridun Ertaşkan`ın sunumu ve konuşmacı olarak müzik yazarı ve koleksiyoner Murat Beşer`in katılımıyla gerçekleşecek.

 

Her ay farklı bir konunun ele alındığı "Akbank Sanat Caz Atölyeleri"nde bu kez plâkların yeniden yükselişe geçmesini konuşacağız. Müzik sektörünün iyice daraldığı bir dünyada plâklara llgi neden arttı, bu güzel gelişmeyi neye borçluyuz? Caz tarihi kadar eski olan caz plâkları bu gelişimin neresinde duruyor? Plâk koleksiyonerliği nedir? Nasıl tarif edilir? Pahalı bir lüks müdür, erişilebilir bir hobi midir? Türkiye`de caz plâkları koleksiyoneri olmak mümkün mü? Plâklar nasıl satın alınır, nereden alınır, kaça alınır ikinci el satışlarında durum nedir, temiz plâklar nasıl anlaşılır, fiyatlar nasıl belirlenir vs... derken konuşacak çok konu var. Üstüne, bu konuların yanında bir de digital teknolojiye zaman ayırmak istiyoruz. Digital teknoloji plâkların yeniden yükselişe geçmesine neden oldu mu? Digital teknoloji bize plâkların verdiği dinleme hazzını verir mi? Tüm bu konuları sadece konuşmayacağız, üstelik, kurulu özel bir pikap seti üzerinde uygulamalı olarak konuşucak ve caz dinleyeceğiz. Yani, sadece lâf değil, plâktan müzik de yankılanacak Akbank Sanat Caz Atölyesi salonunda. Herkesi bekliyoruz. Katılımın yer sayısıyla sınırlı olduğunu dikkate almanızı rica ederiz.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 09 Kasım 2016, Çarşamba

 


 

Ekim 2016 Akbank Sanat Caz Atölyesi

 

 

Caz müziğiyle dinleyicisi arasında değinilmemiş konulardan oluşan "Caz Atölyeleri" Akbank Sanat`ta başlıyor

 

 

Bu sezon Beyoğlu Akbank Sanat caz müziğinde her ay farklı bir konunun ele alınacağı "Caz Atölyeleri" düzenlemeye başlıyor. 5 Ekim Çarşamba saat 18:30`da gerçekleşecek ilk caz atölyesi başlamasına çok az kalan 26. Akbank Caz Festivali nedeniyle "Caz Tarihinde Festivallerin Önemi" olarak belirlendi.

 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de caz müziği yıl boyu "konser klüp festival albüm" etkinlik zinciri içinde hareket eder oysa merkezdeki bu esas etkinlik halkalarının haricinde cazla ilgili oldukça geniş konular konuşulmayı, ilgilenilmeyi bekliyor. Cazla müziğiyle dinleyicisi etrafında gelişen bu yeni ilgi alanları `caz basını`, `cazın görselliği`, `müziğin aktarım materyalleri`, `albüm koleksiyonerliği`, `cazda sosyal medya`, `caz eğitimleri`, `kurslar`, `yeni eğilimler`, `moda ve caz` ya da cazın diğer sanat dallarıyla kurduğu yeni ilişkiler gibi birçok alan üzerinde konuşulmayı, tartışılmayı bekliyor.

 

 

Caz Atölyeleri`nde hangi konular konuşulacak?

 

 

Bir örnek vermek gerekirse, `Cazda Görsellik` ne kadar az bilinen, az konuşulmuş bir konudur değil mi? Oysa caz ilk notadan son notaya sahnede tümüyle görsel bir şölendir. Müzisyenler, enstrümanlar, sahne ışıkları, salonun kendisi vb. Caz fotoğrafçılığını düşünün, ilk dönemler cazın dünya çapında yaygınlaşması için en önemli işlevi adeta tek başına üstlendi, tüm o efsane isimleri eşsiz siyah-beyaz fotoğraflardan sevmedik mi? ama bunları hiç konuşmadık, hiç paylaşmadık. Şimdi artık cep telefonları var, herkes artık fotoğrafçı. Cazda görselliğin hem ilk dönemlerini hem bugününü "Caz Atölyeleri"nde enine boyuna konuşacağız. Hatta konunun uzmanları cep telefonlarıyla nasıl daha iyi caz fotoğrafları çekebileceğimizi bize gösterecek.

 

Ya da sosyal medyanın caz üzerindeki etkisi. Sosyal medynın etkilemediği alan mı var? Ama mesela bu konu henüz hiç konuşulmadı. Akbank Sanat`ta 2016-17 sezonunda gerçekleşecek "Caz Atölyeleri" belki de ilk kez bu konuların peşine düşecek, katılımcı siz cazseverlerle samimi ve paylaşımcı bir atölye ortamında sohbet edecek.

 

 

İlk atölye 5 Ekim Çarşamba saat 18:00`de gerçekleşecek

 

 

26. Akbank Caz Festivali`nin eli kulağında, unutamayacağımız konserler izleyeceğiz. "Caz Atölyeleri" festival gündemini düşünerek "Festival" kavramını ve tarihini sohbete açıyor.

 

Caz festivallerinin doğuşunun nedenleri, küçük klüplerden çıkıp büyük kitlelerle buluşan caza nasıl geçildi, festivaller dünya çapında nasıl bir gelişim ve değişim yaşadı, festivallerinde günümüzle geçmiş arasındaki farklar ve benzeri detaylar videolar, müzik klipleri ve fotoğraflar eşliğinde konuşulacak.

 

Tabii bu haberin amacı sizin de orada olmanız. Bu atölye çalışmaları cazseverlerle karşılıklı etkileşim içinde geçeceği için zevkli ve keyifli bir paylaşım ortamı oluşacak.

 

"Caz Atölyeleri" Akbank Sanat himayesinde cazkolik.com`un kurucusu ve editörü Feridun Ertaşkan`ın moderatörlüğünde gerçekleşecek etkinliklerdir. Konuklar ve konuların uzmanlarıyla her ay yeni bir caz atölyesinde buluşmak üzere.

 

 

"Caz Atölyeleri" takvimi

 

 

5 Ekim 2016, Çarşamba, Saat 18:30:
Caz Tarihinde Festivallerin Önemi (Audiovisual gösterimli atölye sohbeti)
Anlatıcı: Feridun Ertaşkan
- Caz festivallerinin doğuşunun nedenleri?
- Emprezaryolar çağında caz!
- Müziğin büyük dinleyici kitleleriyle buluşması
- Festivallerin dünya çapında gelişimi
- Günümüzde festivaller gelecekte festivaller
- Türkiye`de caz festivalleri

 

Kasım 2016:
Caz Plakları, Koleksiyonerlik ve Digital Teknoloji (Uygulamalı Atölye Sohbeti)
Konuk: Murat Beşer (Caz Yazarı ve Koleksiyoner), Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Bir plak koleksiyoneri olarak cazseverlik
- Hikayenin başı: Plaklar neden yeniden popüler oldu?
- Caz pakları satın alırken nelere dikkat etmeli?
- Plaklar nasıl muhafaza edilmeli?
- Basit dinleme sistemlerinden HI-F, HI-END sistemlere
- Digital platformlarda cazı kaliteli dinlemek mümkün mü?

 

Aralık 2016:
Christmas Jazz (Yılbaşı ağacının altında caz dinlemek) (Dinletili atölye sohbeti)
Anlatıcı: Feridun Ertaşkan
- Yılbaşı ağacının altında caz dinlemek
- Bir sezon geleneği olarak Christmas Jazz
- Christmas şarkılarının doğuşu ve hikayeleri
- Siyah Christmas Beyaz Christmas
- En avangart müzisyen bile Christmas caz çalar!

 

Ocak 2017:
Caz Albümlerin Kayıt Teknolojileri (Dinletili Atölye Sohbeti)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Kayıt teknolojisinin dünü bugünü
- Caz tarihinin efsanevi kayıt mühendisleri neden önemli nisanlardı?
- İyi kayıttan ne anlıyoruz?
- Büyük stüdyolar dönemi bitti mi?
- Home stüdyolar iyi kayıt için yeterli mi?

 

Şubat 2017:
Türkiye`de ve Dünyada Caz Basını (Atölye Sohbeti)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Amerika ve Avrupa`da caz dergiciliği geleneği.
- Büyük basının caza olan ilgisi?
- Türkiye`de caz basını var mı?
- Türkiye`de caz yazarlığı var mı?
- İnternet yayıncılığının etkisi ve farklılıkları.

 

Mart 2017:
Cazda Sosyal Medyanın Kullanımı (Atölye Sohbeti)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Facebook ve Twitterın caza etkisi
- Caz dünyası sosyal medyayı yeterince etkin kullanıyor mu?
- Cazın en büyük arşivi Youtube!
- Kurumlarda sosyal medya kullanımı?
- İçerik paylaşmak mı, polemiğin dayanılmac cazibesi mi?

 

Nisan 2017:
Cazda Görselliğin Önemi (Uygulamalı Atölye Sohbeti)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Caz müziğine kimlik kazandıran albüm kapakları ve tasarımları
- Caza fotoğrafçılığında siyah beyaz fotoğrafların önemi
- Efsanevi caz fotoğrafçılarının caza etkisi
- Günümüzde caz fotoğrafçılığı
- Cep telefonlarıla artık herkes fotoğrafçı mı?
- Konserlerde fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeli?

 

Mayıs 2017:
En Yeni Caz Dansı Olarak Lindy Hop (Uygulamalı Atölye Çalışması)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Lindy Hop dansı nedir? Nasıl doğdu?
- Lindy Hop`un swing dönemle ilişkisi
- Lindy Hop dansından örnekler
- Türkiye`de Lindy Hop dansı

 

Haziran 2017:
Türkiye`de Caz Kursları Bireysel Eğitimler (Uygulamalı Atölye Çalışması)
Moderatör: Feridun Ertaşkan
- Kurumsal caz eğitim sisteminin olmadığı ülkemizde caz kursları var mı, ne durumda?
- Vokal atölyeleri
- Cazda usta çırak ilişkisi

 

Cazkolik.com / 29 Eylül 2016, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.