Yeni yılın ilk süper albüm haberi geldi; "E.S.T. Symphony" çıktı

Yeni yılın ilk süper albüm haberi geldi; "E.S.T. Symphony" çıktı

Geçen yıl, yani 2016 sonunda yayınlansa da yeni yılın ilk büyük albüm haberi sekiz yıl önce beklenmedik şekilde ölen piyanist Esbjörn Svensson`un başını çektiği Avrupa cazının kült triosu E.S.T.`den geldi. E.S.T. kuşkusuz Avrupa ve dünya cazının önde gelen üçlülerinden biriydi, öyle ki, Amerikan cazın kale burcu ve nizam-ı müesses kurumlarından Downbeat`in ömrü hayatında Avrupa cazına dair kapağında yer verdiği ilk gruptu.

 

Gerek trionun diğer iki üyesi Berglund ve Öström gerek E.S.T. mirasını temsil edenler zamanı geldi diye düşünmüş olacaklar ki grubun önde gelen bestelerini şef Hans Ek`in yönetimindeki Royal Stockholm Filarmoni Orkestrası eşlğinde saksofonda Marius Neset, trompette Verneri Pohjola, piyanoda Iiro Rantala, basta Dan Berglund ve davulda Magnus Öström`ün olduğu müzisyenler eşliğinde "E.S.T. Symphony" adı altında kaydetti. Albüm, 9 aralık günü yayınlandı. Bu yıl muhtemelen en iyi albümler listesinde kendine yer bulacağı tahmin edilen albüm Esbjörn Sevensson`un şahsındaki tılsımı koruyan müziklerle dolu. Genç sanatçının hayattayken trioyla verdiği konserler başta Avrupa olmak üzere rock stadyumlarını dolduran popülariteye, caz dinlemeyen geniş kitlelerin de bu konserleri izlemek için salonları doldurmasına yol açardı.

 

Aradan geçen sekiz yılın ardından trionun plak şirketi ACT İsveçli orkestra şefi Hans Ek`in usta ellerine doksan parçalık repertuvardan seçtiği besteleri emanet ediyor ve Ek`in zarif düzenlemelerine Avrupa cazının enstrümanının virtüöz isimlerinin de eşlik etmesi sağlanıyor. Aslına bakılırsa projenin orijinali 2003 yılına kadar uzanıyor. Svensson ve arkadaşları bestelerini bir oda orkestrasıyla kaydetmek istemelerinin tarihi bu yıla kadar gidiyor. Muhtemelen bir takım çalışmalar yapılmış olmalı ama bu boyutta bir orkestrasyon ilk kez yayınlanıyor. Şef Ek konunun ve mirasın öneminin farkındaydım, "Svensson`un ruhuna girmeye çalıştım ama taklik etmek de istemedim" diyerek başlangıç noktasını özetliyor. Şef, bu görevi bir misyon gibi algılamış, "benim için üçlünün kendi arasındaki telepatik iletişim önemliydi" diyor. Elbette E.S.T.`nin izlenimci dünyası ve bestelerin kalitesi ortaya çıkacak senfonik yorumlar hakkında oldukça güçlü işaretler ve duyguları ödünç vermiş.

 

Royal Stockholm Filarmoni Orkestrası ve topluluk muhtemelen bu albümle ilgili bir konser turnesine çıkacaktır, buradan caz festivallerimizin değerli yöneticilerine bu haber vasıtasıyla seslenelim, bu konserleri kaçırmayın lütfen.

 

Cazkolik.com / 02 Ocak 2017, Pazartesi

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.