Guillaume Peret için saksofon yeni ve keşfe açık sesler çıkarmanın arzu nesnesi.

Guillaume Peret için saksofon yeni ve keşfe açık sesler çıkarmanın arzu nesnesi.

XJazz Festivalin İKSV Salon sahnesinde merakla beklediğimiz iki ismi vardı, Fransız saksofon sanatçısı Guillaume Peret ki Peret`ye sanatçı tabiri yakışıyor, saksofonda yeni nesil yaklaşımların, yaratıcılığı ve sound çeşitliliğini artıran wah wah pedalları gibi, kimi elektronik eklentiler gibi sesi bilinçli bozan, değiştiren, yükselten ve farklılaştıran denemeleri hem yeni saksofon sesi arayışlarında her zaman rastlanmayan sonuçlar üretiyor, hem türlerin etkisini sadece kendi sound üretimi için melezleştiren yaklaşımıyla konserini meraklı hale getirmeyi başarıyor. Konseri izlemeden günler önce (ta 9 mart günü yazmışız) aşağıda haber olarak girdiğimiz notlarda ne demişsek birebir aynısını dün akşam izledik diyebiliriz. Konserin ilk bölümünde sahnede solo şov yapan Peret`ye yarım saat sonra davulda Volkan Öktem katıldı. Öktem`in sert davul rifleriyle örülü katkısına Peret`nin kaleydoskopik saksofonu eklenince festivalin `beklenen konser` karşılığındaki anlamını haksız çıkarmadı.

(Fotoğraflar: Sedal Antay)

Cazkolik.com / 15 Nisan 2017, Cumartesi


Guillaume Peret için saksofon yeni ve keşfe açık sesler çıkarmanın arzu nesnesi.

Nisan ayında gerçekleşecek X Jazz Festival Berlin & İstanbul konserleri oldukça renkli müzikal deneyimlere sahne olacak. Bu isimlerin arasında 14 nisan akşamı İKSV Salon`da izleyeceğimiz Fransız tenor saksofoncu Guillaume Peret feat. Volkan Öktem konseri de var. Peret`nin müziğini az çok bilince eğer Volkan Öktem`le iyi bir ikili olacaklarını tahmin etmek zor olmuyor.

* * *

Genç Fransız saksofoncu Peret şu ya da bu tarzın adamı değil ama biz bu müziklere caz diyoruz, dememiz de iyi olur, onlar her ne kadar öyle tanımlamak istemese de. 36 yaşındaki sanatçı klasik tenor saksofonculardan değil, Avrupa da her enstrümanda benzerlerine rastladığımız maceracı ses kâşiflerinden biri. Saksofon onun için yeni sesler çıkarmanın arzu nesnesi adeta. Bu işi `tam teşekküllü` ilginç bir donanımla yapıyor. Yerde, ayağının altında kapsamlı bir pedal takımı var. Böyle pedallara gitaristlerden alışkınız ama artık nefesli çalanlarda da sık görmeye başladık. Peret de onlardan biri. Bu ona çok geniş bir ses spektrumuna sahip olma imkanı veriyor. Bildiğimiz wah-wah pedalları, kimi elektrik/elektronik efektler, aynı anda nefes + pedallar ve elektroniklerle çok farklı sesleri duyabiliyoruz. Kendisi müziğini çağdaş caz, funky groove, bir tür metal karışımı, rahatsız edicilikle dinlemekten kendini alamadığın bir melez tür. Dürtüleri olan hibrit bir müzik.

Peret`nin çok geniş ve yaygın bir işbirlikçi ağı var. Yine müziği gibi türlere sığmayan insanlar çoğu. Ana akım cazcılar da var, elektronik, klasik, etnik olanlar da. Şimdiye kadar yirmiden fazla ülkede çalmış, özellikle katıldığı workshop`ların bolluğu dikkat çekici, bu tekniği doğal olarak merak uyandırıyor ve tabii hem solo hem sideman olarak sayısız festivalde sahne almış, şimdi de X Jazz Festival`de Volkan Öktem`le izleyeceğiz ilginç ve yaratıcı sanatçıyı.

Cazkolik.com / 09 Mart 2017, Perşembe


Geçen sene klasik caz festivalleri formatını havalandıran değişik bir soluk getirmişti "X Jazz Berlin - İstanbul" konserleri. Birbirinden farklı mekanlarda, caz çatısı altında, elektronik müziklere, doğaçlama performanslara, cazın güncel işlerine, modern tavırlara... Festivalin Berlin orijinali de aynı ruha sahip zaten ve o ruhu Berlin & İstanbul ekseninde kendi dokunuşlarıyla burada üretmeye çalışıyor. İyi de yapıyor. Geçen yıl il festivalin ardından bu kez neler izeleyeceğiz sorusu meraklandırmıştı, 12-15 nisan tarihleri arası kompakt bir taarruzla faaliyette olacak konserler müziğe konsantre müzikseveri heyecanla bekliyor. Yurtdışından gelen müzisyenlerin katılımıyla yapılacak ortak çalışmalar ortaya çıkacak müziklerin heyecan debisini daha da artırıyor. O zaman bakalım festival programı nasılmış ve önlemlerimizi alalım, hem kendimize, hem eşe dosta biletleri stoklayalım.

X Jazz Festival Berlin - İstanbul Nisan 2017 konserleri programı:

12 Nisan 2017, Çarşamba

- Martin Kohlstedt // Akbank Sanat, Beyoğlu
- Atna / Rain Lab (İdil Meşe Music & Da Poet) // Borusan Sanat, Tünel
- Taner Akyol Trio feat. Kaan Bulak // Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Studio, Zincirlikuyu
- Yürüyen Merdiven featt. Kristian Lind // Nardis Jazz Club, Galata
- Tamer Temel ‘Serbest Düşüş’ // Kaset Mitanni, Beşiktaş


13 Nisan 2017, Perşembe

- Esra Kayıkçı feat. Studnitzky // Nardis Jazz Club, Galata
- Chassol - Big Sun // Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Studio, Zincirlikuyu
- Nihil Piraye // Peyote, Nevizade
- Lopenstraat / MikadoOfficial // Kargart, Moda
- Birds Ensemble / Take the A.I.D Train Plays Monk // Kaset Mitanni, Beşiktaş


14 Nisan 2017, Cuma

- Guillaume Perret feat. Volkan Öktem // Salon, Tepebaşı
- İstanbul x Berlin Ensemble feat. Elif Çağlar-Muslu w/Sebastian Studnitzky, Ediz Hafızoğlu, Matthew Hall, Tobias Backhaus // Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Studio, Zincirlikuyu
- Kraak & Smaak // Klein
- Deniz Taşar ‘Uykuda Bir Bulut’ // Kargart, Moda
- Kaan Bulak (DJ Set) & Ozan Maral (DJ Set) // arkaoda, Moda


15 Nisan 2017, Cumartesi

- Grandbrothers // Babylon, Bomonti
- Çağrı Sertel ‘Instant’ feat. Volkan Öktem, Volkan Hürsever, Sarp Maden, Engin Recepoğulları Albüm Lansman Konseri // Babylon, Bomonti
- Tangun // Clique İstanbul
- Lycian Trio (Korhan Futacı, Ediz Hafızoğlu, Çağlayan Yıldız) // Peyote, Nevizade
- Efe Demiral ‘Inside Out’ // Peyote Nevizade
- Önder Focan ‘Funkbook’ feat. Sebastian Studnitzky // KadıköySahne, Kadıköy
- Ipek Ipekcioglu feat. Petra Nachtmanova & Ceyhun Kaya // KadıköySahne, Kadıköy

Cazkolik.com / 23 Şubat 2017, Perşembe

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.