Esperanza Spalding yeni albümünü Facebook`da 77 saatte canlı yayınla kaydedecek

Esperanza Spalding yeni albümünü Facebook`da 77 saatte canlı yayınla kaydedecek

Grammy`lerin caz dışı ana kategorisinde büyük ödül kazanan ilk caz müzisyeni ünvanından sonra basçı ve şarkıcı Esperanza Spalding dünyanın yakından tanıdığı bir sanatçı oldu. Türkiye`de birçok kez izlediğimiz ufak tefek sevimli kız yine aynı kız ama artık çok daha ünlü bir yıldız. Yanısıra, Spalding cazda hep sınırları zorlayan bir `innovator` olarak tanımlandı. Aslında, bu fikri onaylayan ya da katılmayan çok cazseverin olduğu malum, bu ayrı bir tartışma konusu olsa da sanatçının müziğin içeriğinde değilse de oluşturma ve kaydetme aşamasında belki de dünyada ilk kez denenecek bir tekniğe imza atmak üzere olduğunu söyleyebiliriz.

 

Esperanza Spalding, yeni albümünü, 12 eylülde Facebook üzerinden ve tam 77 saat sürecek canlı yayınla kaydedecek

 

Daha önce böyle ilginç bir deneyim yaşandı mı emin değiliz ama Spalding Facebook üzerinde ve dünyanın gözü önünde tam 77 saat sürecek canlı yayınla, kayda girip çıkan konuk müzisyenlerle yeni albümünü kaydedecek ve dileyen herkes izleyecek. Haber duyulunca 32 yaşındaki genç sanatçıyla konuşan Time dergisi (tabii dergi kapandığı için internet sitesi diyelim) Spalding`in bu çarpıcı yöntemi niye seçtiğini sordu. Spalding, iki ay önce bu fikri her ne pahasına olursa olsun gerçekleştirmeye karar verdiğini, çok zor bir karar olduğunu bildiğini ama artık geri dönemeyeceğini söylerken, öte yandan, yaptığı en iyi şeyin doğaçlama olduğunu bildiği için kayıtlar esnasındaki ilham ve ilhamın geliştirilmesi sürecinden çekinmediğini, bu büyünün daha da motive edici olduğunu söylüyor.

 

Spalding, bu kararı almada, caz efsanesi Wayne Shorter`dan altyapı, iletişim, performans, sololar, ezgi ve söz kullanımı konusunda öğrendiklerinin kendisine güven verdiğini belirtiyor

 

Muhabirin sorduğu sorulardan biri kimin ve kaç kişinin izleyeceğini bilip bilmediği ile 77 rakamının önemi oluyor. Başarılı sanatçı, isteyen herkesin izleyebileceği, kaç kişi ya da kimlerin olduğunun önemi olmadığını, ayrıca, kendisinin de ortaya çıkacak durumu merak ettiğini söylüyor. 77 rakamı konusundaysa şöyle söylüyor; "bu numarayı hep sevmişimdir, bir şekilde hayatımda olmuştur, ayrıca, bir rahiple asansöre binmiştim, 7. katta inecektik, rahip bana 7 kutsal bir rakamdır, tamamlama sayısıdır, dünyevi doruk noktasını temsil eder demişti. Bu projenin önceliği, yaratıcısı olarak bizlerin tüm yönlerinin tam anlamıyla bütünleşebilmesi için doğru bir ortama ihtiyaç duymasıdır".

 

Muhabir bu cevabın ardından genç sanatçıya "bir sanatçı olarak belli bir politik persektiften ya da bir şeyden yana olmak için üzerinde baskı hissediyor musun" sorusunu sorar, Spalding`in cevabı nettir; "hayır, hissetmiyorum, çevrenizden böyle şeyler duyabilrsiniz veya szi dinleyenlerle ilgili önünüze bir takım istatistik bilgiler gelebilir ama yaptığım çalışmaların toplamı kendini izah edecek yetirlilikte işlerdir".

 

Söyleşinin sonunda ilham aldığı çağdaş sanatçılar arasında Tune-Yards, Nicholas Payton, MF Doom ve Geri Allen`ın isimlerini sayan Spalding bu yıl Harvard`da müzik uygulama konusunda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı, bu görevle ilgili olarak bilgiyle çevrili olmaktan, bilgiyi yaymak, emmek ve uygulamaktan hoşlanıyorum yorumunda bulundu söyleşinin sonunda. Şimdi sırada sanatçının bu ilginç ve yaratıcı kayıt deneyimine şahit olmak ve sonuçlarını görmek var.

 

Cazkolik.com / 08 Eylül 2017, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.