"Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde bu hafta: İkonlaşmanın koşulları, yordamları ve individualizmi!

"Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde bu hafta: İkonlaşmanın koşulları, yordamları ve individualizmi!

30 Ocak 2018, Salı (Sekizinci Seminer)

 

İkonlaşmanın koşulları, yordamları ve individualizmi; Dizzy Gillespie ve Miles Davis

 

Ekim ayında hızlı başlayan seminerler yeni yılda da aynı hızla devam ediyor. Ocak ayı, yılın ilk seminerinde caz tarihinin iki büyük dev ismi; Charlie Parker ve John Coltrane`i "saksofon endeksli yeni müzik, virtüöziteye karşı aşkınlık" başlığı altında ele alınmıştı. Yıl boyu süren seminerlerin en yoğun isimlerinden söz ediyoruz. Ocak ayının ikinci semineri ise "ikonlaşmanın koşulları, yordamları ve individualizmi" başlığı altında Miles Davis ve Dizzy Gillespie hakkında konuşulacak, müzikleri dinlenecek, plaklara kulak verilecek. Hem Gillespie`nin ama özellikle Miles Davis`in caz tarihi ve cazsever üzerindeki etkisini ve önemini düşününce bu seminerin yılın en dikkat çeken seminirlerinden biri olacağı şüphesiz ve tüm cazseverler bu önemli buluşmaya davetli.

 

Murat Beşer, Alper Maral ve Feridun Ertaşkan`ın konuşmacı olacağı seminer Kadıköy Belediyesi himayesinde, Yeldeğirmeni Sanat evsahipliğinde gerçekleşmektedir ve izlemek isteyen herkes için Kadıköy Belediyesi`nin ücretsiz hizmetidir. Tüm cazseverleri bekliyoruz.

 

Cazkolik.com / 28 Ocak 2018, Pazar

 

 


 

12 Aralık Salı (Beşinci Seminer)

 

Ekim ayında başladığımız "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri aralık ayının ilk buluşmasında sıra davulcularda... Caz tarihine damgasını vurmuş olan iki önemli ustayı tarihe yaptıkları katkılarıyla ve hikâyeleriyle konuşacağız. Caz tarihinin ilk süper starı Buddy Rich aynı zamanda büyük bir şov ustasıydı. Davul soloları ve hızı o güne kadar rastlanmadık ölçüde ilgi çekiyordu, yanısıra, bir davulcu olarak kendi orkestrasını kuran, medyayı, şov dünyasını ve televizyonu iyi kullanan, müziğin eğlendiricilik vasfını öne çıkaran büyük bir yetenekti. Seminerin diğer usta ismi Max Roach ise Rich`e göre bambaşka bir serüvenin insanı. Aynı nesilden olmalarına karşın tarihin içindeki konumları ve sanatları, hayata bakışları adeta birbirine taban tabana zıt bu iki ismi bugün mukayeseli olarak konuşacak, plaktan müziklerini dinleyeceğiz ve hayatlarına yakından bakacağız. İki saatin nasıl geçtiğini anlamayacağınız bu seminerde siz de orada olun, birlikte konuşalım, dinleyelim.

 

Cazkolik.com / 11 Aralık 2017, Pazartesi

 

 


 

21 Kasım Salı (Dördüncü Seminer)

 

Caz tarihinin en karakteristik, yaratıcı ve kırılma yaratan belirgin şahsiyetlerine yönelen Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat "Caz Dinlemek İstiyorum" Caz Seminerleri`nde 21 kasım salı akşamı caz tarihinin iki büyük ismine odaklanılacak. Tenor saksofon ustaları Coleman Hawkins ve Lester Young ile başlayan kasım ayı bu kez piyanonun iki büyük efsanesi Art tatum ve Bud Powel ile devam edecek.

 

Aynı anda üç kişi çalsa Art Tatum gibi çalamazdı

 

21 kasım salı akşamı caz piyanosunun iki büyük solistinden biri olan Art Tatum için caz tarihi böyle yazar, yani, aynı anda üç kişi çalsa inanın tatum gibi çalamazlardı. Biri deseki bir daha onun gibi biri gelmedi hiç de haksız sayılmazdı. Bu olağanüstü sanatçıya dair ne varsa konuşacağız, plaktan müziklerini dinleyeceğiz.

 

Cazın trajik dahisi; Bud Powell

 

20. yüzyılın caz starları bohemlik yarışında diğer tüm sanat dallarından önde gelen insanlardır, bu insanların, yani caz müzisyenlerinin en önde gelen isimlerini bir kenara yazın denirse Bud Powell mutlaka ilk sıralarda yer alır.

 

İki büyük star 21 kasım salı akşamı "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinin konuğu olacak. Tüm cazseverler davetlidir.

 

Cazkolik.com / 20 Kasım 2017, Pazartesi

 


 

07 Kasım Salı (Üçüncü Seminer)

 

Geçen yıl Yeldeğirmeni Sanat`ta harika bir caz tarihi yolculuğu yapmıştık, sezonun sonunda tüm dinleyicilerimizle birlikte Kadıköy Belediyesi`nin desteğiyle seminerleri bu yıl da sürdürme kararı aldık ve ekim ayında ilk iki seminerimiz cazseverlerin müthiş katılımı ve desteğiyle son sandalyesine kadar dopdolu sürdü. Geçen yıl caz tarihinin başından bugüne yaptığımız yolculuğu bu yıl caz tarihini oluşturan efsanevi isimler üzerinden sürdürüyoruz. Sezonun ilk iki seminerinden Buddy Bolden ve Louis Armstrong ile Count Basie ve Duke Ellington`ı konuştuk, plaktan müzikler dinledik, sevgili Alper Maral piyano ve trombonla mini bir konser verdi, konuştuk tartıştık.

 

Tenor saksofonun ilk büyük starları Coleman Hawkins ve Lester Young

 

Kasım ayı seminerleri 7 kasım salı akşamı başlıyor ve ilk seminerde caz tarihinin en karakteristik enstrümanı, lider enstrümanı tenor saksofonun ilk büyük solistleri Coleman Hawkins ve Lester Young`ı konuşucağız. Plaklardan bol bol müzik dinleyecek, Alper Maral`ın yorumlarına ve piyanosuna kulak vereceğiz. Murat Beşer ve Feridun Ertaşkan farklı perspektiflerden iki büyük sanatçıyı anlatacak, caz tarihinin iki büyük kurucu isminin birer film öyküsünü andıran hayatlarına ve sanatlarına odaklanacak, caz tarihinin oluşumuna önderlik eden sanatçıları daha yakından tanıyacağız. Bir kez daha cazseverlerle iki saatin nasıl geçtiğini anlamayacağımız bir seminere davetlisiniz, bu yolculukta hep birlikti olalım. Seminerler ücretsizdir ve herkesi bekliyoruz.

 

Cazkolik.com / 06 Kasım 2017, Pazartesi

 

 


 

17 Ekim Salı (İkinci Seminer)

 

Geçen hafta, 10 ekim salı akşamı yeni sezonun caz seminerlerine harika bir başlangıç yaptık. Tek bir sandalyenin dahi boş kalmadığı, canlı, dinamik, sohbetli, plaktan müzikli ya da videolu ve daha önemlisi sevgili Alper Maral`ın hem anlatımlı, hem yorumlamalı hem piyanoyla âdetâ konser verdiği (bu hafta da sürprizleri var), bas trompetini tanıttığı bir başlangıç oldu. Öncelikle, gelen, önerilerini ileten, dileklerini paylaşan tüm cazseverlere ve dostlara teşekkür ederiz.

 

Bu sezon caz tarihinin kahramanlarını, yani öne çıkan, caz tarihini yazan isimlere, müziklerine ve hayatlarına dönük bir seminer dizisi gerçekleştiriyoruz. Bu hafta, 17 ekim salı akşamı ayın ikinci semineri var. Geçen hafta caz tarihinin başlangıç yıllarının sembol isimleri, kurucu babalar, Buddy Bolden ve Louis Armstrong`u konuştuk, dinledik, bu haftay ise yine tarihi perspektifi takip ediyor ve swing döneme geliyoruz. büyük orkestralar, big bandler, cazın tüm dünyaya yayıldığı dönem, dünyanın en çok dinlenen müziği olduğu dönem. En zengininden en fakirine herkesin sadece caz dinlediği altın dönem.

 

Duke Ellington ve Count Basie üzerinden caz tarihinin en popüler dönemi swing

 

Alper Maral yine piyanosunun başında canlı örnekler dinletecek ve ayrıntılı analizler yapacak, Murat beşer ve Feridun Ertaşkan gerek plaktan gerek video veya CD`lerden caz tarihinin iki büyük ismine yönelik sayısız ayrıntıyı paylaşacak,anlatacak ve dinletecek.

 

İki saatin nasıl geçtiğini anlamadığınız yeni bir "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerinde daha buluşmak üzere tüm cazseverler Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın ücretsiz etkinliğine davetlidir.

 

Cazkolik.com / 15 Ekim 2017, Pazar

 

(Fotoğraf: Hakan Yenenler)

 

 


 

10 Ekim 2017, Salı (Sezonun ilk semineri)

 

Geçen sezon, Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın ocak ayından mayıs ortasına kadar düzenlediği caz seminerleri, caz tarihinin başından günümüze uzun ve zevkli bir yolculuk olmuştu. Müzik yazarı Murat Beşer, müzikolog, müzisyen ve YTÜ öğretim üyesi Alper Maral ile Cazkolik.com editörü Feridun Ertaşkan`ın birlikte sürdürdüğü seminerler sezon sonunda gerek cazseverlerden gördüğü ilgi, gerek dinleyicisiyle kurduğu iletişim, gerek Kadıköy Belediyesi ve Yeldeğirmeni Sanat`ın sağladığı destekle seminerlerin gelecek sezon da farklı bir içerikle devam etmesi kararlaştırılmıştı.

 

Yeni sezonda caz tarihinin kahramanlarını konuşacağız

 

Ekim ayında başlayan yeni sezonla birlikte Yeldeğirmeni Sanat`ta etkinliklerine başladı. Her hafta caz ve klasik müzik konserlerine sahnesinde yer veren merkez "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerini de başlattı.

 

Geçen sene kaldığı yerden, aynı isimlerle yoluna devam edecek seminerler her ay, ayda 2 kez salı akşamları saat 19:00`da başlıyor. Yaklaşık 2 saat süren seminerlerde gerçekleşen konuşmaların yanısıra bu sezon caz müziğini plaklardan, CD`lerden dinleyeceğiz.

 

Sezonun ilk seminerinde Buddy Bolden Louis Armstrong konuşulacak

 

Geçen sezon caz tarihinin konuşulduğu seminerlerde bu sezon tarihi yaratan kahramanların hayatlarına odaklanılacak. Her seminer 2 müzisyenin hayatı ve sanatı ele alınacak, müzikleri dinlenecek, anekdotlar anlatılacak, caz tarihi içindeki önemleri konuşulacak ve tüm bunlar aynı zamanda her seminerin konusu olan iki müzisyen birbiriyle mukayese edilerek gerçekleştirilecek.

 

Yeni sezonun ilk semineri 10 Ekim, ikinci semineri 17 Ekim akşamı

 

10 ekim salı akşamı sezonun ilk semineri caz tarihinin ilk nesil kurucu isimleri arasında büyük öneme sahip kornetist Buddy Bolden ve trompetçi Louis Armstrong`la başlıyor. Ekim ayının ikinci semineri ise hemen bir hafta sonra, 17 ekim salı akşamı bu kez caz tarihinin ilk büyük ekolü swing dönemin sembolü olan big bandler döneminin sembol isimleri Count Basie ve Duke Ellington olacak.

 

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri belediyenin ücretsiz sunduğu hzimetlerdir. Tüm müzikseverler davetlidir.

 

Cazkolik.com / 09 Ekim 2017, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.