Leyla Diana'dan albüm notları

Leyla Diana'dan albüm notları

Leyla Diana içinde bulunduğumuz 2010 yılının son aylarında yayınlanmış olan albümleri bir kısmını tek tek elden geçirerek Cazkolik okurları için kısa notlarla anlatan bir yazı kaleme aldı. Her biri kendi kuşağının önemli müzisyenleri arasında kabul edilen isimler ve albümleri son aylarda caz çevrelerinde dikkatle takip edilen ve dinlenen kayıtlar. Kimbilir, belki de siz de şu anda bu abümlerden birini dinliyorsunuz ama bir yandan da Leyla Diana Gücük’ün notlarına göz atarak albümler hakkında ayrıntılara sahip olabilirsiniz.


Maria Baptist Trio; "Spring in Berlin" (Temmuz, 2010)

Maria Baptist: Piyano ve Besteci, Andreas Henze: Bas, Michael Kersting: Davul


"Maria Baptista piyanosuyla belirli bir standardı oturtmuş, gerçek bir trio ustasıdır." (NDR Info, Play Jazz, Haziran, 2010)


"Dinlerken keyfi veren bir albüm!" (Jazzpodium, Temmuz, 2010)


"Eşsiz" (Jazzthing, Haziran, 2010)


"Klasik ve caz, ikiside de müzikal damarlar ve  Maria  Baptista bunların ikisini kaygısızca bir araya getirebiliyor ve bu hafiflikten verdiği konser alanlarını muhteşem bir enerji ile çevreliyor." (WDR)


"Muhteşem çalan trio, geniş bir müzik yelpazesi ile kendini ifade ediyor ve hayrete düşüren sürprizlerle dolu anlar ortaya koyuyor." (Jazzpodium)

Medyadan bu denli övgü alan Maria Baptista kimdir?


Maria Baptista müzikal bir ailede yetişmiş ve 6 yaşında piyano çalmaya baslamış bir piyanisttir. Daha sonra müzik teorisi ve bestecilik eğitimi alarak, önce piyanoda klasik, sonra da caz calmaya başladı. Sanatci, halen Berlin’deki Hans Eisler müzik yüksek okulunda ve New York New School’da kompozisyon dersleri vermektedir.


Albüm ise on parcadan oluşuyor. Caz piyanistlerin bir çoğu klasik kökenli olsa da bu etkiyi her zaman hissetmiyoruz. Ancak aynı paralellikte calışmaları olan sanatçılarda bunu hissetmek mümkün. Bapista’da da bu etkiyi görüyoruz. Cok sağlam, kararlı ve zaman zaman çok modern tınılara rastlıyoruz. Albümü trio formatını sevenlerin vazgeçilmez bir koleksiyon albümü olarak görmesi mümkün.


Michael Formanek; "Rub & Spare Change" (Ağustos, 2010)


Michael Formanek: Bas, Tim Berne: Sax, Craig Taborn: Piyano, Gerald Cleaver: Davul


Amerikalı basçı, inanılmaz bir teknik, yeniliklere açık olması ve yetenekli besteleriyle son albümünü ECM’den piyasaya sürdü. Bestelerini yaparken, yaklaşık 20 yıldır birlikte çalıştığı arkadaşlarının yeteneklerini de dikkate aldığını belirten Formanek, diğer yandan da arkadaşlarını başka alanlara da çekmek istediğini belirtiyor.


1977 yılında 18 yaşındayken Art Pepper ve Tony Williams’in üyesi oldugu Live albümü ile dikkatleri üzerine çekmisti. Esnek bir eşlikci olarak Freddie Hubbard, Stan Getz, Chet Baker,  Gerry Mulligan, Joe Henderson ve Elvis Costello gibi bir çok sanatcıya besteleriyle de eslik etmistir. ECM’den çıkarttığı  "The Rub And Spare Change"  isimli albümünde  yüksek doğaclama yeteneği ile kariyerinin üst noktalarına ulaşmış.


Ketil Bjørnstad; "Remembrance" (Haziran, 2010)


Ketil  Bjørnstad: Piyano, Jon Christensen: Davul, Tore Brunborg: Saksofon


1952’de Oslo’da doğan sanatçı, ilk performansını on altı yaşında Oslo Filarmoni Orkestrası’nda konser piyanisti olarak sahnede gösterdi. 1973’ten bu yana otuzun üzerinde albümü yayınlandı, bunların beşi solo piyano albümleridir. Caz ve rock müzisyenleriyle yaptığı ortak çalışmaları da vardır. Filmler, müzikaller ve oyunlar için besteler yapmıştır. Müzik kariyerinin yanı sıra üretken bir yazar olan Bjørnstad’ın 1972’den bu yana yirminin üzerinde roman yazmış bunların haricinde de, iki şiir kitabı, bir oyunu ve denemelerinin derlendiği kitapları yayımlanmıştır. Bjørnstad halen Norveç’teki çeşitli gazete ve dergiler için edebiyat ve müzik eleştirileri yazmayı sürdürüyor. Türkiye’de yayımlanan "Müzik Uğruna" ve "Düşüş" isimli iki eseri mevcuttur. Sanatçının son eseri "Die Frau Im Tal - Vadideki Kadın" ise Kasım ayında Avrupa’da satışa çıkacak. Kitabının tanıtımını ise kendisi piyano eşliğinde yapacak.


Sanatçının son albümü olan "Remembrance" da ECM’den çıkma ve 11 parçadan oluşuyor. Kesinlikle dinlenmeye değer albümlerden biri.


Wynton Marsalis, Paco de Lucia; "Vitoria Suite" (Deluxe Edition), (Temmuz, 2010)

Wynton Marsalis caz müziğinin yatay sınırlarını zorlayan ve caz dışı tarzlarla caz arasındaki ilişkiyi sorgulamaktan kaçınmayan bir trompet ustasıdır. 1961 yılında New Orleans’ta doğan sanatçı, 1984 yılında hem klasik hem de caz dalında Grammy ödülü aldı. 1980 -1982 yılları arasında, henüz çok genç bir müzisyenken dönemin en önemli caz gruplarından Art Blakey’s Jazz Messengers’da çalan müzisyen daha o yıllarda dahi geleceğin en önemli caz müzisyenlerinden biri olarak gösteriliyordu.


"Vitoria Suite" albümünde ünlü Flamenko gitar ustası Paco de Lucia flamenko ateşini, Marsalis ise Amerikan blues ve caz öğelerini bir araya getirerek Lincoln Center Orkestrası eşliğinde muhteşem bir albüm ortaya çıkardılar. "Vitoria Suite" görünüşe bakılırsa bir caz klasiği olma yolunda...


Norma Winstone Trio; "Stories Yes To Tell" (Ağustos, 2010)

Norma Winstone: Vokal, Klaus Gesing: Saksofon, Glauco Venier: Piyano


Norma Winston, 1941 yılında Londra’da doğmuş İngiliz şarkıcı ve pedagogtur. Trinity College of Music’te eğitim almış ve 1965 yılında caz gruplarında şarkı söylemeye başlamıştır.  Sesiyle John Abercrombie, Dave Holland, Peter Erskine ve John Taylor’dan olusan "Music for Large and Small Ensembles" grubuna eşlik etmiştir.


Halen Royal Academy of Music’te pedagog olarak çalışmaktadır.  Özel bir sese sahip olan sanatçının son albümü gerçekten dinlemeye değer.


Anat Fort; "And If"

Anat Fort: Piyano, Perry Robinson: Klarnet, Ed Schuller: Bas, Paul Motian: Davul


Anat Fort, Tel Aviv’e yakın bir yerde doğmuş ve küçük yaşlarda klasik piyano eğitimi almaya başlamıştır. Bill Evans ve Keith Jarret’ten etkilenmiştir. 1990’lı yıllarda Amerikaya caz eğitimi için giden Fort, doğal bir akışla serbest parçalar yapıp bunu geleneksel müzigi ile bütünleştirmeyi istemiştir. Son yıllarda sadece Amerika’da degil kendi ülkesinde de çalmıştır.


Eylül ayında piyasaya çıkan olan albüm 10 parcadan oluşuyor ve pastoral ögeler iceriyor. Bakın Jim Macni albüm hakkında neler demiş; "Anat Fort’un çarpıcı  bir pastoralizm ve buna derinlik katan bir çizgisi var". Bir başka eleştirmen ise müziğini balıkçılar için yaptığını sölüyor. Balıkçılar okyanusu, derinliğini, açıklığını ve sonsuzluğunu fakat en çok da ağına ne takılacağını düşünür. Yine anlaşılacağı üzere parçalarında derinlikler hakim.


Benim de izlenimlerim parçalarda derinlik olması yönünde. Rahatlıkla dinlenebilecek tarzda bir albüm. Belki biraz hayalgücüyle…


Brian Culbertson; "XII"

Brian Culberston: Klavye, David Britz, Dahlia Ambach Caplin


1973 dogumlu Amerikali klavye ve trompet sanatcisi. Trompet ustasi ve cazband lideri Jim Culberstonun ogludur. Kisa sürede 12 albüme sahip olan sanatcinin son albümü 12 parçadan olusuyor. Pop caz tarzini sevenlere ve dinlemesi kolay bir albüm olarak önerilebilir.


Bonacina Trio; "Way Of Life" Inviting Nguyên Lê


Céline Bonacina  - bariton, alto & soprano saxophone,  Nicolas Garnier  - elektronik bas, Hary Ratsimbazafy  - davul, perküsyon, Nguyên Lê / electro gitar (konuk sanatci)

"Way of Life" albümü isil isil bir yolda hem aykirliklari hem de görünüse göre kolay ve dogal birlikteleri bir araya getirmis. Güclü melodiler asi melodilerle yer degistirmis, belirgin cikislar ve derin distorsiyonlar var. Biraz karmasik ve tirmanan ritimlerden olusuyor. Umarim bütün dinleyiciler bu albümden benim memnun kaldigim kadar memnun kalirlar. Muhtesem ve uzun soluklu bir kariyerin olmasini dilerim,  Céline ? „ 
(Nguyên Lê)


Bu yorumu göz önünde bulundurarak, albümü dinlemenizi öneririm. Yani biraz tinilara dikkat!


Leyla Diana Gücük


Cazkolik.com / 21 Eylül 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.