Ghetto, 20 ile 28 Nisan geceleri Tortured Soul ve Movits! ile müzik severleri house ve jazz müziğinin kalbine doğru dansla yoğunlaşan cıvıl cıvıl, enerjik bir yolculuğa çıkartacak...

Ghetto, 20 ile 28 Nisan geceleri Tortured Soul ve Movits! ile müzik severleri house ve jazz müziğinin kalbine doğru dansla yoğunlaşan cıvıl cıvıl, enerjik bir yolculuğa çıkartacak...

Dinlemekte olduğunuz müzik Movits! grubunun 2008 yılında yayınladığı albümden alınan Lite Som isimli çalışmasıdır.


 

Cazkolik okurları yanlarında +1 sevdikleriyle birlikte Ghetto sahnesinde MOVITS! ile birlikte soylemek ve doyasıya dans ederek eğlenmek için yapmanız gereken tek şey posta@cazkolik.com adresine ADI-SOYAD ve TEL NO. yazıp göndermek.

Ghetto sahnesinin biz cazseverler açısından büyük önemi var, açıkçası orada daha fazla caz ve türevleriyle ilgili etkinlikleri izlemek hiç kuşkusuz hoşumuza gider. Geçen yıl, hatta ondan önceki yıl bu konuda çok güçlü isimleri sahnesinde ağırladığını biliyoruz, kimilerinde biz de oradaydık, hepsini büyük bir zevkle izledik. Belirli bir müzikal çizgiyi istikrarla izleyen Ghetto sahnesinde popüler müziklerden, club- house- tekno partilere, Ayhan Sicimoğlu gibi kült ve istikrarlı Ghetto sahnesi müdavimlerinden popüler latin, Brasil caza oradan elektronik latin ritmli müziklere ve cazın gece laciverdi ana akım isimlerine kadar ama neticede hepsi belirgin ve nitelikli müzikal çizginin üstünde kalan müzikleri mutlulukla dinledik.

Önümüz yaz, salonlarda sezon yavaş yavaş bitime yakın döneme girdi. Mayıs sonu, Haziran gibi bütün sezonu konser ve etkinliklerle yoğun yorucu geçiren mekanlar ya yazlık yerlerine geçecek ya da bir süre kendilerini dinlenmeye alacak. Ghetto bu bakımdan şanslı, bu yaz ne olur bilmiyoruz ama kendini tümüyle kapatan bir yer olmadı, bu bakımdan şanslı çünkü binasının çatı terası yazları daha sakin ve light projelere, içinde güzel müziklerin de yankılandığı ambiyansa oldukça uygun. Neticede bu farklı bir konu ama Ghetto`nun gelecek sezona caz bakımından kendini daha çok sayıda ve daha güzel projelerle hazırladığını biliyoruz. Bu açıdan muhtemelen sizlere güzel haberleri sezon öncesinde müjde olarak vermiş oluruz umuyoruz.

Gelelim bu haberin esas içeriğine, Nisanın ortasını devirdik, her hafta en az bir kez caz ve türevi müziklere sahnesinde yer veren Ghetto Mayıs başına kadar geçecek sürede iki güzel ve eğlenceli, canlı dinamik projeleri ağırlamaya hazırlanıyor. Geçen hafta Mo` Horizons projesini duyurmuştuk, hatta haber güncel kısımda halen yayında duruyor ama 20 Nisan Cuma ve 28 Nisan Cumartesi akşamları bizi bekleyen iki yeni projeye gelin şimdi tek tek bakalım.


`House müziğin geleceği` olarak anılan Tortured

Soul 20 Nisan akşamı sizi bekliyor...

Vokal ve davulda John Christian Ulrich, vokal ve klavyede Ethan White ve bas gitarda Jordan Scannella`nın olduğu Tortured Soul daha önce bulşutuğu İstanbullu hayranlarıyla bir kez daha bir araya geliyor. 20 Nisan akşamı sahne alacak topluluk Red Bull Music Academy işbirliğiyle burada olacak. Grubun beyni kabul edilen Ethan White klavye ve vokalin yanında besteci kimliğiyle ön planda. Klasik caz kökenli fanatik ve tutucu dinleyicilere şaşırtıcı gelebilir belki ama Ethan White doksanların ortalarında New York`a gittiğinde cazın başkentinde caz piyanisti Donald Friedman ile çalıştı, Ornette Coleman, Herbie Mann gibi büyüklerle çaldı. 7 yaşında piyano çalmaya başlamış, başta caz olmak üzere müziğin hep içinde yoğrulmuş biri için elbette şaşırtıcı değil. New York gibi yerlerde insanların nasıl süreçler sonunda hangi müzikal skalada kendileri için kariyer oluşturmaya çabaladıklarını görmek açısından önemli bir örnek. White, doksanları New York ve yoğun caz eksenli geçirir, caz klüblerinin aranan klavyecileri arasındadır.

Tortured Soul ise ikibinlerin başında kurulur. Tam olarak 2003. İlk albümleri ‘Introducing Tortured Soul’un yayınlanmasının ardından Fabric, Zouk gibi efsanevi mekanlarla birlikte Big Chill, Java Jazz Festival ve Montreal International Jazz Festivali’nde binlerce kişiyi coşturan grup, dünya sahnesine büyük bir adım daha attığını kanıtlar. Gilles Peterson’dan, Lenny Kravitz ve Barry Manilow’a kadar birçok müzisyenin dikkatini çeken üçlü ve müzikleri, DJ camiası tarafından da ilgiyle takip edildi ve şarkıları Osunade, DJ Spinna, Dimitri, Quentin Harris gibi isimler tarafından sayısız kez remix’lendi. Dans sahnesinin önemli label’larının aradığı kanı bulmasıyla grubun şarkıları, Hed Kandi’den Defected’a kadar bir çok house müzik şirketinin toplamasında yer aldı.

Canlı house müziğin kralları kabul edilen Tortured Soul en son yayınladıkları 2009 albümü Did You Miss Me ile sevenlerinin kalbini bir kez daha çaldı.

Cazkolik notu: Kaçırmak istemeyeceğiniz bu geceye giderken yanınızda dans ayakkabılarınızın olmasına dikkat edin ya da dans etmeye uygun ayakkabılarınızla gidin, çünkü istemesenizde yerinizde duramayacaksınız.


Modern swingin hip hop`la buluştuğu müzikler şu

anda dünyada çok moda...

Son yılların en gözde club tarzlarından biri de eskiyle yeniyi elektronik tabanlı dans müziklerinde bir araya getirmek. Şimdi gelin şöyle düşünelim, aradaki 70-80 yıllık farkı bir kenara bırakın ve otuzların swing müziğiyle çılgınca dans eden dönemin genç insanlarıyla, bugünün yine benzeri müzikle dans eden genç insanlarını düşünün. Aradan kalkan zaman farkını hatırlatacak tek şey müziklerin tarzlarıdır. Otuzların swingi modern müziklere hala ilham vermeye devam ediyor. Bu akım Amerika`da olduğu gibi Avrupa ve Türkiye`de de oldukça moda. Hatta bu müziklerle dans partileri düzenleyen İstanbullu Lindy Hop isimli bir grup da vardı, sanırız hala faaller. Her neyse...

Elektronik swing müziğin Avrupa çapında en önemli gruplarından Movits! Johan Rensfeldt, Anders Rensfeldt, Joakim Nilsson ve David Fraenkel tarafından kuruldu. Movits! ismini, İsveçli şair Carl Michael Bellman’ın ‘Epistles of Fredmen’ adlı eserindeki Fader Movitz karakterinden aln topluluk, Johan Jivin’ Rensfeldt’in hip-hop vokalleriyle, muti-enstrümantalist ve DJ Anders Rensfeldt’nin oluşturduğu alt yapılar, Joakim Nilsson’nın saksofonunun bir araya gelmesi; Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman gibi müzisyenler ve orkestralarının yaygınlaştırdığı ritimlerin günümüze yansıması olarak rahatlıkla tanımlanabilir. ??Hip-hop müzik yapan Rensfeldt kardeşler ve grubun saksafoncusu Joankim Nilsson, katıldıkları bir partide Benny Goodman’in “Sing Sing Sing” şarkısında dans ederken swing tutkularını çalışmalarına yansıtma kararı aldı. Bir gecede alınan bu karar ile modern zamanların dans orkestrası olma yolunda ilerleyen topluluk, 2008 yılında ilk albümleri ‘Apple Swiper Jazz’i yayınladı. İlk albümün ardından konuk oldukları ‘The Colbert Report’ programı grubu, iTunes ve Amazon listelerinde zirveye çıkardı. Movits!, ikinci albümleri ‘Out Of My Head’ ile çıktıkları Avrupa turnesi kapsamında Ghetto’da swing rüzgârları estirecek.

Baharın kanımız kaynatan enerjisini artarak hissetmeye başladığımız bugünlerde Ghetto`nun bu cıvıl cıvıl projelerini takviminize mutlaka yazın ve bir an önce programınızı yapın. Gece ve müzik sizin olacak...

Cazkolik.com / 17 Nisan 2012, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.