"Göz kırpması gibi anlardan oluşan soyut bir kurmaca bu..." Caz piyanisti ve besteci Ülkem Özsezen yeni albümü "Milliday"i yayınladı.

"Göz kırpması gibi anlardan oluşan soyut bir kurmaca bu..." Caz piyanisti ve besteci Ülkem Özsezen yeni albümü "Milliday"i yayınladı.

Caz piyanisti ve besteci Ülkem Özsezen ilk albümü "Ghost`s Note"un ardından Newbury Quintet ismini verdiği beşlisiyle yeni albümü "Milliday"i yayınladı.

* * *

Tüm bestelerin Ülkem Özsezen`e ait olduğu "Milliday"de Engin Recepoğulları tenor ve soprano saksofon, Eren Gümrükçüoğlu gitar, Alper Yılmaz bas ve Ekin Cengizkan davul çalmış. "Milliday" albümü sevgili Özsezen`in felsefi olarak, bir anlamda, "zaman" kavramının küçüldükçe sonsuzlaşıp soyutlaşan varoluşsal duyumsamalar üzerine kurguladığı gerçekliğin algılamalar üzerindeki soyutlamaları. Peki, müzikte vücut bulan bu soyutlamaya ilişkin görsel karşılığın adeta rönesans ustalarının resimleri gibi bir ahenkte olacağını tahmin eder miydiniz? Albümün kapak ve görsel tasarımını yapan İtalyan Venedikli tasarımcı Matteo Scorsini müzikal ifadesi `göz kırpması gibi anlardan oluşan soyut kurmaca`ya kontrast bir bakış açısı getirmiş. Fresk tadında renklere sahip görsel ifadelerin tempera sıcaklığındaki duygusal karşılığı resim sanatında pigment değişimi ise müzikte bir `göz kırpması` anında geçip giden müzikal bir dilim olmalı.

Yani...

Sevgili Ülkem Özsezen`in kendi deyişiyle;

Her varlığın ve maddenin kendine göre bir zaman gerçekliği varsa, bir bakış açısıyla, her bireyin de kendine özgü soyut bir zaman algısı olmalı!

Sonsuz boşlukta kendi “milliday”lerimi yaşıyorum.

Bir “Milliday”imde bütün süreçler salt bana ait, benim algılamalarım. Bestelerdeki bütün tanımlamalar soyut duyumsamalardan ibaret. Çevre, olaylar, kişiler varlıklar tamamen soyut. İllüzyonlar, gerçekle gerçekdışılık bir arada. Orta yerde, sadece bana özgü bir zaman sahnesi var.

Göz kırpması gibi anlardan oluşan soyut bir kurmaca bu...

Geçmişte, şimdi ya da gelecekte bir zaman…

* * *

Milliday projesi San Grafik’in 60. Yılı’nda bu temalar etrafında gerçekleşti.


“Milliday” Tünel Lale Plak’ta, Ankara Shades`te ve internet üzerinde Cazkolik Shop`ta satışta.


[*] “Milliday”, gün biriminin bir alt bölümü. “Milli” ön eki 0.001’i gösterir, bu yüzden 1 Milliday = 0.001 Gün’ dür. Gün, bir zaman ölçü birimidir. Öyleyse, bir Milliday, bir Gün’ün binde birine eşittir. 1 Milliday, günümüz zaman birimine göre 1 dakika 26 saniyeye denk gelip küresel ölçekte; yön, konum vs.’ den bağımsız olarak algılanmadır.

Cazkolik.com / 22 Ekim 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.